Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

August Schønemann

Velg forbokstav på

Skuespilleren August Schønemann oppnådde stor popularitet i løpet av sin korte karriere. Han gjorde også en rekke grammofoninnspillinger med viser og revysanger
Skuespilleren August Schønemann oppnådde stor popularitet i løpet av sin korte karriere. Han gjorde også en rekke grammofoninnspillinger med viser og revysanger

30.05.1891 - 18.02.1925

Skuespiller, 30.05.1891–18.02.1925, født og oppvokst på Grünerløkka i Oslo. Schønemann var trolig en av Norges mest populære skuespillere gjennom alle tider, til tross for at han ikke fikk så mange år i sitt yrke.

Han debuterte på Østre Teater i Kristiania i 1907, under navnet August Pettersen. I 1909 ble han ansatt ved Fahlstrøms Theater som sufflør. Det var Per Qværnstrøm som først så Schønemanns talent, og engasjerte ham til sitt Folketeater i 1911. Deretter ble det turné med Paul Magnussens teaterselskap, ansettelse ved Tivoliteatret og deretter ved Theatre Modern.

På sistnevnte teater kom det store gjennombruddet, og her var han i åtte sesonger. I 1921 ble Casino-teatret startet, og Schønemann var med. Her hadde han flere suksesser i operettefaget, bl.a. som Ko-Ko i Mikadoen. Sitt siste leveår var han ved Chat Noir, hvor han også oppnådde en utrolig popularitet.

Det finnes et stort antall grammofoninnspillinger med Schønemann, som gjør at hans uomtvistelige talent som vise- og revysanger fremdeles kan oppleves. Innspillingene er bl.a. utgitt av Odeon, Beka, Pathé og GC. Blant de mange perlene kan nevnes «Ernst Rolf Parodi» (Pathé), «Vil du hilse på Sofie», «Jeg er jo så beskjeden» (GC) og «Kelner Blybergs syn paa publikum» (Odeon).

Skuespillerarven er ført videre av datteren Aud Schønemann, som også opplevde å bli en av de mest populære sceneartistene i sin tid. I Revystjerner i 1920-årenes Kristiania (1970), har forfatteren og revyhistorikeren Haakon B. Nielson viet et kapittel til Schønemann.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.