Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Atrox

Velg forbokstav på

1988 -Metalgruppe dannet i Trondheim i 1988. De kalte seg først Suffocation, men skiftet navn til Atrox i 1990. Bandet gjorde et par demoer tidlig på 90-tallet, men ga ikke ut sin første offisielle utgivelse før i 1996 på norske Head Not Found, 7-tommerssinglen «Silence The Echoes», etterfulgt av debutalbumet året etter. Atrox har utmerket seg som et av de mest særpregede bandene på den norske metal-scenen, med sin avantgardistiske tilnærming til metalgenren.

Vokalist Monika Edvardsens uvanlige og eksperimentelle syngemåte har kanskje i særlig grad gjort Atrox til et band forbeholdt trente ører, og bandet har derfor ikke oppnådd stor kommersiell suksess. Til gjengjeld har de blitt godt mottatt både hos kritikere og i undergrunnsmiljøer. Etter bandets fjerde utgivelse forlot Edvardsen bandet, og ble erstattet av en mannlig vokalist – Rune Folgerø. Dette medførte en viss forandring musikalsk, og selv om de psykedeliske og progressive arrangementene fremdeles preger musikken, er de blitt mindre avantgardistiske i sin form.

Selv beskriver de musikken sin som «schizometal». Besetningen per i dag består av Rune Folgerø på vokal, -viNdog Rune Sørgård på gitarer, Eirik Paulsen på bass, Per Spjøtvold på synth og Tor Arne Helgesen på trommer.Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.