Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Asa Krogtoft

Velg forbokstav på

13.08.1948 -


«Rekkene» (1969) var den første singlesuksessen på norsk for Asa, og viste at den unge artisten også behersket morsmålet
«Rekkene» (1969) var den første singlesuksessen på norsk for Asa, og viste at den unge artisten også behersket morsmålet


Asas ''Utopia'' fra 1970 var et konsept-album og inneholdt bl.a. klassikeren «Lovisa Annabelle»
Asas ''Utopia'' fra 1970 var et konsept-album og inneholdt bl.a. klassikeren «Lovisa Annabelle»


Asbjørn Sverre Krogtoft, sanger, komponist, gitarist og produsent, f. 13.08.1948 i Bø i Vesterålen, oppvokst i Sandnessjøen og Bodø. Asa var en av de mest markante norske artistene som debuterte på 60-tallet. Han er bl.a. ansvarlig for en av de mest populære og anerkjente komposisjonene innen norsk pop/rock, «Graveyard Paradise». Asa var frontfigur i gruppene 1-2-6 og Taboo før han i 1969 fortsatte platekarrieren som soloartist, og fikk en stor hit med singlen «Rekkene» samme år. Men allerede i 1967 hadde han utgitt sin første solosingle, «Kvinne i sort».

Hans første solo-LP Utopia (1970) var en konseptplate om en fantasifigur, kong Asa, og dennes opplevelser etter å ha blitt forvist fra jorden til stedet som ikke finnes; Utopia. Til å binde sammen sangene skrev han en monolog i åtte deler som ble lest av Odd Grythe. Musikken ble fremført i sparsomme arrangementer, med orgel som bærende instrument.

Asas popularitet i 1969–70 gjorde at RCA ga ut samleplaten August og våren, med innspillinger av 1-2-6, Taboo og Asa solo. Hans siste LP for RCA, Mosaikk, ble innspilt samme år som han begynte på ingeniørskolen i Narvik. Denne inneholdt den sangen hvor han best viste sin takknemlighet til inspiratoren Bob Dylan: «Bobby, You’re Not Allowed To Die». Mye av teksten var sydd sammen av strofer og titler hentet fra Dylans sanger. Arve Sigvaldsen var produsent på samtlige av Asas utgivelser på RCA-etiketten. Tidlig på 70-tallet dro Krogtoft til Trondheim, hvor han tok høyskoleutdannelse i elektronikk og akustikk.

Han spilte samtidig i forskjellige grupper, deriblant Cimarron, som han laget én LP med, og i 1975 kom soloplaten Brocade. Denne viste en mer innfløkt artist, med tekster som bar preg av Asas interesse for surrealisme. Produsent var Ola Johansen, mens Arne Jacobsen og Pete Knutsen var de mest framtredende musikerne i backingbandet. Asa flyttet til Oslo i 1976. Her ble han fast lydtekniker i Talent Studio, hvor han også jobbet som produsent og låtskriver for en rekke artister, deriblant Lillian Askeland. I Talent Studio ble han for øvrig kjent med Lars Børke, som han i 1977 dannet duoen LASA med. De laget to LPer sammen.

I 1978 etterfulgte han Jahn Teigen som vokalist i Popol Ace, og laget Curly Soundsmed dem. Asa flyttet tilbake til Bodø i 1980, hvor han var med på å starte Igloo Records, som han produserte de fleste platene for. Hans første solo-LP laget i hjembyen fikk den treffende tittelen Snu pulken. Tittelkuttet var et kraftig oppgjør med hovedstaden. I 1983 trakk Asa seg tilbake fra musikken og tok seg jobb i Televerket.

I 1990–91 tok han seg likevel tid til å være delaktig i en gjenforening av 1-2-6. Han spilte med Taboo igjen fra 2007 og skrev seks av låtene på deres album Reborn(2010). Under navnet Asanova ga han i 2007 ut den digitale EPen TerraPi. Asa bor nå på Kanariøyene, hvor han av og til holder solokonserter.Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.