Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Arvid Nilssen

Velg forbokstav på

25.12.1913 - 24.03.1976

Skuespiller, revyartist og visekunstner, 25.12.1913–24.03.1976, født i Alvdal og oppvokst på Høvik ved Oslo. Arvid Nilssen var en av norsk revys fremste komikere, og et revytalent vi knapt har hatt maken til. Han fikk sitt gjennombrudd i en russerevy i 1935. Lokalt var han da allerede kjent for sitt 10-ørestilbud til dem som klarte å la være å le når han skar grimaser.

Sammen med bl.a. Einar Rose, Per Kvist og Lalla Carlsen representerte han bindeleddet mellom kabaret- og teatertradisjonen fra det tidlige Chat Noir- og Klingenbergmiljøet, og til det mange kaller revyens gullalder på 30-tallet. Arvid Nilssen hadde en svært personlig form i sin vise- og revykunst, med sin mimikk og ofte «veltalende» stumhet på scenen.

Ved siden av engasjement på Chat Noir og Edderkoppen deltok han i turnélivet, spilte inn filmer, og var en kjær gjest i utallige radioprogrammer. I sine senere år medvirket han også i flere TV-programmer. Sketsjen «Uteligger'ne», der han er Kari Diesens stumme motspiller, er en gjenganger i NRKs underholdningsrepriser.

I populærmusikksammenheng forbindes han først og fremst med «På Enerhaugen» av Alfred Næss fra revyen Folk skal trives (1960), og med Finn Bøes og Bias Bernhofts vise om trikkekonduktøren («Bare døtt på!»), og Arild Hagas vise «Stortingsgatens Mona Lisa».

Det finnes ikke så mange grammofonplater med hans populære visetolkninger, men noen har vi, bl.a. «Det er’n Lauritz» (Telefunken) og «Omsetnings-skatten» (Columbia).

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.