Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Arnstein Johansen

Velg forbokstav på

Arnstein Johansen er også kjent for sitt samarbeid med Sverre Cornelius Lund, slik som her på platen ''I ring og feiende sving'' (1976).
Arnstein Johansen er også kjent for sitt samarbeid med Sverre Cornelius Lund, slik som her på platen ''I ring og feiende sving'' (1976).


«Meditation» er en av Arnstein Johansens jazzinnspillinger
«Meditation» er en av Arnstein Johansens jazzinnspillinger


19.06.1925 -


Trekkspiller og komponist, f. 19.06.1925 i Fredrikstad. Johansen startet sin musikkutvikling i hjembyen bare fire år gammel, da faren ga ham et enraders trekkspill. Det ble etter hvert studier med Ottar E. Akre, Thorleif Eken og Gunnar Sønstevold samt studier ved Musikkonservatoriet.

I 1947 fikk han førstepremie i nordisk mesterskap for trekkspill, og en lang og enestående karriere var i gang. Han ble kjent for sitt samspill med Rolf Andersen, og de to ble sett på som arvtagere til den kjente trekkspillduoen Erik Tronerud og Karl Andersen. I 1949 oppholdt han seg i Amerika, og hentet bl.a. inspirasjon fra de legendariske trekkspillerne Frosini, Deiro og Galla-Rini. Sistnevnte skulle bety mye for hans videre utvikling, ikke minst for måten han utnyttet trekkspillet på, bl.a. bassregistret.

Det ble turneer i inn- og utland, bl.a. i Sverige, Danmark, Italia og Sovjetunionen (1956). Opp gjennom årene har det blitt utallige konserter og opptredener i radio og TV, og i 1995 ble han TV-portrettert i NRK. Han har også hatt egne radioprogrammer, og laget innslag med andre trekkspillere.

Arnstein Johansen behersker mange sjangre innen populærmusikken, og forbindes både med jazz og gammeldans. Som komponist har han også gjort seg sterkt bemerket, med et 150-talls komposisjoner og arrangementer. Av hans mange populære komposisjoner kan nevnes «Cornellipolka», «Valse i C», «Monas reinlender», «Evening Mood», «Polketten», «Rundkast», «Fredag den 13.» og «Førdeminner». Han har vært medlem av Oslo Trekkspillklubb siden starten i 1945, vært dommer i mange trekkspillkonkurranser og har en lang platekarriere bak seg, med 78-plater, singler, EP- og LP-plater og CD-utgivelser.

Allerede høsten 1945 var han på platemarkedet sammen med Rolf Andersen med «Bjørneruds reinlender» og «Dora-masurka» (Musica). Noen av 78-platene hans fra 1950-taller er jazzinnspillinger, bl.a. Musica-utgivelsene «Stumbling», «Lover», «Meditation» og «All Of Me». Blant trekkspillerne må han regnes som banebrytende innen denne genren.

Blant LP-ene kan nevnes Gammeldans (Fontana) og Hæla i taket (CBS) med Arnstein Johansens kvartett, Arnstein Johansens freskeste (CBS), I ring og feiende sving (CBS). Fra 1960-tallet og senere er han særlig kjent for sitt samarbeid med trekkspilleren Sverre Cornelius Lund. Foruten Lund var også Tor Braun på gitar, Tom Fras på trommer og Frank Cook på bass med på mange av plateinnspillingene. I 1995 kom Johansen med CD-platen Evergreens på Norild forlag. Den ble fulgt opp med fem CD-plater til på Norild: Evergreens 2, Tea For Two, Crazy Rhythm, Out Of Nowhere og Too Late Now.

I 2003 ga Norild ut et notehefte med Arnstein Johansens nyeste komposisjoner, og i 2004 ga de ut en samle-CD med hans innspillinger fra 1940- og 50-tallet. De fulgte opp med flere samleplater. Han ble tildelt Albert Hagströms minnespris i 2006 og Statens kunstnerstipend i 2008. Datteren Mona Julie Johansen ga i 2011 ut en biografi om ham: Et liv etter noter.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.