Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Arnie Norse

Velg forbokstav på

14.05.1930 -

Arne Trandal, sanger, musiker og komponist, f. 14.05.1925 i Trandal på Sunnmøre, oppvokst i Oslo.

Arnie Norse er en allsidig artist som synger, jodler, spiller gitar og maracas, og komponerer alt materiale selv. Han var utlært boktrykker, og jobbet i England i en femårsperiode fra 1950. Der opptrådte han på britisk fjernsyn under navnet Arnie Norse, et navn han i dag har fått godkjent som sitt eget.

Han kom tilbake igjen til Norge på midten av 50-tallet. Da hadde han oppdaget Elvis Presley og Lonnie Donegan, og særlig sistnevntes skifflemusikk satte dype spor. Han opptrådte på Cirkus Arnardo, og glansnummeret var å sykle på en enhjulssykkel, samtidig som han sang og spilte gitar. I 1958 kom hans første single, «Mexico-Joe», med «Oh senorita» på baksiden. Den ble utgitt under navnet Skiffle Joe, et navn han ble tildelt av Arne Bendiksen.

Det utrolige skjedde: baksiden ble en hit på Island. Senere har det gått opp og ned, men han fikk en renessanse i 1978, da han begynte å opptre på restaurant Tranen i Oslo. Han fikk kultstatus, og platekontrakt med Sonet. Han har i årenes løp kommet med et utall fonogrammer både på single, LP, CD og MC. Norse antar at han har utgitt omtrent 250 egne låter i årenes løp, og den største suksessen har vært «Bært-bært-visa» fra MC-en Tretten frekkiser, med et salg på over 30 000 eksemplarer.

De fleste platene har blitt utgitt enten som Skiffle Joe eller Arnie Norse – eller begge deler. I tillegg har han sluppet plater under andre navn, som Joe Ranger. I 1994 debuterte han som romanforfatter med boka Jaget – utgitt under navnet Arnie Skiffle Joe Norse. I 2007 lanserte han singlen «Lene Alexandra (My Boobs Are OK)».

55 sanger som ler og gråter (2011) inneholder både gamle og nye innspillinger, bl.a. «RIP! Michael Jackson» og en ny versjon av «Mexico-Joe» sammen med gammelrockbandet The Lucky Bullets.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.