Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Arne Svendsen

Velg forbokstav på

«En er for liten og en er for stor», fremført av Lalla Carlsen i revyen ''Pus ta'n'' på Chat Noir, og skrevet av Arne Svendsen i 1928
«En er for liten og en er for stor», fremført av Lalla Carlsen i revyen ''Pus ta'n'' på Chat Noir, og skrevet av Arne Svendsen i 1928


11.12.1884 - 20.11.1958


Visedikter og forfatter, 11.12.1884–20.11.1958, født i Fosnes i Namdalen, og oppvokst i Fredrikstad. Svendsen var utdannet i frisørfaget, men ble i stedet med på å prege revylivet i Norge i flere tiår. Han debuterte som skuespiller ved Fredrikstad sommerteater, der han også var sjef. Han skrev over 60 revyer alene, og like mange i samarbeid med andre.

Den første revyen het En sommernattsdrøm i Bjørndalen, skrevet til Fredrikstad Arbeiderforenings basar i 1912. Det skulle bli ca. 2500 revyviser fra Svendsens hånd, og blant dem var klassikere som f.eks. «Hu svigermor å’n Evensen og kjærringa og jeg», «Ei hel ei, ei halv ei for to», «Serru, serru» og «Liddeli flaut a get» – alle levendegjort på grammofoninnspillinger av de samtidige revylegendene Einar Rose og Victor Bernau. Svendsen sang også selv inn flere av visene sine på grammofon for Odeon.

I Fredrikstad skapte han revyfeber som ga gjenklang i hovedstaden, og Victor Bernau hentet ham inn til hovedstaden i 1920, da med revysuksessen Spiritus, som ble kjøpt av Chat Noir og tilpasset Kristianiatonen. Det ble opptakten til revysuksesser i år etter år på Chat Noir, der han var husdikter i nærmere 20 år. Mange av grammofonhistoriens salgssuksesser ble til på revyscenen i en tid da grensen mellom viser og slagere kunne være vanskelig å oppdage.

Svendsen hadde en iakttagelsesevne som han formidlet med stor treffsikkerhet. Han skapte uttrykk som er blitt stående i ettertid – som f.eks. «Det holder det, sa Gundersen» og «Bare ta og riv det ned». Av satiriske ting som hadde suksess, trekker Svendsen selv frem «Ivelandssekten», i tillegg til den udødelige «Hu svigermor å'n Evensen og kjærringa og jeg». «Ivelandssekten» (1930) skapte bruduljer da den kom, ikke minst på Sørlandet.

Grammofoninnspillingen av «Ivelandssekten», som det en tid ble forbudt å selge, ble innspilt av både Odeon og Columbia. Odeoninnspillingen var med Einar Rose, Lalla Carlsen og Lilli Andersen, som også fremførte kabaretakten på Chat Noirs scene. En av hans siste store sanger var «E' hel ei, e' halv ei», Lalla Carlsens toppnummer fra 1955.

Det var for øvrig sønnen Kolbjørn Svendsen som satte melodi til mange av Arne Svendsens viser. Familien hadde også flere talenter innen skuespillerfaget. Arnes bror, barbereren Osvald Svendsen, var en av dem. Den legendariske revykunstneren Herberth var sønn av Arne Svendsen.

Det hører ellers med at Arne Svendsen medvirket i spillefilmer, som stumfilmene Til sæters (1924), Simen Mustrøens besynderlige opplevelser (1926) og Syv dager for Elisabeth (1927). Det er kommet ut to visebøker med Arne Svendsens viser: 20 viser (1922) og Chat-Noir-viser og andre (1938).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.