Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Anne Grete Preus

Velg forbokstav på

Anne Grete Preus' ''Lav sol! Høy himmel!'' (1989) inneholder sanger som «Jeg er en by», «Fryd», «Ro meg over» og «Jeg kommer når du roper»
Anne Grete Preus' ''Lav sol! Høy himmel!'' (1989) inneholder sanger som «Jeg er en by», «Fryd», «Ro meg over» og «Jeg kommer når du roper»

Sangen «Millimeter» (1994) kom ut som single og var tittelmelodi på en plate som ga Anne Grete Preus Spellemannpris for både beste album, beste kvinnelige artist og beste låt
Sangen «Millimeter» (1994) kom ut som single og var tittelmelodi på en plate som ga Anne Grete Preus Spellemannpris for både beste album, beste kvinnelige artist og beste låt

22.06.1957 -

Vokalist, gitarist og låtskriver, f. 22.05.1957 i Oslo, oppvokst i Haugesund og på Lillestrøm.

Som 20-årig psykologistudent kom hun i 1978 med i den radikale folkrockgruppen Veslefrikk. Gruppen ga ut fire plater, før de ga seg i 1982. I mars året etter hadde Anne Grete Preus og Per Vestaby satt i gang et nytt bandprosjekt ved navn Can Can, en gruppe som holdt det gående til 1986.

Samme år som Can Can gikk i oppløsning, sto Anne Grete Preus alene på scenen i Centralteatrets oppsetning av Til lykke med dagen av Jens Bjørneboe, der hun spilte hovedrollen. Stykket ga henne inspirasjon til sin første soloplate Fullmåne (1988), hvor hun ga sine personlige tolkninger av Bjørneboes tekster. Kritikerne mente hun lykkes i forsøket på å fange Bjørneboes opprørstrang og ungdomsappell, og platen la et solid grunnlag for Anne Grete Preus’ videre karriere. Med album som Lav sol! Høy himmel! (1989) og Og høsten kommer tidsnok (1991) bygde hun seg opp et stadig større publikum, som satte stor pris på den dype stemmen og de ærlige og metaforiske tekstene.

Med unntak av én Can Can-plate har Anne Grete Preus sunget kun på norsk. Men om hun kan være aldri så personlig i sine sangtekster, er hun samtidig en av de mest private artistene her i landet, og hun stiller ikke opp for media i utide. Karrieren nådde et foreløpig høydepunkt med platen Millimeter i 1994. Den ble mottatt med panegyriske anmeldelser, og hun kunne ta imot Spellemannpriser for Beste album, Beste kvinnelig artist og Beste låt. Med ett fikk hun status som landets udiskutable rockedronning.

Den VG-listetoppende oppfølgeren Vrimmel (1996) ble nominert til Spellemannprisen – i likhet med Nesten alene (2009), der Preus spilte nesten alle instrumentene selv og ble produsert av Jan Erik Kongshaug. Hun ble tildelt Prøysenprisen i 2007, Edvardprisen i 2008 og Skjæraasenprisen i 2010. Edvardprisen fikk hun for det Anders Engen-produserte albumet Om igjen for første gang (2007). Vinteren 2012 deltok Preus i TV-serien Hver gang vi møtes.

Anne Grete Preus har gjort mye annet enn å bare spille inn plater. På 80-tallet var hun programleder for NRKs rockemagasin Zting. Hun har gitt stemme til Ursula, havheksen i den norske versjonen av Disney-filmen Den lille havfruen, hun har skrevet musikken til Bergljot Hobæk Haffs Skammen og Henrik Ibsens Fruen fra havet på Nationaltheatret, og hun har laget musikk til filmene Hotel St. Pauli, At dere tør, Svarte fugler og Snart 17.

I 2007 ga hun ut en bok med sangtekster, noter og prosatekster: Sangbok.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.