Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Anita Skorgan

Velg forbokstav på

Anita Skorgans albumdebut het ''Til en venn'' (1975) og inneholdt visepop og ballader skrevet av Arne Hagen, Evert Taube og Arne Riis
Anita Skorgans albumdebut het ''Til en venn'' (1975) og inneholdt visepop og ballader skrevet av Arne Hagen, Evert Taube og Arne Riis

I 1979 vant Anita Skorgan ''Melodi Grand Prix'' for andre gang med sangen «Oliver», som hun selv hadde skrevet sammen med Philip Kruse
I 1979 vant Anita Skorgan ''Melodi Grand Prix'' for andre gang med sangen «Oliver», som hun selv hadde skrevet sammen med Philip Kruse

Anita Skorgans ''Gull ''(2001) var en plate som handlet mye om smerte og levd liv
Anita Skorgans ''Gull ''(2001) var en plate som handlet mye om smerte og levd liv

13.11.1958 -

Sanger, pianist og komponist, f. 13.11.1958.

De første sju årene av sitt liv bodde hun i Sverige. Da familien flyttet til Oslo, ble unge Anita Skorgan antatt av NRKs jentekor. Den talentfulle jenta spilte også piano og drev med friidrett på høyt nivå. Så tidlig som i 1966 debuterte Anita Skorgan som skuespiller med hovedrollen i en TV-musikal basert på H. C. Andersens eventyr «Lille Idas blomster». Men det var først i 1972 at den unge artisten ble kjent for alvor, da hun vant en talentkonkurranse i TV-programmet Hylands Hörna med et klassisk klaverstykke. Året etter platedebuterte hun med en klassisk innspilling på single.

Etter albumdebuten i 1975 innledet hun et musikalsk samarbeid med sin kjæreste George Keller. Han produserte Young Girl (1977), som ble nominert til Spellemannprisen – en pris Skorgan fikk for Ingen vei tilbake (1979). Under navnet George K Band ga de ut Let’s Move Together (1978) sammen.

I 1977 vant hun den norske Melodi Grand Prix-finalen med melodien «Casanova», som ble liggende på VG-lista i 15 uker. Den endte på 14. plass i den europeiske finalen, der Skorgan greide 11. plass i 1979 med «Oliver» (også den en stor norsk hit). De neste årene toppet hun Norsktoppen med «Stjerneskudd» (1980), «Hvor er du nå» (1981–82) og «Karma» (fem uker i 1985). Albumet Pastell (1981) lå hele 21 uker på VG-lista.

Som komponist er Anita Skorgan mest kjent for instrumentalen «Til Ludvik» (1981) og for å ha skrevet Karoline Krügers norske Grand Prix-vinner «For vår jord» (1988). Anita Skorgans kjendisstatus nådde nye høyder da hun i 1984 giftet seg med musikerkollega Jahn Teigen. Sammen vant de den norske Melodi Grand Prix-finalen med duetten «Adieu» i 1982. Det påfølgende albumet, Cheek To Cheek, er det forløpig mest suksessfulle i Anita Skorgans karriere, med et salg på 120 000 eksemplarer. Singlen «Friendly» nådde i likhet med «Adieu» Topp 3 i Norge. Men i disse årene var norske medier vel så opptatt av det populære parets privatliv som av deres musikalske prestasjoner. Det hele toppet seg i 1986–87, da de spilte hovedrollene i den romantiske rockeversjonen av Puccinis La Bohème, samtidig som skilsmisserykter herjet i pressen. Operaforestillingen ble slaktet av de store avisene. Etter tre års ekteskap gikk paret fra hverandre i 1987, og Anita Skorgan fortsatte sin solokarriere.

I 1985 hadde hun sluppet et album som omhandlet reinkarnasjon, astrologi og andre new age-temaer: Karma. Topp 10 nådde også den mer rocka oppfølgeren White Magic (1987), som ble nominert til Spellemannprisen. Popalbumet Basic (1990) ble produsert av engelske Steve Forward. Senere dukket hun opp som keyboardist og vokalist i rockegruppen Menmen. Hun ble nominert til Spellemannprisen for Våre beste barnesanger 4 (1998; sammen med Odd Børretzen) og Gull (2001), som handlet om smerte og levd liv. Her satte hun musikk til tekster av bl.a. Bjørg Vik, Kari Iveland, Ole Paus, Erik Bye og Lillebjørn Nilsen.

Skorgan har flere ganger gitt uttrykk for at hun misliker kjendistilværelsen, og fra midten av 90-tallet og ti år fremover handlet hennes medieopptredener oftest om julesanger og kirkekonserter. Juleplaten Gull(2001) var et samarbeid med bl.a. hennes daværende samboer Freddy Dahl (Junipher Greene). I anledning 50-årsdagen ga hun i 2008 ut boken Anitas desember – en musikalsk adventskalender med 24 personlige julebudskap, som var illustrert av datteren Sara Teigen. CDen som fulgte med boken, inneholdt en ny og utvidet utgave av albumet Julenatt (1994). Singlen «I denne julenatt» ble en Topp 20-hit i desember 2009.

Hun jobber ellers som pianolærer, og opptrådte sporadisk med Rita Eriksen og Marianne Antonsen i trioen Queen Bees, som i 2005 ga ut albumet From The Fountain. I 2009–11 var hun gjesteartist i eksmannens meget suksessfulle show Jahn Teigen fra Tønsberg. Albumet På gyllen grunn (2011) ble inspilt i Emanuel Vigelands mausoleum i Oslo.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.