Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Anita Hegerland

Velg forbokstav på

I 1971 ble Anita Hegerland stjerne i Tyskland da hun sang inn duetten «Schön ist es, auf der Welt zu sein» («Da er det skjønt å være til») sammen med Roy Black. Platen solgte to millioner og er fremdeles en av Tysklands største slagere gjennom tidene
I 1971 ble Anita Hegerland stjerne i Tyskland da hun sang inn duetten «Schön ist es, auf der Welt zu sein» («Da er det skjønt å være til») sammen med Roy Black. Platen solgte to millioner og er fremdeles en av Tysklands største slagere gjennom tidene


Både «Hvis jeg var en fugl», og etterfølgeren «Du skulle kjøpe deg en tyrolerhatt», ble store suksesser for åtte år gamle Anita Hegerland
Både «Hvis jeg var en fugl», og etterfølgeren «Du skulle kjøpe deg en tyrolerhatt», ble store suksesser for åtte år gamle Anita Hegerland


03.03.1961 -Vokalist, komponist og skuespiller, f. 03.03.1961 i Sandefjord. Anita Hegerland er blant Norges mestselgende soloartister, med over seks millioner solgte plater over hele verden. I tillegg har hun deltatt på internasjonale samleplater som til sammen har solgt mer enn 24 millioner.

Sammen med Lille Grethe er Anita Hegerland selve symbolet på den norske barnestjernen. Hennes overbevisende musikalitet og naturlige utstråling sørget for at hun ble hele Norges sjarmtroll tidlig på 70-tallet. Takket være Fredrik Friis ble den lille jenta foreviget på plate. Han hadde oppfordret henne til å entre scenen på torget i Sandefjord i desember 1968, der hun på sin første offentlige opptreden sang «I natt jag drömde». Dagen etter ble hun utropt til stjerne på førstesiden av Sandefjords Blad, og et halvt år senere kom hennes første plate; singlen «Hvis jeg var en fugl»/«Albertino» – begge titler av Fredrik Friis. Både denne og oppfølgeren «Du skulle kjøpe deg en tyrolerhatt» ble store slagere.

Sommeren 1970, ni år gammel, ble Anita den yngste artist noensinne som gikk inn på Svensktoppen. Singlen «Mitt sommarlov» ble liggende elleve uker der, hvorav sju uker på førsteplass. Også i Norge gikk den til topps. For sine meritter i 1970 ble Anita Hegerland tildelt «Sølvmikrofonen» av ungdomsbladet Det Nye. I 1971 kom hun på 4. plass i Melodi Grand Prix med «Gi meg en sebra».

Som tiåring ble Anita stjerne i Tyskland da hun sang inn duetten «Schön ist es, auf der Welt zu sein» sammen med tyskeren Roy Black. Denne platen solgte to millioner i 1971, og er fremdeles en av Tysklands største slagere gjennom tidene. Og i Norge ble den norskspråklige versjonen av singlen, «Da er det skjønt å være til», en kjempehit i 1972, med 30 uker på VG-lista (der det ble 26 uker på hennes Alf Prøysen-album Fra «Hompetitten» til «Bakvendtland»).

I kjølvannet av suksessen deltok Anita i tre spillefilmer laget i Østerrike. Den siste barneplaten ble utgitt i 1973, og året etter kom singlen «Når jeg fyller 20 år». Etter å ha laget en julesingle med Benny Borg i 1975 tok Anita seg en pause, før hun vendte tilbake som voksen artist i 1980.

Det året deltok hun på lydsporet til filmen 1958, og laget et album med engelskspråklig countrypop. Albumet, Anita Hegerland, var innspilt i London med britiske musikere og Graham Sacher som produsent. Den neste platen, All The Way (18. plass på VG-lista i 1983), var en mer moderne produksjon med poplåter levert av bl.a. Rolf Løvland, Torstein Bieler, Svein Dag Hauge, George Keller og Philip A. Kruse. Platen inneholdt også en duett med Björn Skifs, og var innspilt i Sverige med George Keller som produsent.

I 1983 kom hun på 7. plass i Melodi Grand Prixmed «Nå er jeg alene». Anita gikk tilbake til morsmålet på albumet Flørt (1985), innspilt i Sverige med svenske studiomusikere og Lennart Sjöholm som produsent. Låtmaterialet var levert av bl.a. Finn Kalvik, Benny Borg og Svein Gundersen. I denne perioden deltok også Hegerland som skuespiller i flere filmer, bl.a. Turnaround og Deilig er fjorden.

Anita Hegerland traff den engelske musikeren Mike Oldfield etter en konsert i Drammenshallen i 1983, og var samboer med ham i England fra 1985 til 1991. De fikk to barn sammen. Hun deltok også på flere av Oldfields plater, deriblant albumene Islands (1987) og Earth Moving (1989) og singlene «Innocent» og «Pictures In The Dark». På sistnevnte ble Hegerland titulert side om side med Oldfield. Mange regnet med at hun nå sto på terskelen til en internasjonal karriere – i stedet skilte hun og Oldfield lag, og hun flyttet tilbake til Norge, hvor hun laget albumet Voices (1994).

Etter en pause kom samleplaten Anitas beste barnesanger (2000), og hun vendte tilbake i 2002 med en gjesteopptreden på platen Små blomster med Vik barnekor. Året etter deltok hun på CDen God jul & godt nyttår med jenteduoen Splash. I tillegg til karrieren som plateartist og skuespiller, har Anita Hegerland lagt sangstemme på flere av tegnefilmene fra Walt Disney.

Hun deltok i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 2009, da hun sang med rapperne KeSera på «Party». I 2011 gjorde Hegerland comeback med det varierte albumet Starfish, som ble produsert av Ronni Le Tekrø (TNT). Hun og Tekrø var medkomponister på de fleste låtene.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.