Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Anders Saus

Velg forbokstav på

Anders Saus var komponist, sanger, forfatter og musiker og spilte inn utelukkende eget materiale. Hans ubetinget største slager var «Alle vakre jenters hambo»
Anders Saus var komponist, sanger, forfatter og musiker og spilte inn utelukkende eget materiale. Hans ubetinget største slager var «Alle vakre jenters hambo»

19.12.1919 - 24.06.2003

Sanger, komponist, trekkspiller og pianist, 19.12.1919–24.06.2003, født på Sausvatn i Brønnøy.

Med bakgrunn fra musikkundervisningen på blindeskolene i Trondheim og Oslo og utdanning i trekkspill på Musikkonservatoriet i Oslo, var han aktiv både som skribent/komponist og utøver fra 1949, da han debuterte på plate med sangene «Når Nordlyset flommer»/«Visen om Nordland» med sin egen sekstett.

Parallelt med sin betydelige platekarriere var han også aktiv som ren instrumentalist på trekkspill, ikke minst gjennom utallige radiokonserter. Med unntak av «Du er min øyesten» (1960) med Willy Andresens orkester, spilte Saus utelukkende inn eget materiale. Karrieren hans tok fart i 1951–52 med utgivelser som «Livet på setervollen» og «Ola Nordmann danser boogie-woogie», før det store gjennombruddet i 1955 med to duetter med Nora Brockstedt: «Alle vakre jenters hambo» og «Den lille krokodille». Han skrev også hennes soloinnspilling «To små glade papegøyer».

Allerede i 1953–54 spilte Saus inn duetter med Eva Bakland, som han giftet seg med i 1970. I Musica/RCA-perioden til 1958 ga han ut rundt 30 titler, akkompagnert av vekselvis Sy-We-La-kvintetten og ensembler under ledelse av Egil Monn-Iversen, Rolf Syversen, Frank Cook og Arnstein Johansen.

Både som komponist og utøver favnet Saus over et bredt musikalsk spekter, fra swing via ballader og viser til gammeldans, som han understreket at var i typisk norsk tradisjon, uten den vanlige påvirkningen fra svensk gammeldans. Anders Saus ga ut seks singler på Columbia i 1959–61 og ytterligere tre på Odeon i 1965–66, nå i samarbeid med Engedahl og Stordahl.

I de følgende årene var han lite aktiv som artist, og konsentrerte seg om forfatterskapet, som omfattet seks romaner på Aschehoug i 1973–78. Fra tidlig på 80-tallet var han igjen aktiv som komponist og sanger – i fast samarbeid med sin kone, som nå bare het Eva Saus. Han turnerte over hele landet, både alene og i samarbeid med Engedahl og Stordahl og Vidar Sandbeck. Han opptrådte også i Søndagsposten.

I 2004 hyllet Brønnøysund Trekkspillklubb ham med forestillingen Anders Saus – gjemt, men ikke glemt.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.