Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

American Suitcase

Velg forbokstav på

1995 -


Oslobandet American Suitcase ble startet sommeren 1995. Gitar- og powerpop med harmonisk vokal og slektskap til band som skotske Teenage Fanclub og kaliforniske The Byrds var den umiddelbare klassifikasjonen i dagsog musikkpresse. Av hjemlige likesinnete kan nevnes band som The Tables, Astroburger og The Margarets. Bandet besto ved oppstarten av Egil Brækken (sang/gitar), Anders Vinnogg (sang/gitar), Ståle Heitmann (bass) og Lars Sørum (trommer).

Besetningen har variert noe, men har hatt en kjerne i de to gitaristene og vokalistene. Arne Gran vikarierte for Heitmann fra januar 1997 til mai året etter, og Jan Ole Christensen hadde jobben i ett års tid i 2002–03, og f.o.m. sommeren 2003 har bassistens navn vært Rune Elli. Sørum overlot trommestikkene til Stefan Skånseng i januar 1998, men kom tilbake som perkusjonist ett år seinere. Fra og med da har American Suitcase vært en kvintett.

Bandet debuterte med EPen Making Out With The American Suitcase i 1997. Samme år spilte de inn LPen Groovy Globe, som ikke kom ut før et par år seinere – da kun i vinylutgave, og i sparsomme 200 eksemplarer. Med dette in mente er det ikke så rart at bandet ga ut to fullengdere i 2000. Med Bluefoot fikk de et slags gjennombrudd, og jevnt over gode kritikker.

Året etter kom EPen Change. Tittellåten fikk en del spilletid på NRK Petre, og var den eneste av de fire låtene som ble med videre til albumet Summerman (2003). American Suitcase har fans også utenfor landets grenser – de er distribuert i Japan og USA og har spilt på festivaler som The International Pop Overthrow både i California (2000) og i Liverpool (Cavern Club, 2003). Bandet har turnert Finnmark så vel som Spania, og de har spilt på hjemlige festivaler som by:Larm i Tromsø (2001), Norwegian Wood (2001) og Øyafestivalen (2004), for å nevne noen.

American Suitcase deltok på samleplatene Self Indulgent Mono­Minds – A Tribute To Motorpsy­cho (1999), Doggie Pound – A Beatific Bundle Of Norwegian Indies (1999), Everybody Knows This Is Norway – A Tribute To Neil Young (2001), Sement #2 (2001), If I Make It Through Christmas (2001) og Oslos stolthet – En hyllest til Vålerenga (2003) (dette til tross for at de i august 2000 deltok på mossefestivalen Rock Mot Fotball!). I 2009 besto bandet av Brækken, Vinnogg og trommeslageren Alexander Lindbäck, som ellers leder countryrockbandet Seven Doors Hotel. Albumet Pillowsky består av låter som ble innspilt i 2004–09.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.