Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Alle Tiders Duster

Velg forbokstav på

1980 - 1984


Pønk fra Bergen: «Bærtur/Lillegutt» med bandet Alle Tiders Duster fra 1981, produsert av Steve Broughton fra Edgar Broughton Band
Pønk fra Bergen: «Bærtur/Lillegutt» med bandet Alle Tiders Duster fra 1981, produsert av Steve Broughton fra Edgar Broughton Band


Nyveivband fra Bergen, startet i 1980 av Jørgen Knudsen (bass/synth), Gisle Frøysland (gitar), Paul Ask (sang) og Kenneth Andreassen (trommer). Etter kort tid ble bandet forsterket med Irene Knudsen (sang/keyboards) og Eva Tveit (sang). Dustene, som de het på folkemunne, var sentrale i pønkmiljøet, og hadde utspring i band som Klegg, Ohms Marsj, Prest & Plage og Jailbirds.


Bandet debuterte med EPen Evig rundgangi 1981. Året etter kom singlen «Lillegutt»/«Bærtur». Andreassen ga seg etter denne utgivelsen, og ble erstattet av Robert Isdahl fra Fader War. På bandets eneste langspiller var det imidlertid Steve Broughton (fra Edgar Broughton Band) som spilte trommer, i tillegg til at han produserte platen. Deretter var Tom Rasmussen fast trommeslager ut bandets karriere. Bandet eksperimentere også med rytmebokser og synthesizere, og teatralske elementer var en vesentlig del av Dustenes uttrykk, særlig live. Et særegent rollespill de to/tre vokalistene i mellom, kombinert med synthtoner og industrielt gitarspill skapte et postpønkete artrocksound. Inspirasjonskildene var da også band som Magazine og Public Image Ltd. på den ene siden, og Einstürzende Neubauten og Throbbing Gristle på den andre.


Den eksperimenterende trangen resulterte også i samarbeid som med Smugteatret i Cecilie Løveids performance Sug, på Bryggens Museum i Bergen i 1983. Den ble utgitt på video og på kassetten Performance Music, som består av teaterog performancemusikk som Alle Tiders Duster laget, samt utdrag fra performancen Hill Dunhill.


Bandets siste jobb var performanceforestillingen Fra asken til ilden på USF Verftet i Bergen i 1984. Medlemmene i Alle Tiders Duster var siden å treffe i diverse musikalske sammenhenger. Jørgen Knudsen var med fra starten da performancegruppen BAK-truppen ble etablert i 1986 til den ble nedlagt i 2011. Gisle Frøysland var med sporadisk. Mest kjent er kanskje Jørgen Knudsens virke i technoduoen Information. Han er også etablert som samtidskomponist. Frøysland er også samtidskunstner, med videoog computer-installasjoner som hovedfelt. Begge var dessuten med i bandet Max Axe. Frøysland også i Traktor og David Brown, mens Ask var vokalist i Velvet Elvis. Robert Isdahl heter i dag Robert Roespel, og er lysmester for danseensemblet Carte Blanche i Bergen. Irene Knudsen ga ut kassetter som Fraulein Knutschen, og var en periode med i performancegruppen Gledespikene. Rasmussen ble medlem av Thomas Ryers Hevn.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.