Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

3 Busserulls

Velg forbokstav på

1962 -

Med Fest & baluba (1990) var 3 Busserulls blitt 2 Busserulls med Karl Magnus Sjøen og Gunnar Andersen
Med Fest & baluba (1990) var 3 Busserulls blitt 2 Busserulls med Karl Magnus Sjøen og Gunnar Andersen

Lystig visegruppe fra Åkrehamn på Karmøy, dannet i 1962 av Karl Magnus Sjøen, Oddvar Andreassen og Sverre Jensen. Navnet tok de etter tittelen på en av sangene de fremførte; «Tresko og busserull».

Trioen hadde årlige opptredener på juletilstelninger i Åkrehamn den første tiden, men ble oppløst da Jensen døde i 1968, bare 24 år gammel. Gruppen startet opp igjen i 1975, nå med Sjøen, Andreassen og Lasse Pedersen. De deltok i TV-programmet Ferske fjes i 1977, hvor de fremførte to egenkomponerte viser. Audun Tylden i PolyGram så programmet og tilbød gruppen platekontrakt. Samme år kom debuten Suddeli-duttandei – en samling viser med sterke innslag av både det maritime og det morsomme.

Pedersen forlot trioen året etter, og ble etterfulgt avGunnar Andersen, en erfaren revyskuespiller som allerede hadde gitt ut én LP på egenhånd. Andersen var en flittig låtskriver, og dermed i stor grad ansvarlig for at 3 Busserulls slo an landet over – med sine lette toner og treffende, tidvis grovkornede tekster. Andersen dro også gruppen over i mer revyaktige sceneshow med masser av kostymeskift. De årlige revyene i hjembyen samlet alltid fulle hus.

Den musikalske stilen ble gradvis forandret fra sjømannsviser på de første platene til dansemusikk på de siste. Mange av platene var spunnet rundt et tema, som livet langs kysten (Suddeli-duttan-dei, På ‘an igjen og Mytteri), den ramsalte vestlendingen (Rabbagast), oljebransjen (Oljefeber) og nordmenns drikkevaner og dobbeltmoral (Piker, vin og 3 Busserulls), og gruppen ble hjulpet i studio av bransjens beste musikere og produsenter. Blant musikerne kan nevnes medlemmer fra Popol Ace, Jonas Fjeld Band, Sambandet og Lava. Produsenter på de forskjellige platene var Johnny Sareussen, Åge Aleksandersen, Freddy Lindquist, Jan Paulsen og Ola Selvær.

Det meste av materialet var egenkomponert, med unntak av enkelte bidrag fra Ove Thue, Reidar Brendeland (som senere også var medlem), Morten Lorentzen og radarparet Monrad Holm Johnsen/Josef G. Larssen. Alle trioens album fra 1978 til 1988 havnet på VG-lista, med 8. plass på På’ an igjen (1978) og Oljefeber (1983) som de høyeste plasseringene. De toppet Norsktoppen i 1986 med «Nærradio special». Trioens Jubileumsshow 1987 er utgitt på DVD.

Besetningen var stabil frem til 1986, da Andreassen mønstret av og ble etterfulgt av Reidar Brendeland fra Vestlandsfanden. Brendeland hadde lenge forsynt gruppen med sanger, deriblant den populære «Plommer i Hardanger» i 1980, og han rakk å være med på to LPer før han sluttet for å starte opp igjen Vestlandsfanden. Gruppen hadde i mellomtiden forkortet navnet til Busserulls, og Sjøen og Andersen valgte å fortsette som duo. Andersen takket for seg i 1990, og satset på en karriere som programleder i diverse sammenhenger på TV.

Etter å ha gitt ut soloplaten En busserull på loffen i 1995, ble Sjøen overtalt til å blåse nytt liv i navnet Busserulls. Ny makker ble Eigil Fagerland, og de ga ut CDen Bill. mrk. «krisehjelp» på det lokale selskapet J-KT Records i 1997 før Sjøen ble tvunget til å trappe ned av helsemessige grunner. Han døde 30. mars 2002 etter lang tids sykdom. Oddvar Andreassen døde i 2004.

Busserulls fikk aldri Spellemannprisen, og de høstet svært få rosende ord fra landets musikkjournalister – til tross for at hver plate inneholdt minst én landeplage. Til gjengjeld hadde platene så jevne salgstall at det en gang ble foreslått å innføre abonnementsordning på dem. Trioen ble hedret med Jens Book-Jenssens minnepris og FN-Ola-prisen, de hjalp til med opprettelsen av FN-soldatenes hjelpefond, holdt over 2000 forestillinger og gledet titusener av nordmenn som setter pris på god og fengende underholdningsmusikk med tekster som kaller på latteren.

Høsten 2000 kom gruppen nok en gang i medias fokus, da den doble samleplaten Kan du huska ble utgitt. I den anledning laget Gunnar Andersen et 3 Busserulls-show sammen med Tore Handeland og Geir Halleland. Denne trioen opptrådte siden med en forestilling spunnet rundt historien om vestlandets sjømann, oljearbeidere og sjøkultur – alt fortalt gjennom sangene til denne populære trioen fra vest. Fra høsten 2006 har 3 Busserulls bestått av Andersen, Jostein Hveding og Kurt Johansen.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.