Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Åshild Helgevold

Velg forbokstav på

30.09.1949 -


Vokalist, skuespiller og barnestjerne, f. 30.09.1949 i Stavanger. Åshild Helgevold var bare ni år gammel da hun, mot sin vilje, deltok i en opptaksprøve på Barneteateret i Stavanger. Hun turnet og sang «Alle fugler», og imponerte teatersjef Bjørn Endreson så kraftig at hun ble stjernen på Rogaland Teater i flere år fremover.

Åshild Helgevold debuterte 15. desember 1958 i forestillingen Snedronningen, og var samtidig med i revyen Smitt og smule på Rogaland Teater. I denne revyen deltok også skuespiller Gunnar Eide. Han hadde så smått startet som konsertarrangør på denne tiden, og så muligheten til å gjøre Åshild til en ny Lille Grethe – som nå var i ferd med å bli stor. Åshild Helgevold ble således den første artisten Gunnar Eide hadde hovedansvaret for.

Turen gikk til Oslo i 1960, hvor Åshild vant førsteprisen i konkurransen Ti på topppå Chat Noir. Premien var platekontrakt hos Egil Monn-Iversen, og Åshild debuterte på plate i 1961 med en versjon av den danske Melodi Grand Prix-sangen «Hjemme hos oss». Samme år sang hun for 10 000 mennesker på Gjøvikmarken, og ble i avisen dagen etter utropt til Norges eneste virkelige barnestjerne.

Nye plater fulgte i 1962; først «Fly lille fugl», deretter den virkelig store slageren hennes – «Ole Lukkeøye». «Mamma, er det virkelig sant» kom i 1964, etterfulgt av «Finns det en liten gutt». Parallelt med dette fikk hun stadig nye oppdrag på Rogaland Teater. Hun hadde hovedrollen i stykker som Annie Get Your Gun (to ganger), Mirakelet Helen Keller og Pippi Langstrømpe, og alt lå til rette for en lysende fremtid som skuespiller. Men så sa Åshild nei.

Deep River Boys – den svarte vokalgruppen som ble norgesyndlinger midt på 50-tallet – ble så begeistret for Åshild at de ba henne med seg over til USA. Åshild takket nei. Hun takket også nei til planer om å filme i Danmark og en plass på teater-skolen i England som teatersjef Endreson hadde skaffet henne. I stedet hoppet Åshild Helgevold av karusellen i 1967, giftet seg to år senere, tok utdannelse som sosionom og la karrieren som plateartist og skuespiller bak seg for en stund.

I 1980 fikk hun tilbud fra Kjell Hove om å være med i en Evert Taube-kabaret, og hun takket ja. Tidligere kollega, da teatersjef ved Rogaland Teater, Alf Nordvang, tilbød henne hovedrollen i en musikal om Kielland-plattformen, og hun ble værende ved teateret i en periode. Fra 1983 til 1986 var hun med i Løgnaslaget, før hun igjen hoppet av karusellen, denne gang for godt. Hun satt åtte år i Stavanger Bystyre.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.