Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Åse Wentzel

Velg forbokstav på

Så sent som i 2004, da Åse Wentzel fylte 80, fikk hun oppleve å havne høyt på VG-lista igjen med samleplaten ''Syng og le – De beste fra Åse Wentzel'', som inneholdt de mest populære innspillingene mellom 1952 og 1962.
Så sent som i 2004, da Åse Wentzel fylte 80, fikk hun oppleve å havne høyt på VG-lista igjen med samleplaten ''Syng og le – De beste fra Åse Wentzel'', som inneholdt de mest populære innspillingene mellom 1952 og 1962.


Åse Wentzel ga ut flere hundre sanger på plate, bl.a. for selskapet Manu på slutten av 50-tallet, som f.eks. «Stor skandale»/«Kommer, kommer ej...»
Åse Wentzel ga ut flere hundre sanger på plate, bl.a. for selskapet Manu på slutten av 50-tallet, som f.eks. «Stor skandale»/«Kommer, kommer ej...»


02.01.1924 -


Åse Carola Wentzel Larsen, f. Helmersen, sanger, 02.01.1924–30.08.2009, født i Trondheim, mor til Magni Wentzel.

Som tenåring ble hun kjent med musikeren Odd Wentzel Larsen, kapellmester ved Theatercafeen i Trondheim og leder for Sunda Wentzel Swing Band. Han likte både jenta og sopranstemmen, og de flyttet til Oslo og giftet seg. Her tok hun klassisk sangundervisning, og opptrådte for første gang i Universitetets Aula i en tersett fra Tryllefløyten. Profesjonelt debuterte Åse Wentzel i 1946 hos Einar Rose på Rosekjelleren, der hun var mer eller mindre fast engasjert frem til 1953. Rose fjernet etternavnet Larsen fra plakatene, men hun brukte det på debutplaten, «Minner fra Hawaii» (1949), en duett med Reidar Andresen.

I 1950–62 hadde hun kontrakt med Odeon, der hun ga ut ca. 90 titler på 78-og 45-plater og et titalls EP-plater, stort sett hentet fra singlene. Debuten var «Lille Frøken Paris»/«Flamingo» (1950) med Rosekjellerens orkester. Disse sangene kledde stemmen, og til tross for at hun helst ville synge viser og jazz, kom hun til å spille inn så mange romantiske valser at hun ble kalt «valsedronningen». Oftest var Robert Normann leder for ensembler av forskjellig størrelse, men hun gjorde også innspillinger med Øivind Berghs orkester («Jeg har forelsket meg»/«Stemningsmelodien», 1951), Leiv Flisnes Ball Room Ensemble («Et lite kyss i porten»/«Tennessee Waltz», 1951) og med Willy Andresen, Rolf Syversen og Carsten Klouman.

Gjennombruddet, «Domino» (1951), ble fulgt av «Du, du, du»/«Sangen fra Moulin Rouge» (1953). I 1954–58 var hun fast vokalist på Hotell Viking med The Spotlights (bl.a. Per Nyhaug, Tor Hultin, Håkon Nilsen, Kristian Bergheim, Ivan Hauge og Ragnar Robertsen). Her fikk hun større utløp for sin kjærlighet til jazzen, men det er slagere hun synger på plateinnspillingene med The Spotlights, «Ro-Ro Robinson»/«Bli med i jolla mi» og «Syng og le»/«Sydhavssprøyt» (1955). Store suksesser var også ca. 30 duetter med Thor Raymond, med slagere som «Vaya Con Dios» (1953), «Et brev med tre kjærlige ord» (1954), «Send en hilsen hjem med en bukett fioler» (1957) og «I vårt drømmeslott» (1958).

Kjente soloinnspillinger fra perioden er også «Byssan lull blues» (1958) med datteren Magni, «Gartnerløkka» (1959), koblet med Rolf Kirkvaags eneste slager som sanger, «Lykkeliten», «Tango i det grønne» (1961) og «Elisabeth Serenade»/«Det lille hvite lysthus» (1962). Den siste Odeon-platen var en hennes største suksesser, «Midnattstango»/«Hvite roser fra Athen» (1962) med Jan Høiland (14 uker på VG-lista i 1963, nådde tredjeplass). Wentzel ga også ut noen titler på svensk, og gjestet Sverige flere ganger, særlig med Malte Johnsons orkester i Gøteborg. Hun har også turnert de svenske folkeparkene med bl.a. Ray Adams ogAnne Karine Strøm.

Hun har egentlig aldri prøvd seg som skuespiller, men hoppet inn i vårversjonen 1954 av Chat Noir-revyen Være – eller ikke være, og var i 1961 med på Leif Justers Edderkoppen-turné Hopla vi bor. Fra 1965 til 1973 var Åse Wentzel fast vokalist på Regnbuen i Oslo, der hun opptrådte hver kveld. Restaurantledelsen ønsket å ha henne eksklusivt, noe som medførte at hun i liten grad deltok i TV-sammenheng, på turneer eller noen annen, mer riksdekkende aktivitet. Hun var likevel ofte i radioen, både som vokalist med Kringkastingsorkesteret og mindre ensembler, og hun var en flittig gjest hos Otto Nielsen i Søndagsposten – radioopptak kunne gjøres på dagtid og forstyrret ikke den daglige opptredenen på Regnbuen.

Etter 1973 turnerte hun en del med eget orkester, og fra midten av 70-tallet gjorde hun over 1000 konserter for Rikskonsertene, særlig på forskjellige sosiale institusjoner, i mange år i samarbeid med Odd Grythe. I de senere årene sang hun, ved siden av egne slagere og annet nostalgimateriale, særlig Vidar Sandbecks viser. Etter hvert ble hun også flittigere på TV, særlig i Husker Du? og Da Capo. Fra 70-årene gjorde hun en del samarbeidsprosjekter på plate. Kjente juletoner (1973) og Dans med oss (1974) med Ivar Ruste og Arnt Haugens orkester ble fulgt av bestselgeren Det skal vi være to om (1974) med Freddy Kristoffersen (fire uker på VG-lista).

Barneplaten Jeg synger for min lille venn (1978) med datteren Magni, ble presentert av de to i flere barneprogrammer på TV. Den populære Glade minner (1984), med Børt-Erik Thoresen, [«gp»_pedersen Gunnar «GP» Pedersen] og Arnt Haugens orkester, ble fulgt opp av flere lignende utgivelser. Åse Wentzel ble tildelt det årlige statsstipendet for eldre fortjente kunstnere, og i 2001 tildelt Kongens fortjenestmedalje i gull.

Hun var fortsatt aktiv ved 80-årsjubileet, og sang selv på presentasjonen i mai 2004 av den etterlengtede samleplaten Syng og le, som ble lansert med like stor kraft som en ny popplate. Eksperimentet var vellykket, og platen ble en listeplassert bestselger. Åse Wentzels datter Magni Wentzel er gitarist og sanger, først og fremst innen jazz. Hun platedebuterte allerede som 14-åring, og sang med forskjellige grupper i Oslo på 60-tallet, og har ellers gitt ut en rekke soloalbum.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.