Tønes

Velg forbokstav på

Frank Tønnesen, vokalist, gitarist og låtskriver, fra Sokndal på sørvestlandet. Tønes skriver og synger om nære og fjerne ting på dialekt. På hjemmesiden sin har han lagt ut ordliste med vanskelige ord og uttrykk som forekommer i tekstene hans.

Musikalsk kan Tønes beskrives som en representant for musikk som flytter grenser, som låner jazzens lekne sjel, rockens tekstspråk og visemusikkens ro, og som kobler dette med lun humor. Flere har kalt Tønes for en Dylan på dialekt. Andre inspirasjonskilder for Tønes er skranglerock, Neil Young, Ole Paus, Bjørn Eidsvåg og Svein Tang Wa.

De første platene til Tønes ble utgitt på det private selskapet Kinkverk. Senere skrev han kontrakt med Farmen. De viktigste medarbeiderne gjennom karrieren har vært bassist Gaute «Thengis» Tengesdal og gitarist Gunnar Tønnesen. Begge har også vært medprodusenter på mange av platene som Tønes har laget. Johan Egdetveit var produsent på Det så e inne i krabben, mens Tim Scott (fra amerikanske Havalinas) var produsent på Grønnare gras. I tillegg til de nevnte CD-ene har Tønes gitt ut tre EP-er: Maleri (Kinkverk, 1998), Bonde (Kinkverk, 1999), Sko ikkje sagt någe hvis det va drid (Farmen, 2000) og Sju (Farmen, 2003).

Materialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.