Langsomt Mot Nord

Velg forbokstav på

1985 -

Oslobaserte Langsomt Mot Nord var en fusjon av rock – med både organiske og elektroniske instrumenter – og folkemusikk, startet av Ola Snortheim og Jørn Christensen i 1985, parallelt med begges virke i Cirkus Modern. Christensen var i tillegg med i Can Can dette året, og de to hadde felles fortid i De Press. På deres første album var Olas far Olav Snortheim sentral, på bukkehorn og langeleik. Gruppen satset på en miks av egenkomponerte låter og omarrangeringer av tradisjonelle slåtter og folketoner, for det meste presentert instrumentalt. På Langsomt Mot Nord deltok Kjersti Bergesen (Ken-Dang, Secret Mission) med ordløst vokalarbeid. Den fartsfylte «Ola drar til Myklagard» var et eksempel på en vellykket fusjon som ble godt mottatt i rockekretser, og til «Tusselåt» ble det spilt inn video som fikk spilletid på NRK.

Etter debutplaten takket Christensen for seg, og Langsomt Mot Nord var deretter først og fremst Ola Snortheim, som knyttet til seg de musikerne han trengte etter hvert, og listen over folk som bidro er lang: Beranek, Knut Buen, Jon Eberson, Frank Hovland (Program 81), Eva Knardahl, Steinar Ofsdal og Morgan G. Lindstrøm (spilte sammen med Snortheim i Slependen rev & rør og Auto Union), for å nevne noen.

Materialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.