Vega Menighet

Velg forbokstav på

Duo fra Brønnøysund, utga en singel i 1981.

Bandet var en duo bestående av Dag Marius Hestvik (f. 1963) og Oddbjørn Edvardsen (f. 1963), begge fra øya Vega utenfor Brønnøysund og begge bosatt i Trondheim. De laget en 7” EP med humoristiske sanger med særdeles enkelt akustisk gitarakkompagnement, sketsjer, dikt og lydeffekter. Singelen ble enkelt innspilt med en Revox båndopptaker på hybelen, og hadde fem kutt og syv minutters spilletid på hver side. Coveret er xeroxkopiert: et ”bleiecover” uten limte kanter, med trykk både på inn- og utsiden. Det finnes i to varianter, ett med tittel og bandnavn i store letrasetbokstaver, og ett med en enkel tegning til hver av låtene/sketsjene.

Hestvik hadde eid båndopptakeren i et par år, og spilt inn mange sketsjer og sanger. Utgivelser av denne typen er det ikke så mange av i Norge, men kassetten Magnokvekk fra 1980 bruker omtrent det samme formatet, selv om Vega Menighets humor er sprøere og mer spontan.

Singelen oppnådde en 2. plass på hitlisten i Nye Takter, denne hitlisten var nemlig basert på brev fra leserne. Med 22 brev, alle sendt fra samme sted i Norge, gikk Vega Menighet forbi Diana Ross (21 brev), The Aller Værste! og The Kids (20 brev hver). Dette var før singelen overhodet var innspilt, og et utklipp fra Nye Takter er gjengitt på singelens cover: ”Vi har imidlertid litt sunn skepsis når det gjelder denne singelen fra en gruppe som skal hete Vega Menighet! Ikke at vi skal påstå at det er sprøyt fra ende til annen, men...”

I Nye Takter var tittelen på singelen "Ufo"/"Sykespillet", men et sted mellom testpressing og ferdig plate har tittelen blitt endret til "Maktsingelen". "Ufo" er nå tittelen på en av sketsjene, men ”Sykespillet” er ikke nevnt. Singelen var innspilt i november 1980, med unntak av versjonen av "Easy Rider". Denne var innspilt i november 1978 og fremført på akustisk gitar og trompet.

400 eksemplarer ble presset opp, hvorav 100 distribuert av Ragnarock, et selskap drevet av Atle Skift, kjent fra Pink Dirt. Resten solgte bandet selv, noen til alternative butikker. Restlageret ble på ca. 100 eksemplarer. Skift kalte platen "unik og den eneste i sitt slag" i A.S.O.-nytt.

Det var ikke allment kjent hvem Vega Menighet egentlig var, for det stod ikke noe om det på coveret, og bandet gjorde ingen intervjuer eller konserter. Det oppstod et rykte om at det var Det Elektriske Kjøkken-medlemmer involvert, noe som ikke stemmer, selv om man kan se likhetstrekk i gruppenes bruk av enkle virkemidler og absurd humor.

Da singelen kom ut på ordentlig, anmeldte Torgrim Eggen den i Nye Takter og kalte den "et surrealistisk manifest i ti deler". Singelen ble også anmeldt i Puls, som skrev:

"Moroplater er det altfor få av og de fleste moroplater er dessuten kjedelige. Sånn er det ikke med Vega Menighet. Den absurde humoren deres er det umulig å forholde seg likegyldig til. Jeg turde se den Altamotstander som ikke drar på smilebåndet av "Samiid Låla". [...] Platen er først og fremst utrolig utflippa".

Dette ble den eneste utgivelsen fra Vega Menighet, og Edvardsen har ingen andre utgivelser. Hestvik startet midt på åttitallet duoen A: sammen med den kjente undergrunnskunstneren i Trondheim, Guttorm Nordø. Hestvik og Nordø utga et par kassetter med den.

Hestvik har senere laget mer billedkunst enn musikk, men i 1995 kom solo-CD-en Home.

Biografien er skrevet av Anders Moe. Materialet er copyright © Rockheim.