Matched: mediateket/biografier/(.*)

Ulf Risnes

Velg forbokstav på

Låtskriver og gitarist som vokste opp på Byåsen (Munkvoll) i Trondheim. Han er mest kjent som frontfigur i Tre Små Kinesere, men har også spilt i band som Helter Skelter, Beatles-tributebandet Revolver, Det Gurgles og Tjoms and the Hamburgers.


I 1991 fikk han med Tre Små Kinesere Spellemannprisen for Årets pop-plate, og i 1994 fikk de prisen for Beste gruppe. De elegante poplåtene “Hjertemedisin”, “Klassebildet”, “Dørstokkmila”, “Soleplassland” og “Cafe Ye Ye” ble klare publikumsfavoritter i trioens låtkatalog.


Bandet la inn årene i 2005, og ga rom for en solokarriere for Risnes. Han kom med sitt første soloalbum Ingen Andre i februar 2007, og har spilt dette materialet på konserter med URO, Ulf Risnes Orkester. Låtene er litt mer rocka enn det tradisjonelle Tre små kinesere-materialet, og backingbandet er større mer kraftfullt. URO har også trommis, i motsetning til TSK.


Ulf Risnes´ trønderske tekster er jordnære, men velfunderte, og tar for seg både små og store temaer. De karakteriseres av en slags smart naivitet, og er både finurlige og underfundige. Om de kan virke snille og ufarlige på overflaten, kan det også ligge krass kritikk og sterke meninger i bunnen.


I 1997 samarbeidet han med Åge Aleksandersen og Bjarne Brøndbo og ga ut singelen “Snørosa” under navnet B.R.A (Brøndbo, Risnes, Aleksandersen) til ski-VM i Trondheim dette året.


Risnes planlegger nå en ny utgivelse i engelsk språkdrakt i samarbeid med Øyvind Holm fra Dipsomaniacs. Duoen har tatt navnet Wonderwheel.


Ulf Risnes har også produsert for artister som Postgirobygget, Soda, Hans Rotmo, Terje Tysland, Åge Aleksandersen og Malin.


I 2006 fikk Risnes Kardemommestipendiet, som utbetales til komponister og tekstforfattere for å stimulere til videre kulturproduksjon. Stipendet gis av foreningen NOPA, Norske Populærautorer.


Høsten 2007 var han med som “trener” i NRKs talentprogram Lyden av lørdag, der han ledet og var rådgiver for bandet Publiners fra Brønnøysund.


Trønderen har også arbeidet som musikkprodusent i NRK P3 i flere år.

Biografien er skrevet av Marit Jordanger. Materialet er copyright © Rockheim.