Matched: mediateket/biografier/(.*)

Twang Gang

Velg forbokstav på

Rockabillytrio fra Voss, startet i 2000.

Vestlandet har ikke akkurat vært senteret for rockabilly i Norge, men landsdelen har rommet et bra miljø for countrymusikk. I Twang Gangs rockabilly er det dermed også mye country å spore.

Gjennom åtte år har besetninga vært den samme: Erlend Styve (f. 1971, gitar, vokal), Jan Eirik Gullbrå (f. 1966, kontrabass) og Bjørne Møen (f. 1962, trommer).

Alle tre har vært aktive i andre band. Trommis Møen har tidligere spilt bass i det lokale bandet Vangsgutane, mens Gullbrå spilte i Punkebandet.

Styve har vært med på litt av hvert: countryrock, blues, danseband, og ikke minst folkemusikk. I over 10 år har han vært med i folkemusikkgruppa Kvarts, som har mottatt to Spellemannpriser. Han har også vært gitarist i andre folkemusikk- og gammeldanssammenhenger. Til daglig jobber han som lærer ved tre forskjellige musikkskoler.

Styve har digget Elvis siden han var 7-8 år gammel. På 80-tallet hørte han mye på Stray Cats, og planene om et eget rockabillyband vokste sakte, men sikkert fram. I 1990 dro han på rockabillyfestival i Sverige. To år seinere fikk han endelig sett Stray Cats live.

Alt dette ga inspirasjon, og drømmen om å spille i et eget rockabillyband levde videre. Navnet Twang Gang hadde han hatt klart lenge da drømmen endelig lot seg materialisere et stykke utpå høsten 2000, nesten 20 år etter at planene begynte å ta form.

Stilmessig ligger imidlertid Twang Gang et godt stykke unna Stray Cats, som til tider kan være ganske så harde og moderne sett med rockabillybriller. Foruten mange egne låter har Twang Gang hentet repertoaret sitt fra countryartisten Johnny Horton, Johnny Burnette Rock’n’roll Trio, Eddie Cochran, Elvis Presley, samt mindre kjente Sun-innspillinger. Coverlåtene deres er godt kjente blant rockabilly- og rock’n’roll-fans, men for mannen i gata er nok dette stort sett ukjent musikk.

Filosofien bak bandet har vært å gjøre det enkelt. Publikum skal ha det moro, trampe takten og drikke mer øl enn de hadde tenkt. Hvis ikke har ikke vi gjort jobben vår, mener guttene i Twang Gang.

Denne innstillingen har da også resultert i en lang og imponerende rekke med spillejobber. Med omtrent 50 spillinger i året er nok Twang Gang blant rockabillybandene som har flest gigs her til lands. De har spilt på countryfestivaler, bluesfestivaler, bluesklubber, amcartreff, veteranbåttreff, og ikke minst på mange kneiper og puber.

De fleste jobbene har naturlig nok vært på Vestlandet, særlig i Bergensområdet, men de har spilt konserter fra Alta i nord til Arendal i sør. Klubbene Madame Felle og Visekjelleren Ricks i Bergen er steder som med jevne mellomrom har Twang Gang på programmet. Rockabillyklubben the Wild Bunch i Moss er et annet ankerfeste.

I 2004 ble debutalbumet Listen, It’s The Twang Gang sluppet på countryselskapet Rocade Records. Utgivelsen besto kun av egne låter. Den fikk gode anmeldelser, og ble varmt mottatt i rockabillymiljøet. Plata utmerket seg både vokalmessig og musikalsk, og hadde en gjennomført attitude. ”Gates of Graceland” som ble skrevet av Erlend Styve etter en pilegrimstur til Memphis, har umiddelbar appell til de aller fleste med fot for klassisk Elvis.

Det samme kan sies om "Lonely Street". Her hadde de hentet inn den gamle rockekongen fra Bergen, Sverre Faaberg, som gjestevokalist. Han var også kjent som countrysangeren Davy Dean på 60-tallet. Twang Gang har gjort flere jobber med Faaberg på gjestevokal, blant annet i oktober 2008 på Bergen Beat-festivalen, hvor selveste Gerry and the Pacemakers, liverpoolbandet som fikk tre nr. 1-hits i England i 1963, var hovedattraksjonen.

Tre år seinere, i 2007, kom oppfølgeralbumet Bandar Abbas Express. Tittellåta handlet om den sagnomsuste trailerruta som startet i Norge og gikk gjennom hele Europa, Tyrkia og Iran fram til den gamle, viktige handelsbyen Bandar Abbas ved den persiske gulf helt sør i Iran. Dette sies å ha vært verdens lengstre trailerrute.

Også på denne plata satset gutta på egne låter, og anmeldelsene var gode. Bergensavisen ga albumet terningkast 5.

En låt som definitivt ikke var bandets egen, ei heller en halvglemt rocker fra 50-tallet, var deres overraskende versjon av Europes landeplage ”The Final Countdown”. De lagde også en videoproduksjon med denne melodien, som visstnok har blitt vist på NRK P3TV. Den ligger ute på YouTube, hvor man også kan finne mange opptak med Twang Gang fra klubbopptredener.

Foruten egne utgivelser har Twang Gang bidratt på noen samleskiver. De er med på Boppin’ Up North vol. 1, en samling med norsk rockabilly som ble utgitt på Rockaround Records, og dessuten på Norwegian Wood og Bergen Rock City vol. 9, promo-cd-er som har vært vedlegg i kinesiske musikkmagasiner.

Biografien er skrevet av Rune Halland. Materialet er copyright © Rockheim.