Matched: mediateket/biografier/(.*)

The Snapshots

Velg forbokstav på

Instrumentalgruppe fra Harstad, med Jan Otto Trudvang (gitar, f. 1946), Egil Andre Trudvang (rytmegitar, f. 1943), Leif ”Skiff” Berg (trommer) og Ole Arnt Bornø (bass, f. 1944).

Jan Otto Trudvang ble utropt til Norges beste gitarist som 16-åring.

Det som skulle bli til The Snapshots startet opp så tidlig som i 1957. I starten kalte gruppa seg The Tune Boys, som ble gruppas navn i den første perioden. Det gikk mye i rock’n’roll, men etter hvert ble det mer shadowsmusikk.

Våren 1962 turnerte tre engelske rockesangere i Norge, 50-tallsveteranene Terry Dene, Michael Cox og Johnny Carson, og The Tune Boys fikk æren av å være backingband. Samme år ble det avholdt NM for shadowband. Her ble gutta fra Harstad nummer tre, og fikk platekontrakt med Manu. Nå hadde de tatt navnet The Snapshots.

Året etter kom den første singelplata ut, som var en instrumentalsingel. Flere skulle følge, og de akkompagnerte også en del andre artister på plate.

Ray Adams var et stort navn på denne tiden, og det var hans suksess som hadde lagt grunnlaget for plateselskapet Manu. Sommersesongen 1963 var han på turné i svenske folkeparker sammen med The Snapshots og Åse Wentzel. I løpet av 3-4 måneder gjorde The Snapshots 140-150 spillejobber, og opptil tre på en kveld. Den sommeren kjørte de 40 000 kilometer. Også Danmark og Finland fikk besøk av harstadgutta, og flere av platene deres ble også utgitt i Finland.

I alt ga The Snapshots ut fire singelplater, og i tillegg kom det fem singelplater hvor de backet andre artister. Alle disse kom i 1963. The Snapshots skiller seg således ut, ved at de ga ut hele ni plater på ett år. Tre av disse var med Mosjøen-vokalisten Johnny Hill.

Etter dette aktive året ble det imidlertid stille på platefronten, og i 1965 var det slutt. Militærtjeneste ventet, og The Snapshots spilte ikke sammen igjen før i 2000. Deres foreløpig siste opptreden var i Harstad i 2004.

Jan Otto Trudvang startet i 1967 et danseband, Trudvangs Fire. Senere fulgte flere danseband. Trudvang er fortsatt en aktiv musiker i mange sammenhenger.

Biografien er skrevet av Rune Halland. Materialet er copyright © Rockheim.