Matched: mediateket/biografier/(.*)

Skambankt

Velg forbokstav på

Rock-, punk -og hardrockkvartett fra Klepp utenfor Stavanger. Dannet på Klepp Rockeklubb i 1994 av Terje “Ted Winters” Winterstø Røthing (født 1977, gitar, vokal), Hans Egil “Hans Panzer” Løe (født 1975, trommer, gitar, vokal) og Tollak “Don Fist” Friestad (født 1978 bass, vokal).


Skambankt var inspirert av Blitz-miljøet i Oslo og begynte å spille pønk som en reaksjon på det de mente var en overflod av dårlige lokale band innenfor sjangeren. På sin aller første dag som band komponerte de ni låter som ble fremført samme kveld, til stor suksess. I tiden som fulgte holdt Skambankt fem konserter og spilte inn en demo før de bestemte seg for å ta en pause.


Pausen skulle vare i hele 10 år. I 2004 møttes bandmedlemmene på et utdrikningslag og bestemte seg for å gjenopplive Skambankt. Hans Egil Løe byttet trommestikkene bort til fordel for gitarstrenger, og inn kom fjerdemann Tom Erik “Tom Skalle” Løe (født 1981, perkusjon). Kvartetten begynte nå å spille inn det som senere samme år ble utgitt som deres selvtitulerte debut på Dogjob Records.


Gjenforeningskonserten ble holdt på Garage i Oslo i februar 2004, etterfulgt av konserter i Stavanger, Bergen, Haugesund og Sogndal.


Nå fulgte en sœrdeles aktiv og hektisk tid for bandet. Ikke bare turnerte de Norge på kryss og tvers, de spilte også under Quartfestivalen i Kristiansand og for 20 000 publikummere under Roskildefestivalen i Danmark. Bandet utga EP-en Skamania i juni 2005, og Tom Erik “Tom Skalle” Løe ble erstattet av Børge “Bones Wolsman” Henriksen (født 1975, trommer).


Skambankts varemerke er aggressiv hardrock med samfunnskritiske tekster fremført på egen dialekt, og navn som Motörhead, AC/DC og Ramones er gjengangere når man skal prøve å beskrive kvartetten. Deres selverklœrte mål er å lage og formidle best mulig hardrock på norsk.


I 2006 begynte bandet å jobbe med innspillingen av sitt andre album Eliksir. De bidro med musikk til de to suksessfulle norske filmene Tommys Inferno og Uro, og utgav singlene Tyster og Dynasti som begge oppnådde B-listestatus på NRK radio. Ellers holdt de en lav profil mens de jobbet med Eliksir.


Etter utgivelsen i januar 2007 ble det desto større aktivitet i Skambankt-leiren. De turnerte igjen over hele Norge og gjorde mange festivaljobber den sommeren, både på Quart- og Øyafestivalen. I tillegg opptrådte de flere steder i Danmark.


Skambankt var vinteren 2008/2009 i Bekk Studio i Stavanger hvor de jobbet med innspillingen av sitt tredje album. Hardt Regn ble sluppet i januar 2009, og inneholdt både tekster til ettertanke og gode melodier. Man så også en tydelig utvikling fra det mye mer punkete førstealbumet.


Medvirkende på Hardt Regn var blant andre Christer Knutsen og Janove Ottesen. Albumet ble mikset av Mike Hartung, produsert av bandet selv og mastret av Dave Collins (Black Sabbath, Chris Cornell, Fu Manchu, Bruce Springsteen).

Biografien er skrevet av Ann-Sofi S. Emilsen. Materialet er copyright © Rockheim.