Matched: mediateket/biografier/(.*)

The Shotguns

Velg forbokstav på

The Shotguns fra Steinkjer var sannsynligvis det mest populære bandet i Nord-Trøndelag i årene 1963 til 1965. Gruppa besto av Kolbjørn Alstad (bass, vokal), Steinar Kjørås (orgel, trekkspill), Tore Bjerkan (trommer, vokal), Jan Pettersen (sologitar), Odd Eide (rytmegitar, banjo) og Magne Joar Vandvik ("Harry Tiller", vokal, rytmegitar).


The Shotguns ble startet sommeren 1963. Steinar Kjørås og Kolbjørn Alstad var fra før medlemmer i Hot Dogs, men var ikke tilfredse med musikken dette bandet spilte. De syntes det ble for mye jazz, og dette orkesteret ble etter hvert oppløst. Kjørås og Alstad tok dermed initiativet til å starte et nytt band som skulle spille mer pop og rock – The Shotguns. Ambisjonene var å bli et godt og populært orkester, og å kunne spille inn plate.


Bandet var i starten tydelig inspirert av The Shadows, Cliff Richard og The Beatles, og hadde blant annet et eget Beatles-show. Navnet The Shotguns var da også hentet fra The Shadows’ låt ”Shotgun”. Bandet brukte denne som kjenningsmelodi i starten.


Med øving to ganger per uke ble repertoaret etter hvert utvidet, og bandet spilte musikk av blant andre Rolling Stones, Everly Brothers, Kinks, Animals og Dave Clark Five. Men for å kunne spille til dans holdt det ikke bare med pop og rock, man måtte også beherske gammeldans- og trekkspillmusikk. Bandet selv karakteriserer musikken sin som kjennetegnet av stor bredde: ”gammeldans, pop, rock, avanserte evergreens og egne komposisjoner, samt noe show”.


Bandets popularitet kan sannsynligvis forklares nettopp med at de spilte såpass variert musikk, samtidig som de også opptrådte med konserter og show. Publikum både lyttet og danset, de hadde det moro og koste seg. Bandet var også et av de få på den tiden som spilte egne komposisjoner. I deres egne tekster, forfattet av Kolbjørn Alstad, var budskapet ofte spirituelt, men ikke religiøst. Bandet spilte imidlertid mest instrumentaler i shadowstil.


Bandets første sceneopptreden var på en dansefest i Osen Samfunnshus i august 1963, men da var ikke bandet etablert med navnet The Shotguns. Den neste opptredenen, og første gang med dette navnet, var på dansefest i Soria Moriaparken i Verdal den 31. august 1963. Første opptreden i Steinkjer var på Steinkjer Samfunnshus 7. september 1963, også det en dansefest.


Den første konserten spilte de i Steinkjer kinosal, med to 1. mai-forestillinger i 1964.


The Shotguns ble nordtrønderske mestere for danseband på Samfunnshuset i Steinkjer 24. februar 1965. I september samme år spilte de inn en singel med melodiene "Ain't Gonna Do It" og "Silver Swan". Innspillingen av singelen ble gjort i studioet til ABC Film i Oslo, leid av Shotguns’ plateselskap MANU. Produsent var Per Gunnar Jensen. Singelen finnes i dag på samlermarkedet, og prisen ligger på 7-800 kr.


Norshow, ved Steinar Willadsen, fungerte som manager for bandet i en kortere periode 1965, og fikk i stand to konserter i henholdsvis Mosjøen og Mo i Rana.


The Shotguns’ siste spillejobb var på Reehaug i Skogn den 25. september 1965. Den korte karrieren skyldtes innkalling til militærtjeneste, og dermed geografisk spredning. Kolbjørn Alstad flyttet til Trondheim på grunn av ny jobb etter militærtjenesten, og senere til Spania. Odd Eide fortsatte i militæret og flyttet til Oslo.


Kolbjørn Alstad spilte senere i flere band i Trondheim, og var en av initiativtakerne og eierne i managementene Show-Biz AS, Musikkservice og Artic Music. Senere var han også i plateselskapet Arctic Records, produksjonsselskapet KAL Productions og musikkforlaget Arctic Songs i Trondheim, samt at han var daglig leder for platestudioet Arctic Studios.


Steinkjerbandet har hatt to gjenforeninger. Den første i forbindelse med fylkesaksjonen ”Et nytt liv” i 1981, da det ble arrangert konsert i kjelleren på Grand Hotell i Steinkjer. Her deltok The Shotguns sammen med The Saints, et annet lokalt populært orkester på 60-tallet. Neste gjenforening var en deltakelse på Åsheim i Sparbu i 1984. Det var ”Gammel-pop” som sto i sentrum, og her deltok tre orkestre: The Shotguns fra Steinkjer, Jets fra Levanger og Outlaws fra Inderøy.


De mest minneverdige konsertene for bandet selv er i ettertid kinosalen i Steinkjer, 1. mai 1964, Mosjøen og Mo i Rana 1965, og gjenforening i Steinkjer i 1981 og på Åsheim i 1984.


"Silver Swan" av Kolbjørn Alstad ble framført av Øyenvitne Kabaretgruppe på Samfunnshuset Steinkjer i august 2008 og januar 2009.

Biografien er skrevet av The Shotguns. Materialet er copyright © Rockheim.