Matched: mediateket/biografier/(.*)

Shining

Velg forbokstav på

Eksperimentell jazzmetallkvintett med base i Oslo, dannet i 1999 av Jørgen Munkeby (f. 03.09.1980, komponist, saksofon, gitar, vokal, EWI m.m.) og Morten Qvenild (f. 31.08.1978, tangenter). Multiinstrumentalist Munkeby flyttet fra Tønsberg til Oslo for å studere ved Musikkhøgskolen. Han fant fort musikalske samarbeidspartnere han begynte å komponere og spille samme med, blant dem Qvenild, som i likhet med Munkeby hadde sitt utspring i Jaga Jazzist.

Mens Munkeby komponerte, gjorde bandet en del oppvarmingsjobber og fikk prøvd ut konstellasjonen live. I 2001 gikk de i studio med Aslak Hartberg (f. 01.05.1975, bass) og Torstein Lofthus (f. 10.03.1977, trommer). Der spilte de inn sitt første album, Where The Ragged People Go, et noe forsiktig akustisk jazzeksperiment, sammenliknet med hva som skulle komme senere.

Debuten til Shining ble godt mottatt i hjemlig presse, i likhet med oppfølgeren Sweet Shanghai Devil som ble utgitt på Bugge Wesseltofts selskap Jazzland to år senere. Begge utgivelsene ble til ved hjelp av mye improvisasjon, samt restriktive regler for hva som skulle vœre lov å foreta seg i studio.

Shining ble tidlig et mareritt for anmeldere og kritikere med hang til å putte musikere i bås. De var et sammensurium av inspirasjonskilder og stilarter, og så ut til å stortrives med å vœre et sort får i norsk musikkfauna. Munkeby selv nevner en rekke forskjellige influenser han lar seg inspirere av når han komponerer, blant annet klassisk musikk, film, okkult filosofi og metall- og samtidsmusikk.

Det var allikevel først med overgangen til plateselskapet Rune Grammofon i 2005 at Shining virkelig skulle vise seg som et musikalsk udyr umulig å temme. Selv hevder de at “all musikken de fremfører er gitt dem i gave fra sjelene til deres egne fremtidig avdøde kropper. Dette skjer ved automaskrift i en transelignende tilstand de oppnår ved spesielle fysiske og mentale øvelser og ritualer”.

Foran innspillingen av sitt tredje album kvittet de seg med mange selvpåførte regler som nå føltes hemmende, og skapte In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster (2005) med et utall instrumenter samt lag på lag med gitarer, perkusjon, gamle keyboards og blåsere. Det var aggressivt og progressivt, støyende og eksperimentelt. Bandet turnerte i deler av Europa samt på hjemlige festivaler den sommeren, og året etter ble de nominert til Spellemannprisen i tillegg til at de mottok Alarmprisen for beste jazzalbum.

Etter mange år som samarbeidspartner i forskjellige musikalske konstellasjoner, forlot Morten Qvenild Shining i 2006. Han ble erstattet av en annen musiker med fortid i Jaga Jazzist, Andreas Hessen Schei (f. 13.02.1980, tangenter). Bandet valgte å bruke året til å jobbe med sin neste plate i stedet for å turnere. Igjen gikk de i studio med produsent Kåre Chr. Vestrheim, som på forrige utgivelse. I tillegg til Munkeby, Schei og Lofthus var det Morten Strøm (f. 24.04.1978, bass) som utgjorde Shining da monsteret Grindstone (2007) ble født.

Kompleksiteten i Shinings musikk hadde ikke blitt mindre med den fjerde utgivelsen, men kritikerne syntes likevel den var mer tilgjengelig for mannen i gata enn tidligere album. Men trangen til å eksperimentere og sprenge musikalske grenser var der fortsatt, og det ble trillet seksere på terningene i de fleste norske redaksjonslokaler.

Utgivelsen fikk også mye oppmerksomhet utenfor landegrensene, og bandet turnerte både i Asia, USA og deler av Europa i 2007 og 2008, i tillegg at de spilte på musikkfestivaler hjemme i Norge. På veien utvidet de bandet med Jarle Bernhoft (f. 21.06.1976, bass), den klassisk skolerte pianisten Andreas Ulvo (f. 22.07.1983, tangenter) og frijazzvirtuosen Even Helte Hermansen (f. 13.02.1982, gitar). Bandet ble nok en gang nominert til Spellemannprisen i 2007 uten å vinne, men innkasserte i stedet nok en Alarmpris for samme album.

Shining har det siste året nok en gang hatt utskiftninger innad i bandet, og består i dag av Munkeby, Lofthus, Hermansen samt Tor Egil Kreken (f. 30.03.1977, bass) og Bernt Moen (f. 17.02.1974, tangenter).

Biografien er skrevet av Ann-Sofi S. Emilsen. Materialet er copyright © Rockheim.