Matched: mediateket/biografier/(.*)

Politisk avfall

Velg forbokstav på

Hardcoreband fra Bodø, startet så tidlig som senhøstes 1980 av Roger Løvik (vokal), Geir Løve (gitar), Niff, aka Finn Jøran Olsen (bass), og Morten Løvik (trommer), men konsertdebuten fant ikke sted før mars ‘83 på et kjellerrock-arrangement på ungdomsklubben Gimle.

Etter dette sluttet Løve, ny gitarist ble Darre, aka Tor Raymond Olsen. Han og Løvik hadde en periode øvd som duo under navnet 2 Ælgs, og Darre tok med seg låtene fra denne duoen til Politisk Avfall, slik at bandet fikk utvidet sitt repertoar av aggressiv hardcorepunk.

Bandets tekster var for en stor del frontalangrep, for eksempel på ”Knut Hamsun” (”den største hestkuk på denne jord”), ”Spy På Besteborgeran” og ”Kirka E No Dritt”. Like rett frem og aggressiv var musikken. Discharge ble skoledannende i Bodø-hardcoren, og Politisk Avfall spilte harde, raske hardcorelåter på mellom ett og to minutter.

Det musikalske uttrykket var like røft og rett frem som tekstene. Man hørte ofte bassen slå over i trioler, som om bassisten ikke klarte å få fingrene med seg og ikke brydde seg. ”Politisk Avfall er blitt Bodøs store punkband. (Charlie Harper var mektig imponert over dem!) [...] Spiller til tider ala No Knox, til tider ala Discharge. Absolutt et bra band”, skrev Don Alfredo, aka Tore Stemland i Til Folkets Beste, Tognummer, 84.

Høsten '83 var Darre også med i bandet Muggen Granitt med Tore Nilsen (senere Stemland) på vokal. Dette bandet hadde problemer med å skaffe bassist og trommis, og løsningen ble at Løvik og Niff steppet inn. Muggen Granitt holdt én konsert, på en kjellerrock i november ’83. Politisk Avfall deltok også på samme arrangement, så det oppstod en pussig scene der vokalisten gikk av scenen, de andre ble stående på plass, en annen vokalist entret scenen, og plutselig spilte et nytt band.

Etter dette ble Muggen Granitt oppløst. Stemland sluttet som vokalist mens de andre fortsatte å spille under navnet Politisk Avfall, og innlemmet Muggen Granitts repertoar i sitt eget, deriblant ”Kvinnefronten Er Stygg”.

Darre skrev også låten ”Vakt Og Sikkerhet” basert på en punktekst fra Norsk MAD #2/81: ”Verden er et søppelhøl/ En drita kjip plass/ USA og FN/ Spyl det ned i dass.” I hans versjon er det det lokale kjøpesenteret Koch som er søppelhølet og senterets sikkerhetsvakter som skal spyles ned i dass. Det forteller litt om hvordan det var å være punker i Bodø i ‘83, og også en hel del om hvor lite høytidelig bandet tok seg selv.

Våren ‘84 kom Marit Sjøvold og Gøril Vatshaug med som korister i bandet. De medvirket på to låter da Politisk Avfall varmet opp for UK Subs i Bodø i mars ‘83. Politisk Avfall fikk deretter tilbud om englandsturné som oppvarming for UK Subs, et tilbud bandet ikke kunne ta imot da enkelte bandmedlemmer var mindreårige og foreldrene deres ikke ville la dem reise.

De to låtene korjentene sang på ble plukket ut til Can A Butterfly Smash A Wheel to år senere, hentet fra et opptak av en Maratonrock på Sinus i Bodø. Resten av opptaket av Politisk Avfalls sett sirkulerer i dag som mp3-filer.

Sjøvold og Vatshaug sluttet sent på sommeren ‘84. Morten Løvik, som hadde vært med siden begynnelsen, sluttet samtidig. Politisk Avfall hadde en planlagt konsert i oktober ‘84, og gjennomførte denne med Lars Nicolaysen på trommer, men etter denne konserten ble bandet oppløst.

Nicolaysen brukte musikere fra Politisk Avfall i sitt kaospunkband Bleah. Bandet hadde ingen øvinger, fordi det var meningen at det skulle låte så bråkete og kaotisk som mulig. De spilte fire konserter. Roger Løvik spilte bass på de to første, Niff på de neste to, Geir Løve spilte gitar på den første og Darre gitar på de siste tre. Så lenge musikken skulle være totalt kaos uten planlagte låter, gikk samarbeidet utmerket, men da samarbeidet skulle inn i fastere former oppstod det gnisninger mellom Nicolaysen og de andre på grunn av forskjeller i politiske holdninger, musikalsk bakgrunn og livsstil.

Politisk Avfall oppnådde aldri noen stor suksess, utover en viss lokal popularitet, men de antas å være det eneste bodøband som har oppnådd et tilbud om englandsturné.

Det nærmeste de kom gjenforening var våren ‘86, da Løvik, Olsen og Løve ble hyret inn som musikere til tre forestillinger av teaterstykket Jomfruskuddet. I samme periode laget Morten Løvik to ekstreme støylåter (inspirert av Whitehouse og Merzbow) til Requiem Productions’ samlekassett Some Shit You Can't Smoke under bandnavnet Morten Live at Wembley.

Biografien er skrevet av Tore Stemland. Materialet er copyright © Rockheim.