Matched: mediateket/biografier/(.*)

Paul Ronney Angel

Velg forbokstav på

Pål-Ronny Angel, gitarist, vokalist og låtskriver født i Sandnessjøen i Nordland den 11. november 1972. Han flyttet til Oslo som 4-åring, og begynte å spille gitar som 13-åring. Etter hvert plukket han også opp munnspillet og andre strengeinstrumenter.


Pål-Ronny Angel spenner genremessig over country and western, punk, rock ’n’ roll, delta blues og string jazz, men har også fremstått som svært eksperimentell på enkelte av sine utgivelser. Han er kjent for sitt hissige temperament og sine tekniske ferdigheter på gitar, og er i tillegg en glimrende arrangør.


I 1988 vant Angel en “Angus Young lookalike”-konkurranse gjennom ukebladet Det Nye, noe som førte til at han fikk komme opp på scenen i Drammenshallen med sine ungdomshelter AC/DC. På pappgitar!


Fire år senere emigrerte han til Storbritannia for å prøve å komme seg inn i Londons musikkmiljø. De første månedene ble brukt til å spille blues på gatehjørner. Han kom så i kontakt med folk fra grupper som Garrie and the Roosters, The Inmates og Vibrators, noe som raskt førte til at Angel fikk musikalske strøjobber med disse, både i London og Paris.


I 1993 returnerte han til Norge for å gjøre ferdig debutalbumet til Cosmic Messiah, der han bisto tre de tre tidligere Backstreet Girls-medlemmene Tom og Pål Kristensen og Bjørn Terje Baarli.


Året etter ble Angel oppdaget av britiske The Godfathers og ble med en gang invitert til å bli med i bandet som gitarist. Han skrev brorparten av materialet på The Godfathers’ comebackplate Afterlife og singelen That Special Feeling fra 1995. Utgivelsen kan vel nærmest betegnes som et konseptalbum, og fikk god omtale i både Storbritannia og Norge. Godfathers var et britisk alternativt rhythm and blues-band som kom inn på den amerikanske Top 40-lista etter intens spilling på College Radio. Gruppa regnes som en forløper til Britpop-bølgen.


Fram til 1997 turnerte Angel hele Europa med The Godfathers, men valgte da å slutte for å danne Q-Sling, et glam/punk/blues-band der han selv var frontmann. Samme år tok han seg også tid til å være innleid gitarist på The Inmates’ europaturné. Etter to plateutgivelser ble imidlertid Q-Sling oppløst i 2001 som følge av bassisten Sam Powells tragiske selvmord.


I 2003 startet Paul Ronney Angel (som han nå het) det elektriske taterfølget The Urban Voodoo Machine, som består av det Angel mente var Londons beste musikere. Disse var tidligere medlemmer fra Thee Hypnotics, Flesh for Lulu, Flaming Stars og Miranda Sex Garden.


UVM spilte på de fleste store engelske musikkfestivalene som Glastonbury og Edinburgh, men rakk også to korte besøk til Norge i 2005 og 2007.


I 2008 spilte Paul Ronney Angel og UVM sine første USA-konserter som oppvarmingsgruppe for The Pogues. Senere ble de også med som gjester på The Pogues’ englandsturné, for så å avslutte året i Irland, der de spilte for opptil 7000 mennesker hver kveld på The Pogues’ juleturné.


Siden 2006 har Angel drevet en nattklubb i London ved navn Gypsy Hotel, og arrangerer kvelder med det beste og villeste innen burlesque, rock’n’roll og cabaret. Han bor i Dalston, øst i London, sammen med sin norske kone, den flammeslukende Lady Ane, deres to slanger, en stor samling gitarer, banjoer, mandoliner og et velfylt barskap. Og som han sier, han ”liker fortsatt rock`n`roll!”

Biografien er skrevet av Tom Kristensen. Materialet er copyright © Rockheim.