Matched: mediateket/biografier/(.*)

Ny Gate

Velg forbokstav på

Punkband fra Bodø, startet som The Gate i slutten av mai 1979, og ble med dette et av de første i sitt slag i nordlandsbyen. Besto av Andreas Haeger (f. 1966, vox, gtr), Dyret (aka Geir Petter Jensen, f. 1966, trm), Thor Erik Svendsen [Høiskar] (f. 1966, gtr, vox), og Folla (aka Geir Are Valle, f. 1966, bs). På sin første øving spilte de inn Black Sabbath-låta "Embryo" med Haeger, Svendsen og Valle på hver sin kassegitar, mens Jensen spilte fiolin. Opptaket ble senere inkludert på bandets eneste utgivelse, som var en splittkassett med Hjertesvikt A/S.

Selv om The Gate først bare øvde på beatleslåter, ble de regnet som et punkband i sin samtid. De er i etterkant imidlertid oftest kategorisert som et new wave-band. Beatleslåtene ble forkastet etter noen få konserter, og også noe så uhørt som en versjon av ”hippie”-låten ”House Of The Rising Sun”. For den, og andre coverlåter, fikk de massiv kritikk fra byens samtidige punkmiljø.

At de faktisk ble regnet som et punkband var nok først og fremst på grunn av mangel på et new wave-miljø, i tillegg til at punkmiljøet var så lite at å ekskludere et av de tre bandene som kunne gå under betegnelsen ”punk” i Bodø på den tiden, var mildt sagt uaktuelt.

Bandets musikalske plattform var trygt plantet i 1960-tallets amerikanske punk med band som Velvet Underground som en av hovedinspirasjonskildene, kombinert med annen 60-tallsrock. Jan Martin Jensen (bror av Dyret) kom inn som manager etter en kort stund, og skal ha mye av æren for at bandet gikk vekk fra coverlåter til egne komposisjoner som var tydelig inspirert av den nye punken.

”Egentlig er det JMJ som skal ha æren for at en gjeng med bokstavelig talt drittunger som lekte band ble til et ekte band, hvor første målsetting var å opptre på Maraton Rock,” kan Haeger fortelle. Nevnte Maraton Rock gikk av stabelen på Fram kino i Bodø i november 1979, og her fikk Ny Gate sin konsertdebut.

Rundt nyttårstider 1979/80 fikk de med seg Mini (aka Hans Svendsen [senere Høiskar], f. 1966, tangenter). Denne besetningen debuterte på Rønvik barneskole i februar 1980, på en konsert som ble tatt opp og utgitt på den nevnte splittkassetten.

Før bandet spilte sin avskjedskonsert i november 1980 på Norrøna i Bodø, var bandets største fan, Remi Langmo (f. 1966, vox), innom på en øving. Rett etter oppløsningen av The Gate startet Dyret og T. E. Svendsen det kortvarige bandprosjektet High Society, før Haeger (gtr, vox) og T. E. Svendsen (gtr, vox) startet Ny Gate høsten 1982.

De to fikk med seg trubaduren Kula, aka Kenneth Johansen (trm), og Per Korsvik (f. 1966, bs). Noe av repertoaret som besto av røffe rockelåter og en reggaelåt var hentet fra The Gate. Med disse debuterte de på en maratonrockkonsert på Gimle i Bodø i oktober 1982.

Umiddelbart etterpå sluttet Kula, og de fortsatte en kort stund som trio. Samtidig som Ny Gate ble dannet, spilte T. E. Svendsen i Hjertesvikt A/S, noe han gjorde parallelt til sistnevnte ble oppløst i januar 1984.

Fra september 1982 var Korsvik og T. E. Svendsen med i teaterstykket Kjærlighet Ka E Det?, som hadde premiere på Gimle i Bodø i februar 1983. Her var de med både som skuespillere og musikere. De var også med på å komponere deler av musikken som ble brukt i stykket, sammen med blant andre Petter Pogo (aka  Petter Taranger, f. 1963).

Med dette teaterstykket representerte Gimle Teaterlag Norge under Nordisk Amatørteaterfestival på Stovner Amfi i Oslo i juli 1983. Dette var også den siste av i alt 17 forestillinger som ble oppført av dette stykket. I Gimle Teaterlag, og som skuespiller i stykket, hadde Petter Pogo (ex Hjertesvikt A/S) den ene hovedrollen. Således var veien kort til å bli hyret inn i trioen Ny Gate som bandets nye vokalist i august 1983. På de første opptredenene spilte han i tillegg på skarptromme for å utfylle rytmeboksprogrammeringen.

Samtidig utvidet både Haeger og Svendsen sin instrumentering med tangenter. Musikalsk forkastet de hele sitt gamle repertoar og laget et nytt som nesten var rendyrket pop med klare preferanser til postpunkens popgrupper som Simple Minds, Visage, Trio, Ultravox og Alphaville.

Dette oppsettet debuterte i november 1983 under åpningskonserten for nye Sinus i Bodø. På denne tiden fikk de fanzineredaktør Jan Martin Jensen (f. 1963) som manager, noe som førte til en økning i konsertvirksomheten og en klar profesjonalisering av bandets virksomhet. Ny Gate mente alvor og ville satse på musikken sin.

Som en følge av dette gjorde de flere demoinnspillinger i øvingslokalet. Den andre av disse, Demo – Vol. 2, ble så populær å kopiere at bandet så seg nødt til å utgi den som Blå Koridor høsten 1984. I løpet av sommeren 1984 sluttet imidlertid Korsvik. De gjenværende fortsatte som trio.

På denne tiden spilte de en rekke konserter i lokalmiljøet, før de i mars ’85 dro på en miniturné i Nordland og Troms sammen med Cakewalk. Senere opptrådte de på Gjallarlåtfestivalen i Harstad sommeren ’85. I oktober samme år var de med på en nattrockgalla i Tromsø som ble sendt på NRK TV, med låten ”Due”. Dette opptaket var gjort i Tromsø ved en tidligere anledning.

En uke senere kom de med videoen "Blå Koridor" på programserien Nordnorsk rock på bordet i NRK TV. Disse to TV-opptredenene var for alvor med på å etablere bandet utenfor en snevrere krets av konsertgjengere på lokale rockeklubber.

Vinteren 1986 var de så i Ringkjøb studio i Bodø og spilte inn debutalbumet, som skulle bli deres eneste vinylutgivelse. Sommeren 1986 gjorde de en større Nord-Norgesturné som inkluderte spillinger på Polarrockfestivalen på Senja og Lakselvfestivalen.

Som en del av bandsatsingen flyttet de til Oslo høsten 1986, hvor de kort tid etter ble utvidet med det tidligere The Gate-medlemmet Mini (gtr). Med ham debuterte de som osloband, som oppvarming for Jokke & Valentinerne på Sardines i oktober 1986.

De spilte flere konserter, inkludert en konsert på Bootleg i Oslo. Denne ble det vist utdrag fra på TV Oslo i januar ’87. De gjorde også noen konserter på Månefiskeren i Christiania i København i februar ’87, før Haeger flyttet til Tyskland. Bandet fortsatte igjen som trio, og debuterte på Lakselvfestivalen sommeren ’87. Kort tid etter spilte de på Midnight Sun Rock Festival, før de ble oppløst i begynnelsen av 1988.

Dyret har etter The Gate-tiden spilt i en rekke punkband som for eksempel Hjertesvikt A/S, Mitti Skritti, Rognan Håndballag, Blindt Hat, Life…But How To Live It?, Captain Not Responsible og nå i 2:20.

J. M. Jensen har senere vært ravepartyarrangør, medeier i Zone Production og er nå en av bakmennene til Infernofestivalen. Han jobber til daglig i Radar Booking i Oslo.

Kula har spilt i flere bodøband, og har hatt en solokarriere som trubadur de seneste årene.

Korsvik spiller nå i Glimmer Twins. Langmo har spilt i en rekke bodøband som for eksempel PLX 15 og Manna.

Pogo har vært med i flere osloband. Først i Jokke & Valentinerne, deretter i Jokke & Tourettes og nå i Valentourettes. I tillegg har han vært innom housemusikken med duoen Pogomax, og han har vært med i blant annet Bøyen Beng, T-Zers, SS Bondevik og St. Thomas’ backingband, Lasso. Han spiller nå i Ronny Pøbel og i Senjahopen.

Mini har spilt i bodøband som Mitti Skritti, Rognan Håndballag, PLX 15 og Odins Ravna. T. E. Svendsen har spilt i blant annet Hjertesvikt A/S.

Biografien er skrevet av Tore Stemland. Materialet er copyright © Rockheim.