Matched: mediateket/biografier/(.*)

Nopia

Velg forbokstav på

Eksperimentell dub-reggaegruppe fra Bodø. Startet i 1996 som duo bestående av Kenneth Furre (f. 1976) og Jonas Skarmark (f. 1976). De hadde tidligere spilt sammen i flere bodøband som The Forgotten Zombies og Oves’s Orb. I førstnevnte hadde de spilt mer doom- og gothinspirert metal, mens Ove’s Orb må betegnes som et mer ambientinspirert prosjekt.

Nå brøt de nok en gang over, og med Nopia fordypet de seg i dub-reggae med meget sterke eksperimentelle virkemidler. Musikalsk forsøkte Nopia ifølge Furre ”… å skape vårt helt eget univers hvor vi drar inspirasjon fra moderne såvel som urmusikk fra hele verden, med en kraftig ryggrad av tung, tung dub.”

De krydrer ifølge et intervju i BodøAvisa dette lydbildet med samplinger av ”… rare lyder og gamle ting. Alt fra bruddstykker på skurrete radiolinjer til knust glass”. Etter en kort stund flyttet duoen til Trondheim. Her startet de på innspillingen av sitt eneste album til nå med Nopia, på sin egen label Brother Fu Records.

Etter at albumet ble utgitt, dro Nopia på Norsk Musikkråds Midt-Norge og Nord-Norgesturné i 2002, under banneret Nord Og Ned, og inkluderte også trondheimsbandene El Rodeo og Pistolero. Da turnéen var over utvidet de prosjektet til trioformat med Stian Gjelvold (f. 1979), som har vært med siden.

Som trio har de spilt på blant annet Ekko-festivalen i Bergen i 2004, Bamboo Jam-Festivalen på Langøyene i Oslofjorden i 2006 og på Bergen Reggae Festival i 2008. I 2008 remixet de Mannas låt ”Snikmordera” til deres LP Manna I Dub.

Ved enkelte anledninger har Nopia vært utvidet med både to og tre mann under navnet The Nopians. De ekstra musikerne er Lorenzo (aka Fredrik Eriksen, bass), Isak Gjertsen (trommer, perkusjon, sampling, f. 1980) og Johan Hals Jørgensen (melodika, f. 1976). De beskriver seg da som ”Et live dub-orkester med trestemt sang, triangel og melodica”. Jørgensen er til daglig kirkeorganist og vikarierende kantor i Bodin Kirke i 2008.

Musikalsk rastløs som trioen er, har de også et sideprosjekt kalt Nopiax som er mer støy/ambient/lydcollage-orientert. En uregelmessig konstellasjon for alt de ikke gjør som Nopia, med andre ord. Ove Prod. er ellers en signatur som både Furre og Skarmark bruker på alt de gjør av kunstnerisk aktivitet utenom Nopia, Nopians og Nopiax.

Nopia og Nopiax har siden 2005 har vært opptatt av å innlemme livefilm som en del av konsertene. Til å styre filmfunksjonen har de hatt med Annette Ottesen (f. 1976) fra Bergen som VJ på alle konserter. Hun driver med live videomiksing oppå bandets live dub-miksing, noe som tilfører konsertene en ny dimensjon i forhold til bandets konserter før 2005.

Furre har senere flyttet til Oslo hvor han har gått på Strykejernet Kunstskole, laget albumcover til blant annet Manifest og spilt med Mark Steiner. Gjelvold har spilt med Annot Rhül, er den ene halvdelen av duoen Geist og var med å starte Yazatas.

Mens Nopia gjorde innspillingene til debutalbumet sitt flyttet Skarmark til Bergen hvor han senere har laget musikk og annet lydarbeid til flere kortfilmer, under pseudonymet Ove Prod. Skarmark sitter i 2008 i styret for Mediaverkstedet i Bergen. Han har i tillegg vært tekniker, produsent og sessionmusiker for en rekke band som for eksempel Fru Pedersen, Manifest, Manna, Seid og Tuna Laguna.

Biografien er skrevet av Tore Stemland. Materialet er copyright © Rockheim.