Matched: mediateket/biografier/(.*)

John Olav Nilsen & Gjengen

Velg forbokstav påJohn Olav Nilsen & Gjengen er fra Loddefjord i Bergen. Bandet spiller en blanding av pop, rock, soul og punk. Selv beskriver de musikken sin som nevrotisk gatepop med håpløs romanse og desperat realisme.

Musikalsk har The Smiths, The Clash og gangsterrap vært viktige inspirasjonskilder for John Olav Nilsen (f. 20.12.1982). Han har blitt beskrevet som en rennesteinspoet, og har forfattere som Jack London og James Baldwin som litterære forbilder. Ettersom Nilsen heller betrakter seg selv som en forteller enn en sanger, falt det ham mest naturlig å synge på bergensdialekt.

John Olav Nilsen vokste opp i Loddefjord, som er en drabantby utenfor Bergen. Loddefjord ble etablert på 1970-tallet, og består for det meste av boligblokker og sosialboliger, samt et kjøpesenter.

Under oppveksten i Loddefjord oppdaget John Olav Nilsen rap på begynnelsen av 1990-tallet, og det var spesielt amerikansk vestkystrap, med sin fortellerkunst, som appellerte til ham. Gangsterrappen gjorde at Nilsen fikk et kjærlighetsforhold til musikk, men han var ingen god rapper.

Til tross for at Nilsen hadde skrevet tekster i alle år, begynte han først å lage musikk i 2002. Dette skjedde etter et uhell på jobben. Sliten etter tre lange nattskift på Linjegods ble han påkjørt av en truck. Dette førte til at Nilsen ikke kunne gå på åtte måneder. Til Dagsavisen fortalte han i et intervju:

”Det reddet livet mitt. Jeg brukte restene av stønadspengene på en gitar og lærte meg å spille. Jeg er fortsatt ganske dårlig teknisk, men nå har jeg lært meg ordentlig g-grep, ikke bare jukse-g.”

I 2007 startet han bandet John Olav Nilsen & Gjengen med venner fra Loddefjord. Gjengen består av Einar Vågenes på gitar, Andrew Amorim (f. 21.11.1983) på trommer, Lars Eriksen (f. 07.07.82) på gitar, Daniel Maranon på perkusjon, Tim Bjerke på bass og Alistair Guilfoyle på keyboards. Magnus Bøe Michelsen og Robert Eidevik var med i en tidligere besetning, men ga seg i henholdsvis 2007 og 2008.

John Olav Nilsen & Gjengen er en del av en vennegjeng fra Loddefjord som også inkluderer rockebandet Fjorden Baby!, rapperen Lars Vaular og punkbandet De Kjipe. I likhet med John Olav Nilsen er de kjent for å skrive gode tekster på norsk.

Disse bandene er alle en del av det som blir beskrevet som den nye bergensbølgen. Syv av prosjektene fra denne bølgen var representert på samleplaten Opplett gitt ut i 2008 av Erlend Øye og Mikal Tellé. Tellé er for øvrig manager til John Olav Nilsen & Gjengen.

På plata Opplett, som er bergensk for oppholdsvær, finner vi låta ”Diamanter og kirsebær” av John Olav Nilsen & Gjengen, i tillegg til låter av Fjorden Baby!, Lars Vaular, De Kjipe, The New Wine, Razika og Kommode.

I løpet av 2008 spilte John Olav Nilsen & Gjengen på seg et godt liverykte gjennom mange konserter i Bergen.

Sommeren 2008 ble John Olav Nilsen & Gjengen kåret til Ukas Urørt på NRK P3. Dette resulterte senere i nominasjon til Årets Urørt. Under Urørtfinalen i januar 2009 kom John Olav Nilsen & Gjengen på tredjeplass. Like etter skrev de platekontrakt med VME. Under by:Larm i Oslo i februar høstet de nok en gang lovord for sine intense og helhjertede konsertopptredener.

I april gikk John Olav Nilsen & Gjengen i studio sammen med produsent Yngve Sætre, som blant annet har spilt i Barbie Bones og produsert flere kjente norske artister, blant dem DumDum Boys, Anne Grete Preus og Fjorden Baby!.

Debutplata til John Olav Nilsen & Gjengen For Sant Til Å Være Godt kom ut høsten 2009 på VME.

Biografien er skrevet av Håvard Hagene Egge. Materialet er copyright © Rockheim.