Matched: mediateket/biografier/(.*)

Jens Haugan

Velg forbokstav på

Opprinnelig fra Hamburg i Tyskland, har Jens Haugan (f. 1966) spilt i ulike band siden 1978. Først som gitarist i rock'n'roll-bandet Birds Of Prey fram til 1980. Deretter ble det slagverk i Ramones-coverbandet Judy, til og med 1982. Samtidig begynte han i Space Truck. De sang både på tysk og engelsk, og var sterkt inspirert av band som Yes, Deep Purple og andre 70-tallsband.

I 1984 var han med i heavy metalbandet Warchild, og på denne tiden takket han nei til tilbud fra andre lovende band fordi han ville flytte til Norge. I 1985 bosatte han seg først på Hovden i Setesdal, før han flyttet til Honningsvåg i 1986. Her ble han med som trommeslager i Thule under sitt fødenavn Jens Frommholz (han skiftet etternavn til Haugan i 1990).

Da han sluttet i Thule etter innspillingen av deres album Ultima Thule i 1987, flyttet han til Hemnesberget i Nordland. Sjangermessig jobbet han delvis innen 80-tallsrock (det meste fra den perioden er ikke innspilt/utgitt ennå, men er planlagt utgitt) og mer visepreget musikk. Han kom tilbake til rocken med en synthrocklåt, ”This Is Luna”, før han utforsket mer visepop- og rockaktig materiale - for eksempel på Da Eg Vakna.

Denne tendensen ble mer og mer rendyrket i et tilnærmet etnisk preg tydelig influert av progrock på albumet Tales From Thule, en stil som han selv omtaler som etno-prog. Haugan har som soloartist gitaren som sitt hovedinstrument, men spiller også bass, trommer og synth i tillegg til at han synger selv på sine utgivelser.

Våren ’88 flyttet han til Mosjøen hvor han gikk på musikklinjen med klassisk gitar som hovedinstrument. Samtidig spilte han inn sin første soloplate under pseudonymet Amaroq.

Året etter begynte han på årsenheten i musikk med klassisk gitar som hovedinstrument ved Lærerhøgskolen i Bodø. I denne perioden skrev han litt musikk for klassisk gitar og sang dessuten i Rønvika Blandakor. I tillegg spilte han i et navnløst glajazz-/dixieband i en kort periode.

Høsten 1990 flyttet han til Trondheim. Her ble han med som trommeslager i coverbandet Klæbu Rockers. Etter en stund i dette bandet sluttet han for å bli keyboardist i Dead Man Slippers. De skiftet navn til Nidaros Rythm'n'Blues Band, samtidig som Haugan gikk over til å være bandets trommeslager.

I 1994 var det slutt med coverlåter, da han heller ville spille og framføre eget materiale. Frustrert over at han ikke fant musikere av Thule-kaliber i Trondheim, valgte han i 1994 å selge sitt 18-trommers prog-slagverk fra Thule-perioden og begynte å skrive mer visepop- og rockpreget musikk med norske tekster.

I løpet av tidsrommet juni 2002 til februar 2003 ga Haugan ut tre album som fikk navnet Visdom, der han tonesatte og spilte inn musikk til dikt av forfattere som Olav Aukrust, Anne Gullbjørg Digranes, Olav H. Hauge, Tor Jonsson, Olav Nygard, Jakob Sande og Halldis Moren Vesaas, i tillegg til egne tekster.

I 2004 inngikk han et samarbeid med lyrikeren Randi Oppedal, som skrev tekstene til Da Eg Vakna. Haugan valgte likevel å jobbe videre med egne tekster på engelsk som en videreføring av stilen på Monagamy. I den samme perioden spilte han gitar for Flamenco Trondheim.

I løpet av sine år i Trondheim opptrådte han flere ganger alene som visesanger på Viseklubben Maja. Samtidig som han fortsatte sin solokarriere, spilte han tidlig i 2006 slagverk i trondheimsbandet Oscillating Fan i noen måneder.

Han startet deretter bandet Trollmenn der han spilte slagverk, og der låtgrunnlaget besto av titler fra albumene Monagamy og Tales From Thule. Høsten 2006 startet han prosjektet Silver Plait der han spilte gitar og sang og omarrangerte låter fra de to nevnte albumene. Silver Plait begynt å samle en liten fanskare i Trondheim våren 2007, men ble oppløst fordi Haugan flyttet til Hamar. Ved siden av Silver Plait spilte Haugan også cajon i Las Lineas, som spiller latinamerikansk musikk.

Haugan har drevet Thule fanklubb siden 2002 og er webmaster for Trondheim Gitarklubb. Han har doktorgrad i språkvitenskap og har etter stipendiatperioden fra 1999 til 2007 jobbet ved NTNU i Trondheim, og fra høsten 2007 som førsteamanuensis i norsk ved Høgskolen i Hedmark.

Biografien er skrevet av Tore Stemland. Materialet er copyright © Rockheim.