Matched: mediateket/biografier/(.*)

Iskald

Velg forbokstav på

Sortlandsbandet Iskald ble startet i januar 2005 som et melodisk trash-/black metalband med lyriske referanser til arktiske strøk og norrøn mytologi. Slik beskrev de musikken i et intervju på Ballade: ”Selv kaller vi det vi driver med for melodisk ekstremmetall. Det favner om det meste siden vi henter inn elementer fra både svart-, trash- og dødsmetall.” Denne blandingen av stilarter har blitt lagt merke til, og har ført til at bandet har opparbeidet seg en fanskare i Tyskland.

Iskald besto i begynnelsen av Larsen (gitar, vokal, f. 1987), Aage Krekling (trommer, f. 1987) og Arne Aalstad (bass, f. 1986, d. 2006). Denne trioen gjorde bandets debutkonsert på en lokalrock på Rødskolen på Sortland 11. mars 2005. Dagen etter spilte de på Rallarrock i Narvik. Uken etter spilte de på Rock Mot Rus-festivalen på Andenes, før de gjorde noen få lokale konserter i løpet av våren.

I denne perioden spilte de inn en demo på hybelen til Larsen, med lånt innspillingsutstyr. Resultatet ble deres første utgivelse, Demo. Dette var en tospors CD-R-utgivelse som de ga ut selv, og som ble sendt rundt i verden innenfor ekstremmetallkretser.

Sommeren 2005 flyttet Aalstad fra Sortland og sluttet i bandet. Samtidig mistet de øvingslokalet, så i de to påfølgende månedene var bandet på leting etter både ny bassist og nytt øvingslokale. I august fant de ny plass for øving, og Anders Lambersøy (bass, vokal, f. 1984) ble med i bandet. Slik startet en høst preget av intensiv spilling og skriving av nye låter. Romjulstiden ble tilbrakt i Andøy Lydstudio hvor de spilte inn Northern Twilight, som de produserte selv i samarbeid med Steinar Aarsnes.

Vinteren og våren 2006 gjorde de en rekke konserter og ga ut Northern Twilight i et opplag på 400 eksemplarer. Den nye utgaven av Iskald debuterte på Rødskolen i Sortland på en nyttårskonsert 4. januar. Etter dette spilte de blant annet på Rock Mot Rus på Andenes 8. april og leverte sine første konserter i Harstad og Bodø.

Våren 2006 døde Arne Aalstad, bandets første bassist, og Iskald deltok selvsagt på en minnekonsert for Aalstad på Rødskolen på Sortland 12. mai. Etter dette spilte de på Troilltampenfestivalen på Ulsvåg 30. juli. Denne konserten ble den siste med Lambersøy. Han flyttet fra Sortland og ble vokalist i tromsøbandet Necrolatry, noe han har vært siden.

Høsten 2006 var trioen nok en gang blitt redusert til en duo. I stedet for å lete etter ny bassist bestemte de seg for å heller hente inn musikere når behovet meldte seg. Samtidig flyttet de til Bodø for å satse hardere på bandet. I september gikk de i Ballerina Audios studio i Umeå i Sverige og spilte inn sitt første album, Shades of Misery. Plata ble produsert av Nils Johannson.

Shades of Misery kom ut i platebutikkene 10. april 2007 i Norge, og 27. mai i resten av Europa. Anmelderne var bortimot unisont enige om at dette var en meget sterk debutplate. Iskald fikk raskt et stort publikum både i Norge og etter hvert i utlandet. En europaturné som oppvarming for Gorgoroth var planlagt, men ble til slutt kansellert.

I januar 2007 fikk de med seg Lars Johannessen (gitar, f. 1986) og René Zonneveld (bass, f. 1982) til å utfylle bandet på konserter. Disse debuterte med bandet på Helheim Rock Café i Mo i Rana, hvor Iskald var oppvarmingsband for Allfader. Etter dette gjorde de flere konserter i Nord-Norge før de spilte på Blablafestivalen på Sortland 14. juli. Dette ble den siste konserten med Johannessen, som raskt ble erstattet av Espen Solstad (gitar, f. 1980).

Denne utgaven av bandet gjorde sin første konsert på Betong i Oslo 7. september, som for øvrig var bandets første konsert sør for Mo i Rana. Denne høsten gjorde de to konserter til, som oppvarming for Vreid på Blæst i Trondheim 12. oktober og på Bodø HardCore Festival 22. november.

26. januar 2008 spilte Iskald igjen i Oslo, denne gangen på kickoffparty for den kommende Infernofestivalen, for deretter å spille på selve festivalen den 22. mars. Etter denne festivalkonserten brukte duoen tiden på å skrive nye låter før de igjen gikk i studio i midten av juni. Denne gang i Berlin med grekerne Stamos Koiousis og Vangelis Labrakis som produsenter.

Albumet, som fikk tittelen Revelation of Reckoning Day, ble utgitt i Norge 15. september, og 29. september 2008 i resten av Europa. Releasepartyet fant sted på Gimle i Bodø to dager før albumet ble sluppet i Norge. For å følge opp albumet er det planlagt en norgesturné, samt en europaturné som i tilfelle vil medføre bandets første konserter i utlandet.

Biografien er skrevet av Tore Stemland. Materialet er copyright © Rockheim.