Matched: mediateket/biografier/(.*)

Ida Maria

Velg forbokstav på

Ida Maria er artistnavnet til rock- og popmusikeren Ida Maria Børli Sivertsen. Ida Maria ble først kjent gjennom MySpace og Urørt, men klarte i løpet av noen få år å bli en internasjonalt ettertraktet artist. Ida Maria er kjent for å levere svært energiske liveopptredener, og har gitt ut albumet Fortress Round My Heart (2008).

Ida Maria Børli Sivertsen (f. 13.07.1984) vokste opp på Nesna i Nordland. Gjennom farens musikkinteresse og platesamling ble hun tidlig introdusert for jazz og soul. Som barn gikk hun også på pianoundervisning i musikkskolen i flere år, ”men det gjorde aldri susen”.

Tidlig i tenåra begynte det imidlertid å løsne, blant annet gjennom at Ida Maria fikk tilgang på platesamlingen til den lokale kommunelegen, som også var en familievenn. Hun ”fikk dilla på Jimi Hendrix, Janis Joplin og Led Zeppelin” (Intervju med Musikermagasinet 01.2008), plukket opp kassegitaren og startet å skrive egne låter.

”Jeg hadde et stort ønske om å spille rock, men stemmen min var for ung og spe. Så jeg plukket opp kassegitaren og begynte å skrive fjortislåter med en ironisk touch.”

Som 16-åring flyttet Ida Maria til Hordaland for å starte på Kongshaug Musikkgymnas i Os. ”Jeg måtte bare bort. Alle på min egen alder hørte bare på Robyn og Britney Spears”, forklarte hun i et intervju med adressa.no.

På Kongshaug, som er en indremisjonsdrevet videregående skole, fikk hun anledning til å prøve seg fram i mange musikalske stilarter. Det var også i løpet av disse årene at hun oppdaget stemmekraften sin, i forbindelse med en av sine opptredener på åpen mikrofon-klubben Naked på Café Opera i Bergen.

”Erlend fra Kings Of Convenience hadde akkurat holdt en solo-opptreden, ham og gitaren. Det var så kjedelig, og jeg ble dritsur av det. Så da han gikk av, gikk jeg på og lot alt komme ut: sinnet og følelsene” (Intervju med Times Online 24.02.2008).

Etter videregående i 2003 flyttet hun til Bergen og fortsatte med musikkstudier på universitetet. Samtidig kom hun i kontakt med flere personer i byens musikkmiljø, og blant annet koret hun på utgivelser med folkpop-/rock-bandet The Real Ones og rapperne Spetakkel. Hun spilte også noen konserter rundt om i landet, alene med bassen eller gitaren sin.

Etter to år i Bergen bestemte Ida Maria seg for å flytte videre til Sverige. Der fortsatte hun en stund med å studere musikk ved universitetet i Uppsala, men fullførte aldri, da hun heller ønsket å være musiker på heltid og spille konserter.

I Sverige jobbet hun fokusert og målrettet mot å etablere seg som artist. Samtidig drev hun plateselskapet Nesna Records sammen med kjæresten Sebastian Fors. Hun spilte mange konserter, og fikk med seg musikerne Johannes Lindberg (bass), Olle Lundin (trommer) og Richard Krantz (gitar), hvorav sistnevnte ble erstattet av Stefan Törnby (gitar) etter relativt kort tid. Som heltidsmusiker fikk hun også fart på låtskrivingen, og gjennom MySpace nådde hun raskt ut til et stort publikum.

”Det ble en markant forskjell når vi var ute og spilte. Plutselig kunne folk tekstene mine, uten at jeg en gang hadde gitt ut plate. Og jeg fikk et fantastisk bookingselskap. De hadde surfet inn på siden min, ringte meg og ville treffes”
(Intervju med Aftonbladet 24.09.2007).

I januar 2006 spilte bandet på by:Larm i Tromsø. Senere samme år ble Ida Maria Ukas Urørt på NRK P3 med låta ”Oh My God” – en låt som slo så godt an at Ida Maria like godt gikk helt til topps i Urørt-finalen som gikk av stabelen i januar 2007. I tillegg vant hun som et av to band Zoom Urørt for 2006, som førte med seg en omfattende og gjennomarrangert norgesturné sammen med rockebandet The Cables våren 2007. Og herfra gikk det slag i slag.

Sommeren 2007 spilte hun på flere festivaler, deriblant Quart og Øya. På høsten fikk hun også være med på Øyafestivalens konsertkveld under musikktreffet CMJ i New York. 1. oktober ble singelen Oh My God (Nesna Records) sluppet i Sverige og England, og senere samme måned ble hun nominert til Alarmpris i klassen Årets nykommer - og vant. Og det til tross for at hun ennå ikke hadde gitt ut plate.

Imidlertid var Ida Maria godt i gang med innspillingsprosessen til det som skulle bli debutalbumet. I løpet av 2007 var bandet innom fire forskjellige studioer i Norge, Sverige og England. Blant annet tilbrakte de og produsenten deres Räisänen (Timo Räisänen, Håkan Hellstrøm, Her Majesty) ti dager i det legendariske Town House Studios i London.

For albumet hadde Ida Maria kontrakt med Sony BMG for lansering i England, Sverige og Australia, mens Nightliner/Universal kjøpte lisens fra Waterfall Records for den norske utgivelsen.

I perioden fram mot by:Larm 2008 slapp Ida Maria ytterligere tre singler: Drive Away My Heart (Nesna Records), Stella & God og Queen of the World (begge utgitt på Nightliner/Universal), og fikk med det mye spilletid på radio. Under by:Larm, som ble avholdt i Oslo i februar, ble hun tildelt StatoilHydro-stipendet på 800 000 kroner, som en støtte for å kunne satse internasjonalt.

Den 5. mai 2008 ble debutalbumet Fortress Round My Heart (Nightliner/Universal) sluppet i Norge. Albumet besto av ti spor, hvorav singlene som allerede var gitt ut utgjorde fire av dem. Anmeldelsene var jevnt over gode, selv om flere av kritikerne konstaterte at Ida Maria nok var en bedre liveartist enn plateartist. Fortress Round My Heart gikk inn på 5. plass på VGs albumliste, og forble på topp 20-lista i seks uker.

I slutten av mai fikk Ida Maria vist seg fram for 20 millioner amerikanere, ved at låta ”Keep me warm” ble brukt i sesongavslutningsepisoden av ABCs sykehusserie Grey’s Anatomy.

I juli nådde Fortress Round My Heart (SonyBMG) det engelske markedet, og avisen Observer utnevnte det til ukas album. Singelen I like you so much better when you’re naked ble i tillegg en stor hit etter at den ble A-listet på radio, og låta ble valgt ut som ukas singel av avisen Metro.

Sommeren 2008 besto videre av en rekke opptredener på store festivaler i inn- og utland. Blant annet spilte Ida Maria på The Great Escape Festival i Brighton, Dot-To-Dot Festival i Bristol og Nottingham, Rjukan Rock Festival, Isle Of Wight, T In The Park, Øyafestivalen, Steinkjerfestivalen og Slottsfjell Festival i Tønsberg.

Imidlertid var hun i en periode sykemeldt, og måtte avlyse elleve konserter i Norge. På høsten fulgte englandsturné, først som oppvarming for indierock-bandet The Courteeners, så med sin egen “Ida Maria sees Russia from her House” –turné.

Kort oppsummert ble 2008 et svært suksessrikt år for Ida Maria. Hun etablerte seg for alvor i utlandet, The Times kåret ”Oh My God” til årets tredje beste låt i England, og her hjemme ble hun tildelt Spellemannpris i klassen ”Årets nykommer” for debutplata. Med prisen fulgte også Gramostipendet på 200 000 kroner.

Ida Maria startet 2009 med å dra på en utsolgt miniturné i New York og Los Angeles, og en miniturné i England. Ettersom avtalen med SonyBMG hadde løpt ut, grep bandet nå også muligheten til å gi ut en deluxe-utgave av debutplaten, gjennom Ida Marias eget selskap Nesna Records og Waterfall Records.

Nyutgivelsen inneholdt tre nye spor, et spor (”See Me Through”) ble fjernet, plateomslaget ble gjort om og to bonusvideoer ble tilgjengelige ekslusivt gjennom iTunes.

Under by:Larm i februar mottok hun gullplate av plateselskapet sitt Universal Records for 20 000 solgte eksemplarer av Fortress Round My Heart. Ida Maria sjokkerte publikum ved å knuse trofeet på scenen og gå av.

Fire dager etter plateknusingen signerte Ida Maria kontrakt for USA og resten av verden med plateselskapet Island-Def Jam/Mercury.

I mars 2009 var det klart for USA-lansering av Fortress Round My Heart. Låta ”Oh My God” ble spilt i tenåringsdramaserien Gossip Girl, og som en av flere norske artister skulle Ida Maria også delta på bransjearrangementet South by Southwest (SXSW) i Texas.

På grunn av visumproblemer rakk bandet imidlertid aldri de offisielle konsertene sine der, men opptrådte på kjendisbloggeren Perez Hiltons stjernespekkede One Night in Texas på SXSW. Deretter fulgte en lang USA-turné.


Musikk

Ida Maria spiller melodiøs og energisk, enkel og fengende rock med punk-attitude. Hun er kjent for å levere svært energiske liveopptredener, som blant annet har ført til brukne ribbein, blodsprut, brannskader og flere knuste gitarer.

Hvordan hun er som frontfigur, med tanke på bevegelser og utstråling, har også fått mange til å sammenligne henne med artister som Chrissie Hynde, Björk og Iggy Pop. I England har hun også blitt sammenlignet med Gallagher-brødrene på grunn av sin direkthet – både i tekstene sine og i intervjer.

”Det er typisk meg å bruke store bokstaver og være eksplisitt i forhold til det jeg synger om. I England blir jeg kalt ”big mouth” og sammenlignet med Gallagher-brødrene” (Intervju med MM 01.2008).

Ida Maria har et syndrom som heter synesthesie, og ifølge henne selv påvirker dette låtskrivingsprosessen. Synesthesie er en tilstand der sansene overlappes, slik at man for eksempel ser lyder og hører farger, som i Ida Marias tilfelle.

”Hjernen min er syreaktig, og det kan kanskje sammenlignes med å være på en konstant LSD-trip. Hodet mitt er fylt opp med mønster teksturer og stemninger som jeg på en eller annen måte oversetter til musikk”
(MM 01.2008).

Biografien er skrevet av Sigrid Anna Eggen. Materialet er copyright © Rockheim.