Matched: mediateket/biografier/(.*)

I Was A King

Velg forbokstav på

Frode Strømstad (f. 22.01.1979) startet indierockbandet I Was A King i hjembyen Egersund i 2005. Strømstad er gitarist, vokalist, låtskriver og frontmann i bandet. I dag holder I Was A King til i Oslo og Egersund.


Siden 2005 har flere musikere spilt i bandet. Den som har hatt den mest framtredende rollen av disse er Anne Lise Frøkedal (f. 1981) fra Etne. Hun er kjent som gitarist og vokalist i bandet Harrys Gym. De siste to årene har hun vært fast medlem av I  Was A King. I tillegg har Emil Nikolaisen (f. 04.02.1977) fra Moi vært en sparringpartner for Strømstad siden tenårene. Nikolaisen er best kjent fra bandet Serena Maneesh, og har spilt bass, trommer og gitar i I Was A King.


I dag består bandet av Strømstad på gitar og vokal, Frøkedal på gitar og vokal, Håvard Krogedal (f. 1978) fra Sandnes på bass og Kristoffer Solvang (f. 1980) fra Oslo på trommer.


Flere faste og midlertidige medlemmer og studiomusikere har vært involvert i bandet. Musikere som har deltatt eller til tider deltar er: • Emil Nikolaisen på gitar, bass og trommer.

 • Bjarne Stensli (f. 1980) fra Hamar kjent fra Harrys Gym på trommer.

 • Ole Johannes Åleskjær (f. 1971) fra Høland kjent fra The Loch Ness Mouse på gitar og tangenter.

 • Marlon McNeill fra Basel, Sveits, på bass og gitar

 • San Fadyl fra Zurich, kjent fra The Ladybug Transistor på trommer

 • Kevin Shea fra New York, kjent fra Storm and Stress og Talibam på trommer

 • Kyle Forrester fra New York kjent fra Crystal Stilts på bass

 • Petter Folkedal fra Bergen, kjent fra Sgt Petter på gitar

 • Ben Crum fra Athens, kjent fra Great Lakes på gitar

 • Erlend Ringseth (f. 1980) fra Haugesund, kjent fra Harrys Gym på tangenter.

 • Kjetil Skarsvåg Ovesen (f. 1982) fra Kristiansund, kjent fra 120 Days, på tangenter.

 • Sufjan Stevens fra Detroit på tangenter.

 • Gary Olson fra New York, kjent fra The Ladybug Transistor, på trompet.

 • Daniel Smith fra New Jersey, kjent fra Danielson Famile, har produsert debutalbumet. 


I  Was A King spiller indierock hvor powerpop og psykedelia er framtredende. Blant fuzzgitarene vil mange kjenne igjen 60-talls solskinnspop. Strømstad har hentet inspirasjon fra mye av kremen av indierock fra 80- og 90-tallet. Amerikanske band som Pavement, Dinosaur Jr. og Guided By Voices har vært innflytelsesrike sammen med de neo-psykedeliske bandene som fra midten av 90-tallet laget musikk med utspring i Elephant 6-kollektivet. Blant disse er The Apples in Stereo, Neutral Milk Hotel, Elf Power og The Olivia Tremor Control.


Dessuten har skottene i Teenage Fanclub og britisk shoegaze som Ride og My Bloody Valentine vært viktig for musikken til I  Was A King.


I  Was A King er navnet på en låt av musikeren Jandek. Han er en kultfigur fra Texas, som har gitt ut over 50 plater siden slutten av 70-tallet. Det spesielle var at mange ikke var helt sikre på hvem som skjulte seg bak artistnavnet Jandek ettersom han ga ut anonymt. Først de siste årene har han begynt å holde konserter. Musikken hans er folk- og bluesinspirert, og Strømstad ble hektet da han tilfeldigvis fikk et par plater med Jandek i 2004.


I Norge har I  Was A King mye til felles med bandene på labelen Perfect Pop. Ole Johannes Åleskjær i Perfect Pop-bandet The Loch Ness Mouse har også i en kort periode spilt gitar og tangenter i I  Was A King.


Dessuten har Strømstad, Åleskjær og broren Jørn Åleskjær spilt sammen i Animal Town. Bandet Animal Town var forløperen til I  Was A King. De var i sin tid signet på Perfect Pop, men bandet ble skrinlagt før noe album ble gjort ferdig.


Strømstad har vært opptatt av å booke artister til Norge. Blant dem betydelige indieartister som The Essex Green, Of Montreal, The Gerbils, Great Lakes, Herman Düne, Br. Danielson og Sufjan Stevens.


Frode Strømstad booker konserter for å hjelpe venner og artister han liker, men brenner mest for å spille og lage musikk selv. Strømstad spilte gitar i moibandet Silver i oppstarten i 1996 – 1997. Han spilte etter det i ulike lokale band på Sørlandet, samt jobbet mye med booking og festivaler.


Strømstad har vært en av ildsjelene som har stått bak og jobbet for at andre artister skal få et publikum. Blant annet gjennom plateselskapet Hype City, som han startet opp i 2000. Hype City gir for tiden ut NY-bandet The Fishermen Three og norske Tønes, Bygdin og Harrys Gym i tillegg til I  Was A King. Tidligere har de gitt ut artister som Serena Maneesh, franske Herman Düne og amerikanske Great Lakes og The Late BP Helium.


I 2000 begynte Strømstad å skrive egne låter. Disse låtene spilte han med forskjellige besetninger under ulike navn, som Animal Town, Living Water Assembly og Seashore. Til slutt resulterte dette i oppstarten av I  Was A King i 2005.


Den første konserten spilte bandet på tampen av 2006. Debutplata ble spilt inn på en åttesporsopptaker av Strømstad med hjelp av Emil Nikolaisen på bass og trommer og Petter Wiese-Hansen Folkedal (f. 1975), også kjent som Sgt. Petter.


Mens norsk presse til dels ignorerte utgivelsen, var britiske anmeldere tidlig ute med superlativene. Det britiske musikkmagasinet NME ga ep-en karakteren 8 av 10 og skrev at plata var “royally brilliant”. The Independent, The Guardian og The Sunday Times var enige. Sistnevnte beskrev ep-en som ”An aural sugar rush”. I  Was A King turnerte i januar 2007 til stor jubel i blant annet England, Danmark og Tyskland.


I Was A King fikk oppmerksomhet av betydning her hjemme først da bandets andre album kom i januar 2009.


Plata ble hovedsakelig spilt inn over tre dager i Gary Olsons studio Marlborough Farms i New York i mai 2008. Frode Strømstad reiste til New York sammen med Emil Nikolaisen og Anne Lise Frøkedal. Her var det planlagt å gå i studio med Gary Olson, Daniel Smith og Sufjan Stevens, alle anerkjente amerikanske indieartister.


Planen var å lage en singel eller en ep, men Strømstad og følge kom hjem med hele elleve innspilte sanger. Strømstad hadde skrevet låtene på forhånd, og lærte bort låtene underveis. Sammensetningen av musikere i studio var kilden til den voldsomme inspirasjonen. I et intervju med Dalane Tidende beskriver Strømstad den spesielle stemningen i studio slik:


”Det var spesielt å se hvordan ting utviklet seg fra vage idéer til å bli noe stort. Dette var en sammensetning av folk jeg hadde drømt om å jobbe sammen med og samle i ett studio.”


Om Nikolaisen og Frøkedals betydning sa Strømstad at:


”Begge har tilført musikken andre dimensjoner enn det jeg ville ha klart selv. Emil er nok den som har pushet meg mest til å gjøre ting litt mer ekstremt.”


I Brooklyn var mye grunnkomp som bass, trommer, piano og gitar spilt inn, men lite vokal. Albumet ble gjort ferdig i Norge høsten 2008. Briten Nick Terry mikset plata. Han har tidligere jobbet med utgivelser av Primal Scream, The Libertines og Klaxons i tillegg til Harrys Gyms selvtitulerte debutalbum.


Da plata I Was A King ble gitt ut i midten av januar 2009, tok bandet steget fra indieundergrunnen til VG-lista etter en rekke meget positive anmeldelser. Strømstad visste at platen var god, men oppmerksomheten kom som et sjokk på ham.


Både Dagbladet og Stavanger Aftenblad ga plata terningkast seks, og Morgenbladet og Dagens Næringsliv brukte ord som ”perfekt”, ”poporakel” og ”årets plate”. Det ble delt ut femmere i anmeldelsene til blant annet VG, Dagsavisen, Fedrelandsvennen, Bergens Tidende, Natt & Dag og Avisa Nordland. Like etter ble albumet det mest solgte på iTunes i Norge.


I likhet med ep-en består albumet av korte låter. Ep-en hadde ti låter på et kvarter, mens albumet rommer 15 låter på en halv time. Kritikerne roste også dette grepet, og så heller ikke ut til å synes at det var et problem at Strømstad ”stjeler” fra sine forbilder. De mente at han tok godt vare på arven fra de siste 20-30 årene med indierock.


Albumet fikk fem uker på VG-lista med sjuendeplass som beste notering.


Albumets singel Norman Bleik hadde allerede fått spilletid siden slutten av desember i NRK Urørt. Like etter utgivelsen av plata ble singelen b-listet på NRK P3, og nådde ut til enda flere lyttere.


Låta ”Norman Bleik” er en hyllest til musikken, og særskilt Norman Blake og hans Teenage Fanclub. Teenage Fanclub ga for øvrig i sin tid ut låta ”Neil Jung” på plata Grand Prix. ”Norman Bleik” har også musikalske likhetstrekk med ”Neil Jung”, blant annet en lik gitarfigur.


Fordi låta høres ut som den gjør, syntes Strømstad det var naturlig å kalle den for ”Norman Bleik”. Han syntes også det var en passende anledning til å hylle Teenage Fanclub. Han har i ettertid påpekt at teksten ikke handler om det skotske bandet.


I utenlandsk musikkpresse fikk I  Was A King omtale av flere av de viktigste bladene og nettstedene. NME, Pitchfork.com, Popmatters.com og Rolling Stone Magazine kom med flatterende omtaler.


I mars ble albumet gitt ut i Danmark på plateselskapet Morningside, og i april kom plata ut i USA på Control Group.


Siden da har I  Was A King turnert i Tyskland, Frankrike og Sveits, og i juni 2009 dro bandet på en tre ukers USA-turné.

Biografien er skrevet av Håvard Hagene Egge. Materialet er copyright © Rockheim.