Matched: mediateket/biografier/(.*)

Howl

Velg forbokstav på

Seksmanns rockeorkester fra Oslo dannet i 2002 av barndomsvennene Simen Lund (f. 15.12.1975, vokal), Lars Bendixby (f. 23.08.1976, gitar), Alex Engebretsen (f. 10.05.1976, bass) og Espen Blystad (f. 08.09.1976, tangenter). Gjengen fant hverandre på skolen, gjennom felles musikalske referanser. To år senere var bandet komplett med Knut Frøysnes (f. 20.07.1976, gitar) og Kristian Syvertsen (f. 19.01.1975, trommer).

Navnet Howl ble etter sigende stjålet fra et rivaliserende band på ungdomsskolen, men er også et nikk til Beat-poet Allen Ginsbergs verdenskjente dikt. ”Vi ville ha et navn som illustrerer litt av råheten i musikken vår”, har bandet selv uttalt.

Vokalist Simen Lund er en naturlig hovedperson og oppmerksomhetsmagnet i Howl. Utpekt som en hes versjon av U2s Bono og sammenliknet med flere klassiske rockevokalister, er han et energisk og karismatisk midtpunkt på scenen. Bandets uttrykksform beskrives ofte som klassisk, melodiøs storbyrock, inspirert av og hvilende på skuldrene til storheter som Bruce Springsteen, Led Zeppelin og Rolling Stones.

”Howl er en reaksjon på vårt eget ønske om å gjøre det vi opplever at vi gjør best. Dette - og sammen lage og spille god rock. Således er Howl også en motreaksjon på vår egen apati,”
sier bandet på spørsmål om de ser på seg selv som en reaksjon på noe innen musikkulturen.

Howl debuterte på scenen på Café Mono i hovedstaden 2004, noe som skulle bli starten på selve formgivningen av bandet. De valgte den harde veien, å tilbringe time etter time i øvingslokalet samt i en bandbil for å gjøre spillejobber rundt om i landet. De opptrådte under by:Larm i Stavanger i 2005, men til tross for bra respons, skjedde det ikke stort mer i Howl-leiren. Deretter ”lusket de rundt i undergrunnen” i lang tid før de endelig bestemte seg for å gå i studio.

Det skulle gå nesten to år før det selvfinaniserte debutalbumet Higher Class of Lush ble ferdig innspilt i studioet til Big Bangs Øystein Greni, Grand Sport Studio, i Oslo. Produsenter var Frode Jacobsen og Nils Bjarne Kvam. Første singel fra albumet var Repeater, en låt som i nesten et halvt år var med på NRK P3s spillelister og også var med i radiokanalens Urørt.

Det tok riktignok ikke lang tid før fremtiden så enda lysere ut for Howl. I februar 2008 var de tilbake på by:Larm, denne gang avholdt i Oslo. Her gjorde bandet to meget imponerende konserter som fortjent ga dem mye oppmerksomhet, deriblant av musikkredaksjonen til NRK.

Opptredenene førte til at Repeater, som tidligere hadde fått kun beskjeden plass på lufta, ble skjøvet frem og kom på A-listen til P3. Dette ga bandet mye viktig spilletid på riksradio. Og det var ikke bare NRK som fikk øynene opp for oslobandet under by:Larm - til stede var også representanter fra plateselskapet EMI.

Knapt fire måneder senere, i juni, signerte Howl en avtale med EMI, og det ble bestemt at debuten skulle gjenutgis samme måned. Før dette ble to spor på albumet remikset av den anerkjente amerikanske produsenten David Bianco, som tidligere hadde jobbet med band som Teenage Fanclub og Primal Scream. Bianco selv erklærte seg som stor fan av den norske sekstetten. Foruten de to remiksene, ble skiva gjenutgitt ufordandret.

I forbindelse med nylanseringen opptrådte bandet under flere av Norges sentrale musikkfestivaler sommeren 2008. Både Hove-, Øya- og Slottsfjellfestivalen fikk besøk av orkesteret, som stadig fikk gode kritikker. Som et fantastisk punktum ble Howl også offisielt hedret som det mest spilte bandet på NRK radio i 2008.

I april 2009 forflyttet Howl seg til Sverige og Gøteborg for å starte jobbingen med innspilling av oppfølgeren til den kritikerroste debuten. Stedet var Kungstenstudios, og produsent denne gang var Mattias Glavå, som tidligere har jobbet med artister som Håkan Hellstrøm, Jens Lekman og Dungen.

Biografien er skrevet av Ann-Sofi S. Emilsen. Materialet er copyright © Rockheim.