Matched: mediateket/biografier/(.*)

Helene Bøksle

Velg forbokstav på

Folke- og popmusiker fra Frydnes utenfor Mandal. Helene Bøksle (f. 01.04.1981) opptrådte på scenen for første gang som fireåring, og har siden utviklet seg til å bli en anerkjent folkemusiker med røtter innen både vise- og popsjangeren.

Helene Bøksle har skapt sin egen nisje i dagens musikkflora med en sœregen stil. Hennes vokal har blitt en sterk signatur, vakker og vever som den er. Hun definerer sin musikk som en kombinasjon av tradisjonelle nordiske folketoner og popmusikk. Musikalsk henter hun inspirasjon fra folkemusikk og viser.

Dog er Bøksle kanskje mest kjent for konsertforestillingen Elverhøy, som siden starten i 2005 har blitt en årlig oppsetting i Ravnedalen i Kristiansand. Her viser Bøksle sin kjœrlighet for tradisjon og modernitet ved å la et eventyr av H. C. Andersen legge grunnlaget for forestillingen.

Elverhøy var også var navnet på hennes langspilldebut fra 2006, utgitt på Universal Music. Elverhøy høstet mange lovord fra norsk presse, og ble til ved hjelp av musikere fra band som Vamp og Jaga Jazzist. Singelen Natta Vi Har endte opp som den mest spilte låten på radiokanalen P1 samme år, og hun mottok også en nominasjon i kategorien ”Beste Vise” under Spellemannprisen.

Som datter av visesangeren Ivar Bøksle ble Helene tidlig introdusert for folketoner. Allerede i en alder av åtte begynte hun å synge sammen med Anne Karin Kaasa og Jens Grossvold. Interessen for musikk førte også til en parallell karriere innen teater - i 1997 startet hun i Kristiansand Barne- og Ungdomsteater, og hun har siden hatt roller i Vildanden, Privattimen, Trollmannen fra Oz, og på Nationaltheatret i Nattergalen.

I januar 2009 utga Universal Music hennes andre album Morild, som er et samarbeid med folkemusikkgruppen Baltic Crossing.

Biografien er skrevet av Ann-Sofi S. Emilsen. Materialet er copyright © Rockheim.