Matched: mediateket/biografier/(.*)

The Heartbreakers

Velg forbokstav på

Instrumentalgruppe fra Kristiansand som vant Norgesmesterskapet for shadowsband i 1963.

Da de startet opp i 1960 besto bandet av Jan Erik Pettersen på sologitar, George Nordquist på bassgitar, Jørgen Osaland på trommer og Jarl Sund på rytmegitar. To år etter tok Helge Dørum over på rytmegitar, og det var denne besetningen som vant NM i 1963. I 1964 sa Nordquist og Dørum takk for seg, og inn kom Leif Erling Strømme på bass og Svein Tellefsen på rytmegitar. Året etter var det Osalands tur til å takke av, og Øystein Haugsgjerd tok over trommene. I 1966 ble denne besetningen forsterket med Øystein Wetrhus på orgel. Året etter var det slutt på rytmegitaren, og The Heartbreakers var blitt en kvartett igjen.

The Heartbreakers holdt det gående til 1968. Det begynte som rockebandet Little Teddy and the Heartbreakers, som ble til shadowsbandet The Heartbreakers. De debuterte som shadowsband i Arbeiderforeningen i Kristiansand. Nå satset de skikkelig og kjøpte etter hvert inn utstyr for 16 000 kroner, som var svært mye penger den gang. De meldte seg på NM for shadowsband i 1962, men det gikk ikke så bra. Men en 6. plass var kanskje ikke så ille når en tenker på hvor unge de var. Yngstemann var bare 15 år.

Året etter skulle det arrangeres et nytt NM, og hele 32 band deltok. Elleve band kom seg videre til finalen som ble avholdt på Bygdøy Sjøbad. The Heartbreakers hadde det beste sceneshowet, med nøye koreograferte shadowstrinn og den unge sologitaristen Jan Erik Pettersen som imponerte stort på "Kors på Idas grav", "Dark Man" og spesielt "Amorada". Han ble utropt til Norges beste gitarist foran Terje Rypdal. The Heartbreakers vant NM foran oslobandet The Quintones, Tornado fra Os utenfor Bergen og The Vanguards fra Bærum.

Plater, radiojobber og flere spillejobber fulgte i kjølvannet, men selv om de fikk tilbud om å bli proffe, holdt gutta hodet kaldt. Arbeid og skolegang kom først. Av og til gjorde de jobber med gjestevokalister som Finn Hansen og Harald Pettersen. De har til og med akkompagnert Wenche Myhre.

Etter The Beatles' gjennombrudd begynte ganske mange av shadowsbandene å synge, og The Heartbreakers var intet unntak. Allerede i 1964 holdt de Beatles-show i Kristiansand, hvor de for øvrig opptrådte med hvite dameparykker! Med stor suksess kjørte de beatshow mange steder på sørlandet. Etter hvert anla de langt hår, og utviklet også musikken i takt med tiden.

Gruppa ga ut tre singelplater som i dag alle er svært ettertraktede blant samlere av norsk instrumentalrock fra 60-tallet. Den første utgivelsen kom på Triola, Egil Monn-Iversens plateselskap, i kjølvannet av NM-suksessen. Deretter fikk de kontrakt med Troll, det nystartede plateselskapet til Jørg F. Eilertsen. Troll ga ut to singelplater med The Heartbreakers. Bandet hadde kontrakt på fire plater til, men gutta satte foten ned da plateselskapet ville at de skulle begynne å synge på sørlandsk, og brøt kontrakten.

Sørlandet var deres hovedarena, men de gjorde også spillejobber på vestlandet, østlandet og Danmark. De gjorde stor lykke flere ganger på det berømte Rockehjulet i Mjøndalen, og var svært populære i Vestfold-byene. De fikk også et tilbud fra Hamburg, som de måtte takke nei til.

Etter hvert forsvant mye av gløden og entusiasmen, og The Heartbreakers endte vel nærmest opp som et danseband før de ble oppløst i 1969. De gjorde noen gjenforeningskonserter i 1988 og 1989, og Jan Erik Pettersen sier at det er hans skyld at det ikke har blitt noen flere. "For den musikken er jo så fengende, og da ble hodet mitt fylt av den i flere måneder". Det kan selvfølgelig være et problem for en som i dag er en seriøs komponist av samtidsmusikk.

På midten av 90-tallet kom det en dobbel samle-CD med norske instrumentalgrupper, som inkluderte de beste låtene fra The Heartbreakers' singelplater pluss noen tidligere uutgitte innspillinger med Sørlandets Shadows.

Biografien er skrevet av Rune Halland. Materialet er copyright © Rockheim.