Matched: mediateket/biografier/(.*)

Harrys Gym

Velg forbokstav på

Harrys Gym er et band med medlemmer fra Hamar, Haugesund og Etne, men som holder til i Oslo. Høsten 2008 ga de ut debutplata Harrys Gym på plateselskapet Hype City. I februar 2009 skrev de platekontrakt med Universal.

Bandet er en fortsettelse av Dharma som startet opp i 2002. I Dharma hadde Ole Øvstedal (f. 1978) og Anne Lise Frøkedal (født 19.07.1981) rollene som gitarist, vokalist og låtskriver. Harrys Gym ble til etter at Øvstedal hoppet av i 2005, og nå har Frøkedal alle disse rollene alene. Med seg har hun Bjarne Stensli (født 23.06.1980) på trommer, keyboardist Erlend Ringseth (født 06.08.1980) og på bass og keyboards Ole Myrvold (født 05.03.1974).

Harrys Gym lager elektronisk popmusikk inspirert av artister som Blonde Redhead og The Knife.

Anne Lise Frøkedal vokste opp i Etne i Hordaland. Hun var meget opptatt av musikk fra barndommen av, og startet band allerede da hun gikk i 6. klasse på barneskolen. Under oppveksten var The Beatles og Motorpsycho blant favorittene.

I 2002 flyttet Frøkedal til Oslo for å realisere planene om å starte band med haugesunderen Ole Øvstedal. Øvstedal hadde der allerede blitt kjent med Bjarne Stensli og Ole Myrvold. I tillegg fikk de med seg sin felles venn og gamle skolekamerat Erlend Ringseth da de startet Dharma.

Dharma spilte over hundre konserter i Norge, turnerte i Tyskland sammen med The Low Frequency in Stereo og ga ut singelen The Conqueror (2003), Dharma EP (2004) og albumet Dreamland, Baby (2004).

På dette albumet fikk de produsenthjelp av Kalle Gustafsson fra svenske The Soundtrack Of Our Lives, og TSOOL-vokalist Ebbot Lundberg bidro med vokal på låten ”Saturdays”.

Musikalske og taktiske uenigheter innad i Dharma førte til at Ole Øvstedal hoppet av i 2005. Han spiller nå i Spirits Of The Dead, This Is Music Inc. og i bandet til Thom Hell.

De fire gjenværende medlemmene i Dharma startet så Harrys Gym. Navnet er hentet fra naboen til bandets øvingslokale på den tiden – det nedlagte og mystisk utseende treningssenteret Harrys Gym.

Magne Furuholmen, kjent fra a-ha, hadde siden 2004 uttalt sin begeistring for bandet (da som Dharma). I 2006 og 2007 ble endelig, over en tre måneders periode, ønsket om å samarbeide realisert. Furuholmen, som var stor fan av Anne Lise Frøkedals låter og måte å synge på, tok med seg Harrys Gym til Kensaltown Studios i London. Her ble en tidlig versjon av et album spilt inn med Furuholmen som medprodusent.

Harrys Gym spilte i begynnelsen av 2007 på by:Larm i Trondheim, og fikk gode tilbakemeldinger både i norsk presse og deler av britisk musikkpresse. Magne Furuholmen fikk koblet bandet til bransjefolk i England, men de ønsket å holde igjen albumet til de mente at tiden var inne for utgivelse.

Da det så ut til at alt var klart, kom forsinkelsene. Harrys Gym ble utålmodige, reiste hjem til Norge og bestemte seg for å spille inn en ny plate. Om Furuholmen-plata sier Frøkedal:

”Dette er ei skive vi har lagt bak oss. For oss er det langt mer interessant å skape nye ting enn å gi ut gammelt materiale. Der og da var det ei skive som vi alle var veldig gira på, men i ettertid har Harrys Gym beveget seg videre rent musikalsk, slik at den ikke kjennes så relevant i dag.”

Tilbake i Oslo spilte de i 2008 inn debutalbumet Harrys Gym i platestudioet Harrys Gym Recording Studios, som de hadde bygd i sitt eget øvingslokale. Studioet drives av trommis Stensli. Han tok opp og mikset hele plata med unntak av låten ”Sarah 83”, som ble mikset av Emil Nikolaisen.

Rett før utgivelsen av plata fikk Harrys Gym mye oppmerksomhet for å ha bidratt med låten ”Whisper” på soundtracket til den norske spillefilmen Fritt Vilt II, som hadde premiere 10. oktober 2008. Like etter ble den selvtitulerte debutplata sluppet, og singelen Brother var B-listet på NRK P3 fra november 2008 til mars 2009. Plata ble gitt ut på det lille uavhengige plateselskapet Hype City, som også ga ut I Was A Kings albumdebut.

Alle i Harrys Gym har på et tidspunkt spilt med I Was A King, men i dag er det kun Anne Lise Frøkedal som er medlem av indiebandet. Selv om Frøkedal har en fremtredende rolle i I Was A King, er det Harrys Gym som er hjertebarnet hennes.

Tidlig i 2009 slapp Harrys Gym nyheten om at de hadde signert en kontrakt med plateselskapet Universal. ”Dette var ikke et tilbud vi hadde sett for oss å få. Vi må være såpass ærlige. Men vår kontakt med Universal har vært bare positiv. Det er ingen av partene som har noen hemninger mot å jobbe sammen,” sa Frøkedal til Dagbladet 18. januar.

I februar tok de nok en gang et by:Larm-publikummet med storm, og var blant artistene som fikk mest positiv oppmerksomhet i pressen.

De gjestet den britiske bransjefestivalen The Great Escape i mai 2009, samt Roskildefestivalen og Øyafestivalen senere på sommeren.

Biografien er skrevet av Håvard Hagene Egge. Materialet er copyright © Rockheim.