Matched: mediateket/biografier/(.*)

Downers

Velg forbokstav på

Synth-duo fra Oslo, aktiv fra 1985 til 1986. Tor Dybdahl (vox, gtr, synth, piano, programmering) og Geir Sinding (synth, gtr, programmering) var gamle kompiser og bodde i nærheten av hverandre i ‘85. Sinding visste at Dybdahl var musiker, men de hadde kjent hverandre i mange år før Sinding plutselig gikk til anskaffelse av en stor mengde musikkutstyr, satte opp et hjemmestudio og overrasket Dybdahl med en nyfunnet interesse for låtskriving.

Downers' låter ble for det meste til ved at Sinding laget instrumentale demoer og Dybdahl strukturerte og arrangerte dem og la til tekster og vokal. De første demoene besto stort sett av to gitarer og en trommemaskin, men etter hvert som Sinding lærte å bruke synthutstyret, beveget de seg i retning av et synthsound.

Duoen var aldri blant de letteste og muntreste synthpopbandene. Bandfotoet på baksiden av bandets eneste singel viser to alvorlige ansikter, og singelen December Rain er en melankolsk låt i langsomt tempo.

Downers fikk en del oppmerksomhet fra media. De spilte for eksempel inn en session for NRKs Harald Are Lund. Duoen gikk i Waterfall Studio i september ‘85 og spilte inn tre låter til en singel på Dybdahls egen Temptation Records-etikett, med “December Rain” til A-siden, de litt mer uptempo “Two Bicycles in Summertime” og “Run Away” på B-siden. Erik Avnskog var studiomusiker og spilte gitar og synthbass på B-siden.

Da singelen kom tilbake fra presseriet, syntes Dybdahl stringsynthen på “December Rain” var sur, enten på grunn av en pressefeil eller fordi det var gjort en feil i studio. Heller enn å utgi en låt han ikke var fornøyd med, valgte han å ripe hele opplaget på 1000 eksemplarer. De første eksemplarene fikk små hilsener, dikt og signatur, de senere ble ripet med et solstrålemønster. Et meget lite antall eksemplarer unnslapp riping. Disse dukker svært sjelden opp på auksjoner, og prisen ligger aldri under 100 €.

En singel uten A-side viste seg å være nokså tungsolgt, og den ble heller ikke anmeldt i Nye Takter, Rock Furore, Puls eller Beat. Da det heller ikke var planlagt lanseringskonserter siden Sinding ikke var interessert i å spille live, ble duoen oppløst.

Sinding har ikke spilt inn flere plater. Dybdahl fortsatte som musiker og startet etter hvert bandet Horsemen.

Biografien er skrevet av Anders Moe. Materialet er copyright © Rockheim.