Matched: mediateket/biografier/(.*)

DinoSau

Velg forbokstav på

Trioen DinoSau har markert seg fra rundt 2005 med sin naivistiske og jazza elektroniske pop. Gruppa består av Lena Nymark (f. 6.11.1980), Bjørn Thevik (f. 7.3.1977) og Stig Harald Rennestraum (f. 28.03.1973), som alle har bakgrunn fra jazzmiljøet.

Bassist Thevik og trommeslager Rennestraum ble kjent på jazzlinja i Trondheim, mens vokalist Nymark har gått på Norges musikkhøgskole. Bandets ambivalente dyrenavn oppsto ved den enkle misforståelse at Nymark foreslo ”Dinosaur”, mens Rennestraum hørte ”Dinosau”. Da gruppa gjorde sine første øvinger i 2003, jobbet de mye med improvisasjon, elektronikk, rytmer og klanger.

Etter hvert fikk musikken et mer poppete preg, men fremdeles leker de mye med improvisasjon og uforutsigbare detaljer. Alle tre er multiinstrumentalister, og spesielt vokalist og låtskriver Nymark er allsidig, med blant annet fløyte, klarinett, saksofon, piano, synthesizer og ikke minst svært særegen vokalbruk på repertoaret.

I 2005 spilte gruppa på by:Larm i Stavanger, og de utmerket seg på bransjetreffets samleplate med låta ”Den derr fish”, som ble beskrevet som ”elektropop møter Nina Hagen.” Året etter opptrådte de på den store musikkbransjesamlingen Popkomm i Berlin.

Våren 2007 ga DinoSau ut sitt debutalbum A Little CrimePropeller Recordings. Plata ble produsert av Andreas Mjøs, mest kjent fra Jaga Jazzist. Ifølge bandet selv bidro Mjøs til å strukturere musikken og tone ned bandets barnslige aspekt. De fikk en liten hit med den fengende elektropopsingelen "Pärris", som ble anført av en fargesprakende musikkvideo signert den greske MTV-animatøren Andreas Paleologos.

Videoen ble jevnlig spilt på fjernsynets Topp 20, MTV og Svisj. Også låta ”Baby Hey” ble tildelt en del spilletid på radio.

Gjennom selskapet Hacate Entertainment, som selger inn musikk til bruk i reklame, TV og film, fikk DinoSau solgt ”Pärris” til en Vodafone-reklame i Hellas i 2007. Dette førte videre til at låta gjorde det skarpt på greske hitlister, og at plata ble gitt ut der.

Et annet høydepunkt i 2007 var konserten på den hippe London-scenen Yo Yo Notting Hill Art Club i London.

I 2008 turnerte DinoSau i Estland, Polen og Sør-Korea. De jobbet også som barneunderholdere, og dro på turné med Rikskonsertene med en forestilling for barn. I 2009 begynte arbeidet med album nummer to.

Biografien er skrevet av Marta Breen. Materialet er copyright © Rockheim.