Matched: mediateket/biografier/(.*)

De usynlige horder

Velg forbokstav på

Punk-/postpunkband fra Arendal, startet våren 1977. Besto av Han Solo (aka Hans Olav Sandåker, keyboards, bass, gitar, vokal, f. 1961), Peder Thunder (aka Lars Peder Myhren, trommer, f. 1958), Arthur Stomatolen (aka Ole Bjørn Rekdal, vokal, perkusjon, f. 1959) og Tom Thomb (aka Tom Samuelsen, gitar, bass, keyboards, vokal).

Ved starten i '77 hadde ikke bandet noe navn, og heller ingen ambisjoner ut over at de var fire venner som syntes det var morsomt å spille sammen. Den første tiden spilte de en mellomting mellom kjellerpunk og heavy metal, men høsten '79 begynte de å eksperimentere med mer kompleks musikk i et hjemmestudio.

Høsten '80 ble Solo med i The Headcleaners, et new wave-band som var blant pionérene for alternative kassetter i Norge. The Headcleaners var det mest aktive bandet på SHiT Tapes og sjefsideologer for alternative kassetter i Norge, og slik fikk Solo idéen om å ta De Usynlige Horder ut av hjemmestudioet. Ikke bare fordi det var mulig eller moro, men også fordi det var ideologisk viktig. SHiT Tapes ønsket å bryte musikkindustriens kontroll over musikken gjennom å inspirere til en strøm av kassettutgivelser.

Bandet hadde allerede mye materiale på bånd, men da de bestemte seg for å lage et kassettalbum, startet de på ny frisk. Det tok to år å spille inn nok materiale, siden alle fire hadde fast jobb, og det kunne gå uker mellom hver gang de hadde tid til å spille sammen. Materialet på kassetten var variert, ettersom de fire bandmedlemmene hadde forskjellig musikksmak. Det eneste de hadde til felles, var interessen for psykedelia.

For øvrig besto repertoaret av reggae ("Kingston"), seig punk ("Helten") og synth-basert new wave. Omtrent halvparten av låtene var instrumentaler, noen hadde flerstemt sang, og "Judaskysset" og "Etterpå" var instrumentaler satt til diktlesning av Stomatolen.

Tekstene var like varierte som musikken. I Stomatolens "Judaskysset" ble en femåring overkjørt, og "Etterpå" viste et landskap etter en atomkrig. Solos "Tralfamadore" var inspirert av sci-fi-forfatteren Kurt Vonnegut, og den antimilitaristiske "Helten" var inspirert av punk. "Helten" var en låt som også The Headcleaners spilte, men den havnet kun på tape med De Usynlige Horder.

Låtene ble skrevet av Solo eller Thomb, tre av dem med tekster av Stomatolen. Den eneste som ble kreditert alle fire i fellesskap var den neopsykedeliske åpningslåten "Thoughts In The Night". Intervjueren i fanzinen Sprø Musikk mente dette var deres beste låt, og Solo svarte: "Synes jeg åsså, den er resultatet av en jam, fordi vi fant ut at vi ikke hadde spillt samtidig, hele gruppa, på et halvt års tid." Alt materiale ble produsert og mikset av Thomb i hans eget studio.

SHiT Tapes tilbød seg å utgi kassetten, og Solo ville gjerne ha tatt imot tilbudet, men de andre ville heller gi den ut selv. De mente deres musikk var for annerledes enn det som vanligvis ble presentert på ShiT, og de ville beholde kontrollen over sin egen musikk. Det ble da også lett å se på coveret at dette ikke var en ShiT-utgivelse. All tekst ble satt og offsettrykt med god kvalitet, og det så mer profesjonelt ut enn den jevne ShiT-kassettens kombinasjon av håndskrift, letraset og skrivemaskin, mangfoldiggjort på xerox eller fettstensil.

At kassetten ikke kom på SHiT Tapes kostet den sannsynligvis en god del oppmerksomhet. Den ble ikke anmeldt av noen av musikkavisene, ei heller omtalt i særlig mange fanziner, i motsetning til ShiT-utgivelsene som gjerne fikk mye omtale. Sprø Musikk, en fanzine som ble laget av SHiTPress Unlimited, gjorde et intervju med Solo om bandet og kassetten, og på det tidspunktet hadde ca. 50 kassetter gått ut.

Utgivelsen ble også anmeldt i Til Siste Lamaskrik i '85, i forbindelse med en stor artikkel om alle ShiT-relaterte prosjekter. Anmelderen forsøkte ikke å si noe om kassetten som helhet, til det sprikte den for mye, men han likte de fleste låtene. Han kalte "Kingston" "en reggae-flipp" som var "dyktig gjennomført og stor stas" og skrev at "det er høytidsstemning når [Tralfamadore] nærmer seg slutten/klimaks."

Bandet fortsatte å spille sammen etter at kassetten var innspilt, men planene om å utgi en kassett til, eller eventuelt en singel, ble aldri realisert.

Ettersom det er snakk om en vennegjeng som aldri hadde faste øvingstider eller ambisjoner om å spille live, er det vanskelig å sette en dato for oppløsningen, men det vil kanskje være riktig å si at det skjedde vinteren '83. Stomatolen og Thunder har ikke spilt i andre grupper siden, men Solo har vært med i flere ShiT-relaterte band, og Thomb har produsert andre grupper i sitt Star Studio.

SHiT Tapes annonserte en gjenutgivelse av kassetten på 90-tallet, men den måtte kanselleres da mastertapen var kommet bort. Den uutgitte "Mixture" var imidlertid i god behold, og er med på Greatest SHiTs from Silicon City Vol 3.

Biografien er skrevet av Anders Moe. Materialet er copyright © Rockheim.