Matched: mediateket/biografier/(.*)

De Sjenerte

Velg forbokstav på

Punkband fra Kløfta/Gjerdrum, startet oktober 1979 av Bjørn-Asle Nordli (gtr/vox, ex-Squirms, aka Bobo Maniac, født 1962), og innbefattet Tor Østensen (bs, 22/8/62-17/12/83 RIP), Robert Horvath (trm) og Jo Vinkenes (vox).

De Sjenerte var inspirert av britisk gladpunk som The Undertones og Cockney Rejects, og var tydelige på at de ville være et alternativ til den oppdressede og ferdigkjøpte "posør"-punken. Deres første låt, "Gutta Fra 80-åra", som utgjorde hele repertoaret under debutkonserten i begynnelsen av november, signaliserte også at gruppa så framover, snarere enn å reprodusere ’77-ånden.

Vinkenes besto imidlertid ikke debuten, og fikk sparken umiddelbart, noe som gjorde at synginga ble overlatt til Nordli før deres neste spillejobb. Innen de nådde oslopublikummet i januar, var vokalistrollen gitt videre til en energisk og innbitt Morten Tandberg (født 1962). Gruppa imponerte foran et Lysthuset-publikum som lot seg sjarmere av De Sjenertes uhøytidelige stil og låter som "Folk Er Rare" og "Rockerne Må Være Nekrofile", sistnevnte med henvisning til gammelrockeres dyrking av avdøde Elvis Presley.

Samtidig ga de ut Si Ja Til De Sjenerte på sitt eget selskap, Blyge Reckords. Utgivelsen besto av ni låter innspilt i øvelokalet, og ble gitt ut som en av Norges aller tidligste uavhengige kassettutgivelser. Medlemmene i bandet ga også ut fanzina Illegal (senere også kjent om Nye Alle Illgal).

Liveopptredener med nærhet, sjarm, pågående naivitet og spilleglede gjorde De Sjenerte til publikumsyndlinger utover 1980, og et av høydepunktene var da de spilte på The Clash-nachspielet på Lysthuset i mai, med hele det britiske bandet måpende foran scenen. I november gikk de i studio på nyetablerte Zado Records regning for å spille inn debutplata. Nå var Tandberg erstattet med Kåre Sponberg, og bandet mistet dessverre noe av sitt særpreg.

EP-en Si Ja Til De Sjenerte ga uansett gruppa tv-opptreden på NRKs musikkprogram ZikkZakk våren ’81, men personlige motsetninger internt førte til at De Sjenerte gikk i oppløsning ikke lenge etterpå.

Nordli og Sponberg fortsatte å spille sammen i Donk-Donk. Østensen ble senere identifisert i bandet Barn Av Regnbuen fram til han ble drept i en bilulykke på Mosseveien i desember 1983. Nordli spiller i dag i The Hepcats.

Biografien er skrevet av Trygve Mathiesen. Materialet er copyright © Rockheim.