Matched: mediateket/biografier/(.*)

Crossbreeze

Velg forbokstav på

Progrocktrio fra Bodø, opprinnelig startet som et rent studioprosjekt bestående av Walter Albrigtsen (gitar, vokal, f. 1951), Terje Nilsen (bass, vokal, gitar, f. 1951) og Finn Sletten (perkusjon, trommer, gitar, vokal, f. 1952). Crossbreeze spilte inn sitt eneste album i Experience studio i august 1974.

Med seg i studio hadde de Kjell Karlsen som spilte moog og piano på to låter. Nils J. Øybakken produserte platen i samarbeid med bandet selv. Nilsen hadde vært i studioet til Øybakkens Experience Records i 1973 og spilt inn en solosingel. Siden det gikk raskere enn planlagt, fikk Albrigtsen, som var studiomusiker på Nilsens debutsingel, samtidig spille inn to låter han hadde laget.

Det endte med at både Albrigtsen og Nilsen fikk gitt ut sine debutsingler, som dog ikke ble noen salgssuksesser. Øybakken så imidlertid potensialet til de to og inviterte dem til å gjøre en LP sammen. De fikk med seg Sletten og startet trioen Crossbreeze som hadde som eneste oppgave å spille inn en LP med egne komposisjoner.

Etter at albumet ble utgitt i januar ’75, hadde de en konsert på Bodø Ungdomssenter måneden etter, og ble deretter umidelbart oppløst. De hadde en reunionkonsert på Sinus i Bodø i romjulen 1986, men siden har de ikke spilt sammen, til tross for forsøk på å få dem samlet igjen ved flere anledninger.

Musikalsk var de inspirert av datidens progrock med psykedeliske innslag. Platen har i ettertid blitt svært ettertraktet blant samlere, noe som stadfestes av at et eksemplar gikk på nettauksjonen eBay i mai 2007 for US $ 985,- (ca 5000,- NOK).

Både Albrigtsen og Nilsen ga ut soloplater på Experience Records. Både før og etter Crossbreeze var Albrigtsen med i flere band, blant annet FWBJ, Tin Matress og Vanqueros. Nilsen har hatt en lang solokarriere, samt vært studiomusiker og gjesteartist på en rekke innspillinger. Sletten har vært med i flere band innenfor jazz og vært studiomusiker.

Biografien er skrevet av Tore Stemland. Materialet er copyright © Rockheim.