Matched: mediateket/biografier/(.*)

Captain Credible

Velg forbokstav på

Daniel Eugene Lacey-McDermott (f. 03.12.1983) er elektronikaartisten Captain Credible. Lacey-McDermott er født i Newcastle, men familien hans flyttet til Norge på grunn av jobb da han var tre år. I Norge har Lacey-McDermott bodd både i Oslo og Trondheim.

Captain Credible spiller energisk og eklektisk elektronika med selvironi og humor. Squarepusher, Aphex Twin og Aaron Carter er hans viktigste inspirasjonskilder.

Lacey-McDermott tok pianotimer et par år som barn, men er glad for at han ikke ble for skolert. Allerede da var han veldig opptatt av å skrive egne låter, selv om de ble fryktelig dårlige. Som 14-åring begynte han å programmere elektronisk musikk med MIDI-lyd på gamle edb-programmer.

McDermott mener selv at han hadde dårlig musikksmak på videregående da han hørte mye på trance. Men så oppdaget han førsteplata til Aphex Twin – Drukqs (2001). Etter dette klarte han ikke å høre på trance mer.

Han oppdaget også Squarepushers’ album Go Plastic (2001). Disse platene gjorde det tydelig for ham hva han likte med musikk. Han vil at musikken skal være leken, selvironisk, uhøytidlig, overraskende og uforutsigbar.

I starten av tenårene møtte Lacey-McDermott svenske Åsa Börrefors mens han var på ferie i Jämtland. De var kjærester en periode før de kuttet kontakten. Men de møttes igjen på nyttårsaften i 2003, og de innledet et langdistanseforhold med Börrefors i den svenske byen Malung og Lacey-McDermott i Oslo. Det var i denne perioden bandet deres Orangebox ble til.

I 2004 flyttet de sammen til Trondheim, men Börrefors var bestemt på at hun ikke ville framføre Orangebox’ låter live. Tre år senere spilte de likevel sin første konsert på Ramp i Trondheim.

I Orangebox spiller Lacey-McDermott melankolsk musikk, men han trenger også et sted å få utløp for frustrasjon og å lage mer uptempo og energisk musikk. Dette resulterte i et soloprosjekt.

Han kalte seg først Nort Miehd, som er et anagram for Trondheim. Sin første konsert spilte han i 2007 på Orangebox-fløytist Tonje Eirin Tafjords (f. 1984) festival Kulturgytinga i Tafjord. Så fulgte en konsert på festivalen Støy På Landet i Selbu, samt en opptreden på en arkitektfest i Trondheim.

For moro skyld meldte han seg på en konkurranse om å få spille på Numusicfestivalen i Stavanger. Dette førte til at han ble spilt på radio, og festivalgeneralen karakteriserte musikken som genial. Lacey-McDermott hadde egentlig ikke trodd noen ville like materialet, men tilbakemeldingene ga ham inspirasjon til å jobbe videre med soloprosjektet.

Lacey-McDermott skiftet artistnavn til Captain Credible før Numusicfestivalen fordi han synes Nort Miehd var nerdete og vanskelig å huske.

I Nort Miehd hadde Lacey-McDermott dessuten et problem med å utlevere seg og syntes han ble for tilbaketrukket. Dette problemet forsvant som Captain Credible. Nå tok han en rolle og leverte forrykende liveopptredener. Karakteren Captain Credible har opphav i tegneserier Lacey-McDermott har laget om en superhelt med dårlig virkelighetsoppfatning.

Det er viktig for Lacey-McDermott å fremføre musikken, selv om den er elektronisk. Han synes det er tamt å stå på scenen kun med en laptop, og har derfor bygget egne instrumenter. Dette gjør at konsertene blir mer visuelle og at han har mulighet til å være mer kreativ og impulsiv på scenen.

Sommeren 2008 flyttet Lacey-McDermott til Oslo, og etter det begynte han å få mer oppmerksomhet.

I 2008 ble Captain Credible valgt til Ukas Urørt, og ble invitert til å delta på Urørtfinalen i Trondheim som ble holdt i januar 2009. Her fikk et nytt publikum øynene opp for ham, men det var under by:Larm måneden etter at bransjen virkelig kastet seg over ham. Captain Credible spilte tre konserter for fulle hus under festivalen, og fikk god respons fra europeiske bookingagenter, TV og radio – blant dem BBC Radio1.

Biografien er skrevet av Håvard Hagene Egge. Materialet er copyright © Rockheim.