Matched: mediateket/biografier/(.*)

Cakewalk

Velg forbokstav på

Postpunkband startet i Bodø vinteren 1983 av Roy Døhring (gitar, vokal), Remi Larsen (bass) og Johnny Hansen (trommer) under navnet Apokalypsen. De var inspirert av artister som Echo & the Bunnymen, The Cure, Killing Joke og Comsat Angels i sitt musikalske uttrykk, med tekster på norsk.

Apokalypsen debuterte med en spilling på Troilltampen i juli 1983. Deres neste konserter fant sted på en lokalrockkonsert på Hunstad (drabantby utenfor Bodø) i november 1983, og på Lofotrock-festivalen i Lekneshallen to dager senere, sistnevnte ble trioens siste.

I løpet av desember samme år innlemmet de Sten Nilsen (vokal) fra Stenokardi i bandet. Samtidig sluttet Døhring å synge og kunne konsentrerte seg om å være gitarist. Besetningsskiftet førte samtidig til at de døpte bandet om til Cakewalk.

Som Cakewalk øvde de i en kort periode som kvartett før de ble utvidet med Mini (aka Hans Svendsen, tangenter) tidlig i 1984. De livedebuterte på Inndyr Ungdomshus som oppvarming for Siberian Kathru i juni 1984 på Gildeskål Rockeklubbs første arrangement.

Musikalsk sett fortsatte de å levere egne låter i postpunk-/poprock tradisjon, med norske tekster. Allerede fra debutkonserten var de yndlinger i pressen, og fikk strålende kritikker. De opparbeidet seg raskt et godt rykte og turnerte flittig i hele Nord-Norge. I mars 1985 var de på en miniturné i Nordland og Troms sammen med Ny Gate, og i juli 85 spilte de på Troilltampen-festivalen.

Høsten 1985 ble enkelte medlemmer av Cakewalk utvist fra Sjøhuset i Bodø (hvor Sinus var lokalisert på den tiden). Det førte til at de i oktober maskerte seg og spilte under navnet Min Gode Venn og Elsker, etter en av bandets låter, som oppvarming for Cirkus Modern. Dette oppsettet spilte inn ”Vådeskudd” i Ringkjøb Studio i Bodø senhøsten 1985. Platen produserte de selv og ga den ut på sitt eget selskap Fin Musikk i årsskiftet 1985/86.

Hansen sluttet rett etter platen ble utgitt senvinteren 1986, og ble erstattet av Lars Nicolaysen på en konsert på Låven i Bodø i mai 1986, før Per Willy Larsen kom inn som fast medlem og debuterte med dem på Sinus i Bodø i juni. Senere samme sommer var de på en ny Nord-Norges-turné, også denne gang sammen med Ny Gate. Turnéen inkluderte flere festivaler blant annet Gjallarlåt, Polarrock og Troilltampen.

I august 1986 sluttet så P. W. Larsen og ble erstattet av Rocky Machine, før Svendsen sluttet i bandet tidlig i september. Senere samme måned debuterte Cakewalk som kvartett i Kabelvåg og spilte inn sitt selvtitulerte album som ble utgitt i oktober ’86. Deretter turnerte de flittig ut året. Dette oppsettet begynte for alvor å turnere også i Sør-Norge og spilte flere ganger i Oslo.

Døhring sluttet rett etter en spilling på Midnattsrock-festivalen i Lakselv i juli 1987. Nilsen begynner etter dette å spille gitar og trekkspill i tillegg til vokal og fløyte. Som trio konsertdebuterte de på Panorama-sentret (Turisthytta) i Bodø i februar 1988. Denne konserten var også releaseparty for bandets singel Ingen.

I februar 1988 spilte de på en støttekonsert for Afghanistan-komitéen i Norge på Rockefeller i Oslo. I løpet av vinteren og våren 1988 spilte de inn video til låten ”Alle Sorga e Førbi” (regi: Erling Roseth) hvor Arvid Engegård (fiolin) og Lene Lund (kor) var gjestemusikere, både på lydsporet og i videoen.

I året som fulgte bedrev bandet omfattende turnévirksomhet, før de hadde sin avskjedskonsert på Sinus i Bodø i september 1989. Utdrag fra denne konserten finnes på samleplaten Sinus 1. og 2. september 1989. Cakewalk forkastet hele sitt repertoar flere ganger i løpet av eksistensperioden, for så å øve inn nye sett. Dette skjedde uavhengig av utskiftningene i bandet.

Døhring, Larsen og Machine hadde i en periode etter oppløsningen et prosjekt på gang kalt RRR, som ble til Remixmachine etter at Døhring sluttet. Disse spilte aldri konserter, men spilte inn noen demoer. Nilsen har senere hatt en solokarriere og spilt i flere andre band i Oslo, og tatt billedkunstnerutdannelse ved Kunstakademiet i Oslo.

Larsen og Machine har senere spilt sammen i flere forskjellige bodøband. Døhring emigrerte til USA hvor han blant annet har spilt på Kelly L. Flynns Pink Vinyl debutalbum, etter å spilt i bodøbandet Irie Darlings. Selskapet Fin Musikk var deres eget og ga aldri ut noe annet enn Cakewalk.

Biografien er skrevet av Tore Stemland. Materialet er copyright © Rockheim.