Matched: mediateket/biografier/(.*)

Anne Lene Hägglund

Velg forbokstav på

Anne Lene Hägglund (f. 17.02.1983) fra Eidsvoll spiller pop med elementer av jazz og folk, hvor taktskifter og harmonier lever under overflaten. Betegnelsen sirkuspop har blitt brukt for å beskrive musikken. Hägglund har latt seg inspirere av alt fra Hanne Hukkelberg og Tom Waits til artister som Beirut og Sufjan Stevens.

Anne Lene Hägglund vokste opp med en yngre og en eldre bror, og storebroren introduserte henne for mye god musikk. Som barn var Hägglund innom korps hvor hun spilte klarinett, og i tillegg lærte hun seg å spille blokkfløyte og piano. I 1996 fikk hun sitt første møte med et stort publikum da hun sammen med to venner sang under Barnas Melodi Grand Prix på Rådhusplassen i Oslo.

I begynnelsen av tenårene var det imidlertid håndball som fikk mest oppmerksomhet. Hägglund hadde talent, og gikk på idrettslinja ved Eidsvoll videregående skole. Men som 16- og 17-åring var hun forfulgt av skader, og slik fikk musikken stadig større plass i hennes liv. Hun lærte seg å spille gitar på egenhånd og begynte å skrive låter sammen med en venninne. Dette forholdet skulle bli avgjørende for at Anne Lene Hägglund i dag holder på med musikk.

Etter videregående la Hägglund håndballen på hylla og flyttet til Melhus i Sør-Trøndelag for å gå et år på Trøndertun Folkehøgskole. Her gikk hun på rockelinja og var opptatt av band som The Beatles, The Doors, The Velvet Underground og Sonic Youth. På Trøndertun var det musikere av alle slag, og Hägglund fikk mange nye impulser.

Etter folkehøgskolen flyttet hun i 2003 til Trondheim for å studere. Året etter startet hun solokarrieren sin sammen med Filip Eidsvåg (f. 1981) på trommer og Amund Stokke (f. 1983) på bass. Hägglund var så sjenert at hun måtte lures inn i studio av sin daværende kjæreste. Han hadde sendt henne et brev fra den fiktive radiokanalen Radio Trondheim med beskjed om at hun hadde vunnet to dager i Skansen Studio.

Da hun skulle legge ut låter på NRK Urørt, fant Hägglund ut at hun ville ha et artistnavn. Hun ønsket et sprekere navn enn døpenavnet Anne Lene Karlsen, og tok pikenavnet til sin mormor. Men da hun skulle registrere eget foretak hos Brønnøysundregisteret ville de ikke godkjenne at hun kalte seg Anne Lene Hägglund fordi det var for likt hennes egentlige navn. Da fant hun ut at hun like godt kunne skifte navn hos Folkeregisteret også.

I ettertid kunne hun heller ha ønsket seg at hun hadde tatt et bandnavn, fordi hun lett havner i singer-songwriter-kategorien med sitt eget navn.

Underveis har Anne Lene Hägglund fått med seg flere musikere i tillegg til Filip Eidsvåg og Amund Stokke. Tonje Eirin Tafjord (f. 1984) har spilt fløyte med Hägglund siden 2006, Aleksander Eidsvåg (f. 1984) fiolin siden 2007, og i dag er Robin Arne Barstow (f. 1983) med på synth og Robin Sohrabi-Shiraz (f. 1983) med på saksofon. Hvor mange som er med til enhver tid varierer etter hvor mye tid de ulike musikerne har.

Anne Lene Hägglund skriver og komponerer alle sangene sine selv. Det musikalske uttrykket hennes har blitt til underveis, og musikerne hun spiller sammen med har vært med på å påvirke hvordan musikken høres ut i dag.

Sommeren 2008 flyttet Hägglund til Oslo, og etter dette har karrieren begynt å skyte fart. I januar 2009 spådde Dagbladet at hun ville slå gjennom i løpet av året. Hun spilte på by:Larm i Oslo i februar.

Biografien er skrevet av Håvard Hagene Egge. Materialet er copyright © Rockheim.