Animal Alpha

Velg forbokstav på

Hardrockkvintett fra Oslo dannet i 2002 av Agnete Maria Forfang Kjølsrud (f. 01.12.1976, vokal), Christian Wibe (f. 13.12.1981, gitar,) Christer-André Cederberg (f. 22.05.1979, gitar), Lars Imre Szucs Bidtnes (f. 14.10.1974, bass) og Christian Stensli (trommer).

Kjølsrud møtte gitarist Wibe etter å ha sett en ”musikere ønskes”-plakat på herretoalettet på et utested i Oslo. Bidtnes var Wibes nabo, Cederberg kjente de fra før og Stensli ble funnet gjennom avholdte auditions. Animal Alpha var født.

Bandet reiste rundt i en sliten van og gjorde mange konserter i Norge i løpet av 2004. Ryktene om et fyrverkeri av et liveband begynte etter hvert å spre seg i musikkbransjen. Etter bandets opptreden på NRKs musikkprogram Lydverket, samt Øyafestivalen i Oslo samme år, mottok de strålende kritikker fra både hjemlig og utenlandsk musikkpresse.

Animal Alpha hadde på kort tid klart noe svært få artister klarer - å etablere et navn gjennom beinhard jobbing og intensiv turnering, uten verken en utgivelse eller et plateselskap i ryggen. De klarte å få mye oppmerksomhet på grunnlag av dyktighet, og resultatet var at selskapene slåss om å få kvintettens underskrift på en kontrakt.

Det ble det norske undergrunnsselskapet Racing Junior som til slutt sikret seg en avtale med bandet. Thomas Emil Jakobsen (f. 1973) hadde overtatt trommestikkene, og i februar 2005 opptrådte Animal Alpha under by:Larm i Stavanger. Til stede i salen var den amerikanske superprodusenten Sylvia Massy Shivy, som lot seg imponere av den energiske kvintetten. Hun inviterte dem til sitt studio i California hvor de våren 2005 spilte inn det som skulle bli debuten Pheromones.

De startet dog forsiktig, og utga først en selvtitulert ep i juni. Med singelen Bundy i front, som sikret mye radiospilling, solgte ep-en til gull. Bandet turnerte igjen hjemlandet på kryss og tvers, og da langspilldebuten ble sluppet på markedet i september, ville lovordene ingen ende ta.

”Vi prøver ikke å formidle annet enn spilleglede. Vi elsker å spille og lage musikk, og så lenge vi i bandet liker en idé, er det gode muligheter for at det kan bli Animal Alpha-materiale, uavhengig av sjanger. Vi liker å blande elementer fra forskjellige typer musikk, og da er kunsten å klare å lage en låt som kan stemme overens med det en tidligere har gjort, og lage noe eget av det. Det håper og tror vi at vi klarer,” sa bandet selv.

Animal Alpha braste uannonsert inn i den norske musikkverdenen. De kom fra ingensteds, og viste seg som et svært orginalt og hardtarbeidende band. De hadde det som skulle til: dyktighet, en sterk frontfigur, mot, energi og ikke minst: talent. Konsertene deres var en hardtslående blanding av musikk og teater. I front sto Kjølsrud med sin karakteristiske vokal og bekledning: tung sminke, hatt, hvite hansker og pingvinjakke, som en levning fra svunne tider. Hun liknet overhodet ikke på noen av sine samtidige kolleger, men hadde lykkes hundre prosent med å skape sitt eget uttrykk, både musikalsk og visuelt.

I 2006 og første halvdel av 2007 gjorde bandet det store utenlandsfremstøtet. De hadde spillejobber i London og New York, deltok på bransjetreffet South by Southwest i Texas, hardrockfestivalene Rock Am Ring og Rock Im Park i Tyskland, Download i England, Hultsfredfestivalen i Sverige og senere Popkomm, også det i Tyskland. Snart ble det dog på tide å gå tilbake i studio for å spille inn oppfølgeren til den suksessfulle debuten.

I starten av juni begynte opptakene, denne gang i Oslo og Propeller Studio. Den nye trommeslageren Kenneth Kapstad (f. 1979) var på plass, og materialet ble spilt inn live med et ønske om å gjenskape noe av råheten og drivkraften bandet hadde på scenen. Mike Hartug satt bak spakene, og i januar 2008 var You Pay for the Whole Seat, But You'll Only Need the Edge klar til å slippes på markedet.

Etter utgivelsen skiftet bandet nok en gang trommeslager: inn kom Aleksander Ralla Vilnes (f. 17.01.1983). Bandet la ut på en omfattende turné i både inn- og utland, som igjen skulle ta dem til de største musikkfestivalene i Europa.

Overraskende var det derfor for fans og media da det høsten 2008 ble kjent at gitarist Cederberg og bassist Bidtnes var på vei til å forlate bandet. Etter en kort periode som trio, kom i februar 2009 den endelige pressemeldingen om at Animal Alpha legger opp på ubestemt tid. Den offisielle begrunnelsen var at bandet hadde behov for nye musikalske impulser.

Biografien er skrevet av Ann-Sofi S. Emilsen. Materialet er copyright © Rockheim.