Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Yngve Gåsøy

Født: 24. april 1968
Også kjent som: Yngve Gasoy-Romdal

24.04.1968 - Sanger og skuespiller, f. 24.04.1968 i Tønberg, oppvokst i Vikebukt i Romsdal. Han har studert sang hos Oren Brown ved Juilliard School of Music i New York, og debuterte som Askeladden i Helge Ibergs og Tor Åge Bringsværd musikal Alice lengtar tilbake på Det Norske Teatret i 1987, der han samme år var Jean Provaire og etter hvert Marius i Les Miserables. Han var også Raoul i teaterets oppsetning av den opprinnelige Operafantomet. Tidlig på 90-tallet var Gåsøy sentral i.. Les mer..

24.04.1968 -

Sanger og skuespiller, f. 24.04.1968 i Tønberg, oppvokst i Vikebukt i Romsdal. Han har studert sang hos Oren Brown ved Juilliard School of Music i New York, og debuterte som Askeladden i Helge Ibergs og Tor Åge Bringsværd musikal Alice lengtar tilbake på Det Norske Teatret i 1987, der han samme år var Jean Provaire og etter hvert Marius i Les Miserables. Han var også Raoul i teaterets oppsetning av den opprinnelige Operafantomet.

Tidlig på 90-tallet var Gåsøy sentral i flere uroppføringer av norske musikaler og andre musikkteaterforestillinger, som Henning Sommerros Tusen år ein Sommardag og David og Harpa på Teatret Vårt i Molde. Han hadde tittelrollen i den bredt anlagte operamusikalen Ben Hur (Fredrikstad, 1991), og han var Aladdin i en musikalversjon (musikk Lars Erik Gudim/Jon Rørmark, sangtekster Arne Lindtner Næss) etter Adam Oehlenschlägers romantiske versedrama, med det 75 mann store ensemblet Blanda Drops i Askim i 1992.

Han synger prinsen i den norske versjonen av Disneyfilmen Tornerose (1995). I noen år var han gift med den svenske musikalstjernen Sharon Dyall og bodde i Sverige, der han i 1993 var Tony i West Side Story for Riksteatern. I 1995 var han prinsen i Rodgers & Hammersteins Cinderella med New York City Opera i en gigantproduksjon i Tokyo (1995). Samme år hadde han en hovedrolle i BBC-musikalen Atlantis, og sang med Elaine Paige i gallakonserten Around The World i Royal Albert Hall. I 1996 var han Erik Mattson i den svenske TV-serien Rederiet (vist i Norge i 1999), hans første rene talerolle.

I 1996–98 spilte han Joe Gillis, den mannlige hovedrollen i Lloyd Webbers Sunset Boulevard i den tyske oppsetningen i Wiesbaden, der han har bodd siden da. I 1998 hadde han Bing Crosbys gamle rolle i sceneversjonen av Cole Porters High Society på Metropol Theater i Wien, fulgt av en Tysklandsturné som Udyret i en tysk musikalversjon av Die Schöne und das Biest (98/99) og Gaston i Gigi (Volksoper, Wien 1999).

Det store gjennombruddet ble tittelrollen i den kolossale østerriske operamusikalen Mozart (Theater an der Wien, 1999–2001; Neue Flora, Hamburg 2001–2002). At en ikke-østerriker blir valgt til en slik «nasjonal» rolle sier noe om kvalitetene hans. Som en av Sentraleuropas store musikalstjerner, nå som Yngve Gasoy-Romdal, gjorde han i 2002–2004 tittelrollen i Jesus Christ Superstar ved prestisjetunge Bad Hersfelder Festspiele og i 2003–2004 tittelrollen i Jekyll & Hyde i Köln. Andre roller omfatter Prince Charming og Ulven i Into the Woods, Kardinal Richelieu i Drei Musketiere, Che i Evita, Kong Arthur i Camelot, Biest i Disneys Die Schöne und das Biest, Martin Luther i Øystein Wiiks og Gisle Kverndokks Martin Luther, Stone i Blume von Hawaii, Cagliostro i Marie Antoinette, Gus/Bustapher Jones i Cats, regie Gillian Lynne, Edmond Dantes/Greven av Monte Christo i Graf von Monte Christo, Anatoly i Chess i Tromsø, Norwegen. Julekonert sammen med Anita Skorgan, Norske Blåseensemble og Anders Eljas. Gus i Cats Freilichtbühne Tecklenburg, Tyskland. Raoul i Tysklandpremieren av Andrew Lloyd Webbers Liebe stirbt nie (Love never dies) i Operettenhaus Hamburg, Stage Entertainment. 2016 Gus i Cats, Thuner Festspiele, Sveits. Petrucchio i Kiss me Kate, Operaen i Kristiansund. Rochester i Jane Eyre, Gmunden Østerrike. 2018 Celebranten i Leonard Bernsteins Mass, Mozarteum Grosses Festspielhaus i Salzburg. Doktor Schiwago i Doktor Schiwago, Gmunden Østerrike.

Julekonsert med Anita Skorgan, Yngve Gåsøy, DNBE og Anders Eljas”, Gus i “Cats” Festspiele Tecklenburg, Raoul i Tysklandpremieren på Andrew Lloyd Webbers “Love Never Dies” (Liebe Stirbt Nie) Operettenhaus i Hamburg, Gus i “Cats” Seefestspiele Thun Schweiz, Petruchio i “Kiss me Kate” ved Operaen i Kristiansund, Rochester i “Jane Eyre” Stadt Theater Gmunden Østerrike.

Han har også gjort seg bemerket i rene taleroller, som gjest i TV-serien Komissar Rex og mot Maximillian Schell i TV-serien Liebe, Lügen, Leidenschaften (2002). Han er ellers kjent fra tysk, østerriksk og engelsk TV, og i 2002 sang han igjen i Royal Albert Hall, i en gallakonsert for Tim Rice. Vinteren 2003/04 hadde han og Wenche Myhre felles juleturné i Tyskland. På få år har han skapt seg en internasjonal teaterkarriere i en størrelsesorden som bare Liv Ullmann har hatt blant norske scenekunstnere.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.