Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Yngve Gåsøy

Født: 24. april 1968
Også kjent som: Yngve Gasoy-Romdal

24.04.1968 - Sanger og skuespiller, f. 24.04.1968 i Tønberg, oppvokst i Vikebukt i Romsdal. Han har studert sang hos Oren Brown ved Juilliard School of Music i New York, og debuterte som Askeladden i Helge Ibergs og Tor Åge Bringsværd musikal Alice lengtar tilbake på Det Norske Teatret i 1987, der han samme år var Jean Provaire og etter hvert Marius i Les Miserables. Han var også Raoul i teaterets oppsetning av den opprinnelige Operafantomet. Tidlig på 90-tallet var Gåsøy sentral i.. Les mer..

24.04.1968 -

Sanger og skuespiller, f. 24.04.1968 i Tønberg, oppvokst i Vikebukt i Romsdal. Han har studert sang hos Oren Brown ved Juilliard School of Music i New York, og debuterte som Askeladden i Helge Ibergs og Tor Åge Bringsværd musikal Alice lengtar tilbake på Det Norske Teatret i 1987, der han samme år var Jean Provaire og etter hvert Marius i Les Miserables. Han var også Raoul i teaterets oppsetning av den opprinnelige Operafantomet.

Tidlig på 90-tallet var Gåsøy sentral i flere uroppføringer av norske musikaler og andre musikkteaterforestillinger, som Henning Sommerros Tusen år ein Sommardag og David og Harpa på Teatret Vårt i Molde. Han hadde tittelrollen i den bredt anlagte operamusikalen Ben Hur (Fredrikstad, 1991), og han var Aladdin i en musikalversjon (musikk Lars Erik Gudim/Jon Rørmark, sangtekster Arne Lindtner Næss) etter Adam Oehlenschlägers romantiske versedrama, med det 75 mann store ensemblet Blanda Drops i Askim i 1992.

Han synger prinsen i den norske versjonen av Disneyfilmen Tornerose (1995). I noen år var han gift med den svenske musikalstjernen Sharon Dyall og bodde i Sverige, der han i 1993 var Tony i West Side Story for Riksteatern. I 1995 var han prinsen i Rodgers & Hammersteins Cinderella med New York City Opera i en gigantproduksjon i Tokyo (1995). Samme år hadde han en hovedrolle i BBC-musikalen Atlantis, og sang med Elaine Paige i gallakonserten Around The World i Royal Albert Hall. I 1996 var han Erik Mattson i den svenske TV-serien Rederiet (vist i Norge i 1999), hans første rene talerolle.

I 1996–98 spilte han Joe Gillis, den mannlige hovedrollen i Lloyd Webbers Sunset Boulevard i den tyske oppsetningen i Wiesbaden, der han har bodd siden da. I 1998 hadde han Bing Crosbys gamle rolle i sceneversjonen av Cole Porters High Society på Metropol Theater i Wien, fulgt av en Tysklandsturné som Udyret i en tysk musikalversjon av Die Schöne und das Biest (98/99) og Gaston i Gigi (Volksoper, Wien 1999).

Det store gjennombruddet ble tittelrollen i den kolossale østerriske operamusikalen Mozart (Theater an der Wien, 1999–2001; Neue Flora, Hamburg 2001–2002). At en ikke-østerriker blir valgt til en slik «nasjonal» rolle sier noe om kvalitetene hans. Som en av Sentraleuropas store musikalstjerner, nå som Yngve Gasoy-Romdal, gjorde han i 2002–2004 tittelrollen i Jesus Christ Superstar ved prestisjetunge Bad Hersfelder Festspiele og i 2003–2004 tittelrollen i Jekyll & Hyde i Köln. Andre roller omfatter Prince Charming og Ulven i Into the Woods, Kardinal Richelieu i Drei Musketiere, Che i Evita, Kong Arthur i Camelot, Biest i Disneys Die Schöne und das Biest, Martin Luther i Øystein Wiiks og Gisle Kverndokks Martin Luther, Stone i Blume von Hawaii, Cagliostro i Marie Antoinette, Gus/Bustapher Jones i Cats, regie Gillian Lynne, Edmond Dantes/Greven av Monte Christo i Graf von Monte Christo, Anatoly i Chess i Tromsø, Norwegen. Julekonert sammen med Anita Skorgan, Norske Blåseensemble og Anders Eljas. Gus i Cats Freilichtbühne Tecklenburg, Tyskland. Raoul i Tysklandpremieren av Andrew Lloyd Webbers Liebe stirbt nie (Love never dies) i Operettenhaus Hamburg, Stage Entertainment. 2016 Gus i Cats, Thuner Festspiele, Sveits. Petrucchio i Kiss me Kate, Operaen i Kristiansund. Rochester i Jane Eyre, Gmunden Østerrike. 2018 Celebranten i Leonard Bernsteins Mass, Mozarteum Grosses Festspielhaus i Salzburg. Doktor Schiwago i Doktor Schiwago, Gmunden Østerrike.

Julekonsert med Anita Skorgan, Yngve Gåsøy, DNBE og Anders Eljas”, Gus i “Cats” Festspiele Tecklenburg, Raoul i Tysklandpremieren på Andrew Lloyd Webbers “Love Never Dies” (Liebe Stirbt Nie) Operettenhaus i Hamburg, Gus i “Cats” Seefestspiele Thun Schweiz, Petruchio i “Kiss me Kate” ved Operaen i Kristiansund, Rochester i “Jane Eyre” Stadt Theater Gmunden Østerrike.

Han har også gjort seg bemerket i rene taleroller, som gjest i TV-serien Komissar Rex og mot Maximillian Schell i TV-serien Liebe, Lügen, Leidenschaften (2002). Han er ellers kjent fra tysk, østerriksk og engelsk TV, og i 2002 sang han igjen i Royal Albert Hall, i en gallakonsert for Tim Rice. Vinteren 2003/04 hadde han og Wenche Myhre felles juleturné i Tyskland. På få år har han skapt seg en internasjonal teaterkarriere i en størrelsesorden som bare Liv Ullmann har hatt blant norske scenekunstnere.