Matched: artister/(.*)

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Yngvar Wang

Født: 21. august 1904
Død: 14. januar 1960
Fra: Oslo / Høvik

Yngvar Wang (født 21. august 1904 på Høvik i Bærum, død 14. januar 1960 i Oslo) var en norsk jazzmusiker (saksofon og klarinett) og orkesterleder. Han underviste dessuten i klarinett ved Musikkonservatoriet i Oslo på 40- og 50-tallet. Yngvar Wang er faren til sangeren og skuespilleren Sølvi Wang (1929–2011), og det var med hans orkester at hun først opptrådte offentlig. Yngvar Wang begynte sin musikkarrière tidlig, som en del av det musikalske miljøet rundt glassverket Høvik Verk. Eksempelvis stiftet Yngvar Wang.. Les mer..

Yngvar Wang (født 21. august 1904 på Høvik i Bærum, død 14. januar 1960 i Oslo) var en norsk jazzmusiker (saksofon og klarinett) og orkesterleder. Han underviste dessuten i klarinett ved Musikkonservatoriet i Oslo på 40- og 50-tallet. Yngvar Wang er faren til sangeren og skuespilleren Sølvi Wang (1929–2011), og det var med hans orkester at hun først opptrådte offentlig.

Yngvar Wang begynte sin musikkarrière tidlig, som en del av det musikalske miljøet rundt glassverket Høvik Verk. Eksempelvis stiftet Yngvar Wang allerede den 18. august 1918 Høvik Verk Skolekorps sammen med Frithjof Pedersen, Frithjof Andersen og Olga Andersen.

Wangs profesjonelle karriere skjøt fart da han spilte på restaurant Røde Mølle i Tivoli i Oslo på slutten av 1920-tallet. Han ble raskt en anerkjent musiker, og spilte blant annet i Willie Vieths Kaba-orkester, Colombia danseorkester, Karl Westbys orkester og Kristian Haugers orkester. Wang var også en del av «Den Norske Saxofonkvartetten» sammen med Bjarne Hansen, Jules de Vries (som ble professor i musikk i hjemlandet Holland) og William Syversen. Gruppen ble sammenlignet med den franske saksofonkvartetten, og var ofte å høre i radio.

Tidlig ble Wang en fast solomusiker i NRK Radios sendinger. Fra 1946 og utover hadde han fast post «Yngvar Wang spiller saksofon».

Wang ble en del av Chat Noir-orkestret i 1934, og en periode var han også kapellmester ved teatret. Han var i en lenger periode kapellmester ved jazzklubben Regnbuen i Oslo med Yngvar Wangs orkester. Gjennom sin karriere var han engasjert ved de fleste restauranter og teatre i Oslo. Wang underholdt dessuten flere ganger med sitt orkester på overseilinger med amerikabåtene. Han var med på en lang rekke plateinnspillinger og sceneforestillinger, og samarbeidet blant annet tett med Jens Book-Jensen og svigersønnen Egil Monn-Iversen.

Ifølge Kåre Siem var Wang landets fremste og oftest hørte saksofonist. Wang var kjent som solist både fra opptredener i Universitetets Aula såvel som på «Freiakonsertene».

Jens Book-Jensen hadde også Yngvar Wang som et av sine forbilder, og skrev følgende i sin selvbiografi: 'Nede på Høvik bodde Yngvar Wang. Sølvi Wang er hans datter. Yngvar var skihopper og musiker. Alle gutta beundret ham. Særlig jeg. Han var alt det jeg ønsket å være, på den tiden. Yngvar brakk beinet og lærte seg musikk skikkelig mens han satt der med gipsen sin. Først spilte han kornett, så gikk han over til saksofon, til naboens økende fortvilelse. Yngvar var en ener, og en av de som inspirerte meg mest.'

Book-Jensen tildelte også Wang den årlige revyprisen 'Peterprisen', etter Book-Jensens mellomnavn, i 1956 for 'trofast arbeide i revyfaget'.

Yngvar Wang var en aktiv musiker helt til sine siste leveår, og hans navn er sist registrert i musikalsk forbindelse i pressen, Aftenposten og VG, i 1956 i forbindelse med Wangs antagelig siste radiokonsert.

Medlem i

Chat Noirs Orkester Orkesterleder / Saksofon
Egil Monn-Iversens Orkester Saksofon
Karl Westby Orkester Saksofon
Kristian Hauger Orkester Saksofon
Yngvar Wangs Regnbueorkester Orkesterleder / Saksofon / Klarinett