Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Ym-Stammen

Dannet: 1983
Splittet: 1999
Fra: Oslo

Osloband startet i 1983 av Trygve Mathiesen. Han gjorde seg bemerket i Oslos undergrunnsmiljø alt på slutten av 70-tallet som en svært aktiv kassettutgiver ( Likvider), fanzinemaker (bl.a. Illegal, Bored Teenagers og 79 Kriser), trommis, sanger og/eller tangentmann i pønkband som Squirms, Dødsdansen og Ingen Adgang, og synthbaserte grupper som LiK og Nekropolis. Med Ym:Stammen ble fokus vendt mot det norrøne og steinalderaktige i symbolikk og tekster. Musikalsk var det en blanding av norsk folkemusikk (fra før felens inntog),.. Les mer..

Osloband startet i 1983 av Trygve Mathiesen. Han gjorde seg bemerket i Oslos undergrunnsmiljø alt på slutten av 70-tallet som en svært aktiv kassettutgiver (Likvider), fanzinemaker (bl.a. Illegal, Bored Teenagers og 79 Kriser), trommis, sanger og/eller tangentmann i pønkband som Squirms, Dødsdansen og Ingen Adgang, og synthbaserte grupper som LiK og Nekropolis.

Med Ym:Stammen ble fokus vendt mot det norrøne og steinalderaktige i symbolikk og tekster. Musikalsk var det en blanding av norsk folkemusikk (fra før felens inntog), rock og orientalske toneganger – en slags verdensmusikk der stikkord kan være flerstemt sang, strengeinstrumenter, fløyter, horn og trommer/perkusjonsinstrumenter sentralt i et nakent lydbilde, spesielt i starten – etter hvert ble produksjonen mer popifisert og moderne, og elektriske instrumenter innlemmet i større grad (synthen var med hele veien).

Ym:Stammen hadde flere forskjellige besetninger. Den første besto av Mathiesen, Christopher Nielsen og Torgeir Tunold Hansen. Nielsen var siden innom Electrobugs og The Popcorn Explosion, men er nok best kjent som tegneserieskaper. Hansen var med i Fire Fæle Fyrer. Den andre besetningen rommet bl.a. Lister og Svein Solberg (Kåre Og Partiet, Russian Amcar Club). Medio 1984 ankom Oddvar Karlsmyr (trommer, sang, gitar, fløyte m.m.) og Anne Grete Kolås (vokal), og Ym:Stammen var trio for en periode. Kolås, med fortid i avantgarde-duoen Autentisk Film (ga ut MC-ene Svart/Hvit, Polaroid, Levende film og Kutt) var ute igjen etter et par måneder, mens Karlsmyr (eks Insomnia og PVC) ble en sentral bestanddel av Ym:Stammen over flere år.

I 1984 kassettdebuterte gruppen med Overvint­rende, og fulgte opp med nok en kassett et halvår seinere: I vi landet, begge utgitt på Mathiesens egen label, Likvider. I mai 1985 begynte gruppen å jobbe med innspilling av sin første LP, men først et par år seinere ble Dvergmål utgitt. Singelen «Solbeven»/«Alle myter (har et opphav)» ble sluppet i forkant, på svenske Transmission. Selskapet ble imidlertid slått konkurs like etter, og kun 50 eksemplarer av singelen kom i handel. Slik gikk det også til at Dvergmål ble utgitt på norske Cikada. Besetningen på platen besto, foruten Mathiesen og Karlsmyr, av Dag-Olav Sivertsen (trommer, gitar, kor m.m.), Harald Beckstrøm (bass, gitar, kor m.m.) og Christian Refsum (trommer, kor m.m.). Begge de sistnevnte kom fra And The Balcony Fell (ga ut albumet And The Balcony Fell i 1987). Dvergmål ble gjenutgitt på CD av Tatra i 1993, da med ti bonusspor – låter fra de to kassettene, liveopptak o.a.

1988 ble et travelt år for bandet, med spillejobber her hjemme, deltakelse under verdensmusikk-festivalen Womad, i England, 1000-års jubileet i Dublin og Hultsfred-festivalen i Sverige. Fra utgivelsen av Dvergmål og et stykke inn i 1989 var besetningen stabil, minus Sivertsen, men pluss Paul A. Jørgensen (synth m.m.) og Jon Anders Strand (bass m.m.).

Så sa Karlsmyr og de andre takk for seg, og høvding Mathiesen sto igjen alene. Refsum, Strand og Beckstrøm startet bandet Dog Age. Mathiesen søkte nye stammefrender, og i 1991 var Ym:Stammen reetablert med Andreas Eriksen (Bel Canto, Green Isac) på perkusjon og trommer, Jo C. Langeland (Garden Of Delight) på gitar, Tarjei Rønnow på bass, samt et assosiert medlem i felespillende Øyvind Rauset (Folque). Første platefremstøt fra den nye stammen ble singlen «Overkjørt av hjul og vogn»/«Splid» i november 1991. I mars året etter kom LP-en Enøyd.

Da Ulv! Ulv! kom ut i 1994, var gruppen forsterket med batteristen Kai Lundewall, hvilket frigjorde Eriksen til å utforske det brasilianske strengeinstrumentet berimbau, ved siden av perkusjoneringen. I etterkant av plateslippet turnerte Ym:Stammen i Sverige og Finland, og deltok både på Roskilde- og Quartfestivalen s.å.

På neste album, Guden i steinen, fra 1997, var Eriksen ute, det samme var Rønnow. Nye menn var bassisten Douglas Alexandre og blåseren Torben Snekkestad. Med Guden i steinen fikk Ym:Stammen et kommersielt gjennombrudd. I etterkant av plateslippet ble det laget en remix av låten «Store Aleksander» – en radiohit sommeren 1997 – der Mathiesen sang duett med en til da ukjent Bertine Zetlitz.

Sommeren 1998 dro Ym:Stammen på turné i Canada. Gruppen holdt sin foreløpig siste konsert på klubben Blå, i Oslo, på St. Hans-aften 1999.

Ym:Stammen har deltatt på en rekke samlealbum, kassetter som LP-er og CD-er, bl.a.: Frendafolket (1985), Animal Aid (1986), Den akustiske gitarliga presenterer (1988), Norske utslipp (1988), Bad Alchemy (1989), Blitz Hits (1989), Svarte pantere (1992), Nova 92 (1992), UR-rauten (1992), Farger, evig lykke og litt oppover i etasjene (1993), 10 år på pur faen (1993), Rock Furore 24 (1994), Totalnekterplata-94 (1994) og Larmende opptog i Taushetsgata (1996).

Medlemmer

Andreas Eriksen Perkusjon, trommer ( - 1997)
Anne Grete Kolås Vokal (1984 - )
Christian Refsum Trommer, kor, m.m.
Christopher Nielsen
Dag-Olav Sivertsen Trommer, gitar, kor, m.m.
Douglas Alexandre Bass (1997 - )
Harald Beckstrøm Bass, gitar, kor, m.m.
Jo C. Langeland Gitar
Jon Anders Strand Bass m.m.
Kai Lundewall Trommer (1994 - )
Lister
Oddvar Karlsmyr Trommer, sang, gitar, fløyte m.m. (1984 - 1989)
Paul Jørgensen Synth m.m.
Svein Solberg
Tarjei Rønnow Bass ( - 1997)
Torben Snekkestad Blås (1997 - )
Torgeir Tunold-Hanssen
Trygve Mathiesen Tangenter
Øyvind Rauset Fele, Sang